onsdag 27 maj 2009

Stora Amundön


Idag tog vi en kvällspromenad på Stora Amundön, som ligger i södra Göteborg. På den knappa kvadratkilometern yta som utgör ön ryms en skiftande natur, med betesängar, ekhagar, lövskog och klippstränder. Det är också ett skyddat naturområde.

Vid klipporna på stranden hittade jag strandkvanne som höll på att bryta sig ut och börja blomma. Tydligen använde man kvanne förr i tiden som grönsak och som medicinalväxt. Rötterna ansågs verksamma mot pest, magsjuka och andra sjukdomar. Stjälkarna och bladen har en stark aromatisk doft och smak, enligt min flora.


Vi stannade en stund och hälsade på hästarna som gick i en hage alldeles vid vattnet. Bland dem fanns ett litet föl - jättesött. Vi kunde inte låta bli att mata det med gräs. Konstigt att hästar alltid tycker att det är mycket godare med sådant gräs som man repar av och ger dem, trots att de har hur mycket som helst inne i hagen.


Sambon hittade en nyckelpiga som jag passade på att fotografera. Den balanserade sig skickligt över en djup klyfta, utan att visa någon som helst höjdrädsla.

Inga kommentarer: