torsdag 28 maj 2009

Växthuset som sambon byggde


Vårt ganska enkla, men hembyggda, växthus är klart. I några dagar har det varit ganska blåsigt och då har vi varit glada för att växterna har stått skyddade där inne. Det är inte stort men det räcker till för det vi behöver. Och det går att öppna upp så att det inte blir för varmt under soliga sommardagar. Förutom dörren så finns två luckor högst upp, som går att ställa upp med hjälp av haspar.


Inne i växthuset finns fortfarande ganska gott om plats. Det är meningen att en låg bänk eller hylla ska byggas så att vi kan utnyttja utrymmet på höjden. Just nu står de flesta av växterna på golvet. Golvet är gjort av de lackade brädor som blev över när vi tog bort en del av spaljén runt trappan i hallen. Här gör de lite bättre nytta.


Till höger i växthuset har sambon byggt en hylla där man kan ställa lägre växter, som kryddor och liknande. Just nu har vi basilika, mynta och sallat där. Man kan ana en liten sladd under hyllan. Det är en temperaturmätare som sambon har installerat för att kunna monitorera temperaturen i växthuset på datorn. Man kan sätta så att den varnar om det blir för varmt eller för kallt.


Vi har fått fyra tomatplantor av min mor som vi hoppas ska växa till sig, två vanliga och två cocktailtomater. En har tyvärr stjälken brutits på men den ser fortfarande grön ut så vi får se om den klarar sig. Sambon har drivit upp chiliplantor som också fått flytta ut.

Nästa projekt som sambon har satt igång med är att försöka bygga ett automatiskt bevattningssystem för växterna i växthuset. Just nu håller han på att konstruera ett kretskort som ska styra när en vattenpump ska slå på och av.

1 kommentar:

i tankarna på mrs H sa...

Hej hej har du möjligen beskrivningen kvar på de fina växthuset//hellen_johansson@hotmail.com