onsdag 3 april 2013

Sjöbodarna vid Valsängs strand



En av Tjörns sevärdheter (enligt tjorn.se) är Sjöbodarna vid Valsängs strand. Och de är sevärda, framför allt för att de ligger väldigt vackert belägna. Det är inte så lätt att komma dit eftersom man egentligen inte får köra bil ut dit, om man inte hör till området, men man kan ju alltid ta en lite längre promenad. Sjöbodarna uppfördes troligen i början av 1700-talet och det finns fem kvar, varav fyra är kulturminnesmärkta.

På en lapp uppsatt på en av sjöbodarna kan man läsa om de olika sillfiskeperioderna, som berört många i Bohuslän genom tiderna, inte minst ekonomiskt. Den första perioden när sillen gick till var 1556-1589 och då gick det mesta av sillfisket till export till Europa. Den andra perioden var 1660-1680 och var inte så ekonomiskt betydelsefull.

Den största sillfiskeperioden var 1749-1809 och innebar fantastiska jobbtillfällen för alla i fattiga Bohuslän när sillen kom tillbaka. Som mest fanns 330 sillsalterier och 550 trankokerier i Bohuslän. Tranet användes till lysolja, impregneringsmedel till kläder och stövlar, såpa och bindemedel i färg. För att få virke till bland annat bostäder, båtar, bryggor och trankokningen höggs mycket av skogen ner. Men sen försvann sillen och även en hel del av brottsligheten. Nästa period var 1877-1906 och då var det inte lika mycket sill. Det blev stordrift med några få anläggningar och mycket av den insaltade sillen exporterades.

Inga kommentarer: