söndag 21 april 2013

Tranorna vid Hornborgasjön



Igår var det vackert väder och äntligen dags att besöka Hornborgasjön, vilket vi pratat om ett tag. Det var förmodligen sista helgen med riktigt mycket tranor där så det var verkligen på tiden. Förra gången vi var där var för två år sedan och då såg det ut så här. Lite grönare och lite bättre ljusförhållanden. Vi kom till Trandansen vid den södra delen av sjön strax efter klockan 14 och solen sken ordentligt från en blå himmel, tyvärr från lite fel håll för att vara riktigt optimalt. För två år sedan kom också tranorna närmare besökarna, den här gången höll de sig lite mer på avstånd. Det visade sig att antalet tranor nästan hade halverats från dagen innan, från 11700 till ca 6000, men de räckte och blev över.

En del tranor var stundtals väldigt aktiva i dansen och brusade upp mot varandra. Hade man tur så höll de på ett tag. Det var ganska underhållande att titta på hur de hoppade upp i luften och bredde ut vingarna och i nästa stund kröp ihop mot marken och väste nerifrån mot den andra tranan. Följt av ett läte med näbbarna högt mot skyn.

Det fanns förstås fullt av andra fåglar att titta på också även om tranorna verkligen dominerade. Sångsvanar, grågäss, gräsänder, kråkor och bläsänder var några av de andra fågelarterna som vi såg. Tyvärr inga rovfåglar, trots att vi såg en hel del som cirkulerade över Västgötaslätten på vägen dit. Men då sitter man ju i en bil och kan inte ta några kort.

Inga kommentarer: