onsdag 3 april 2013

Säby kile och Säby ö



I slutet av mars passade jag och mina föräldrar på att se oss runt lite på Tjörn. Vi tog en långpromenad ut på Säby ö, där det är naturreservat. Vi hade hoppats på att få se lite fåglar eftersom det ska vara ett bra fågelskådarområde men det var nog lite för tidigt på säsongen eftersom det fortfarande var is i viken. Några grågäss och svanar såg vi i alla fall. Vi överraskades hur som helst av ett vackert naturområde och det är säkert ännu vackrare där på sommaren.

Vi parkerade vid Säbygården och därifrån var det cirka 600 meter till naturreservatet och en vacker vandringsled. Vi hade barnvagn med och det gick bra nästan hela vägen. Det enda jobbiga var ett lite stenigt parti nära slutet av leden som jag ändå lyckades krångla barnvagnen över. Här och var i början på leden fanns stora isfläckar och där var barnvagnen till hjälp för att man inte skulle halka omkull.



Det var en vacker vårdag med några plusgrader och vi hade med oss lite bullar som vi avnjöt i lä av en bergsknalle. Det var faktiskt riktigt varmt i solen men isande kyligt så fort man gick i motvind. Ute på Säby ö finns fortfarande rester av bebyggelse kvar från 1700-talet. Det var då en sillfiskeperiod då det fanns mängder av sill i havet utanför och på ön fanns åtta trankokerier och ett sillsalteri.

Längst ut på ön fanns en liten stenstuga från 1700-talets sillperiod. Den var väldigt liten, inte ens som en friggebod, och på en lapp kunde man läsa att det på 1800-talet hade bott ett par där med sex barn. Totalt obegripligt med tanke på det trånga utrymmet. De var beroende av vrakgods som spolades upp på land för att ha något att elda så tidvis var det väldigt kallt där i stugan.

Inga kommentarer: