söndag 14 april 2013

Naturhistoriska museet i Göteborg



Dagens utflykt gick till Slottsskogen och Naturhistoriska museet i Göteborg. Vi funderade på att ta en tur till Hornborgasjön för att se tranorna men vädret visade sig bli sämre än utlovat med molniga skyar så vi ändrade oss. Vi hade tänkt parkera på parkeringen närmast museet men den var såklart full så det blev på andra sidan Slottsskogen och en liten promenad istället. En god lunch åt vi på Villa Belparc och parkerade barnvagnen bland flera andra i barnavdelningen. Mycket barnvänligt och trevligt.

Utanför museet fick vi syn på en liten ekorre som inte var ett dugg skygg. Trots att jag bara stod 2-3 meter från den så fortsatte den med sina göromål. Jag fick flera fina bilder på den. En stadsekorre är väl van vid folk.



Efter detta naturmöte var det dags att ta sig in bland de uppstoppade djuren men först tittade vi till fotografen Bertil Petterssons utställning med bilder på älgar, björnar och annat vilt. Det var en liten utställning men förstås fina bilder. Fotografen själv var på plats och kunde berätta lite om bilderna som mestadels var tagna från ett gömsle. Björnbilderna tog han uppe i norra Jämtland och det tog några år innan det äntligen dök upp björnar så det ligger mycket jobb bakom bilderna.



På samma våning som fotoutställningen fanns också ordinarie utställning. Vi traskade igenom hylla efter hylla med uppstoppade fiskar av allehanda slag och kom sedan fram till ett dinosaurieskelett som var under flytt och var halvt nedmonterat. Därefter kom valutställningen med den berömda Malmska valen. En stackars ung blåval som strandade i Askimsviken 1865 och belönades för detta genom att bli dödad. Idag skulle den väl ha blivit hjälpt till havs igen. Valen är en av de största sevärdheterna på Naturhistoriska museet men den har allt krympt sedan jag var där sist. Det tyckte jag säkert förra gången också, för många år sedan.



På översta våningen fanns det en massa uppstoppade fåglar att titta på och efter dem kom det berömda Naturaliekabinettet. Där en av de andra saker som man imponerades av som liten brukade stå. De siamesiska tvillingarna som var inlagda i formalin. Nu har det tydligen blivit en etisk fråga efter att en hel del museibesökare har klagat och därför har man tagit bort de siamesiska tvillingarna. Detta står förklarat på en skylt bredvid kabinettet där man uppmanas att ringa till museichefen om man kommit långväga för att titta på dem. Eftersom vi inte hyste några förhoppningar om att museichefen skulle komma springande så här på en söndag så hoppade vi över det och tittade på en tvåhövdad kalv istället innan vi gick vidare till däggdjursutställningen.

Däggdjursutställningen är också ganska intressant med många stora uppstoppade djur. Framför allt elefanten som står mitt i rummet är imponerande stor och man känner sig verkligen liten bredvid den. Här kunde man också se noshörningen som nyligen blivit av med sitt horn eftersom tokiga människor betalar mängder för sådant.



Efter denna överdos av döda djur var det skönt att komma ut i friska luften igen, där det finns levande djur. Efter en fika på museet (kladdkaka med vispgrädde, aldrig fel!) så traskade vi tillbaka till bilen med en omväg via säldammen. Det är roligare att titta på dem än på uppstoppade dito, var vi väldigt överens om.

Inga kommentarer: