tisdag 9 augusti 2011

Sommar på Tjörn


De finaste och varmaste dagarna under vår semester tillbringade vi på Tjörn hos mina föräldrar. Vi åkte faktiskt hem efter ett par dagar på grund av ett inplanerat möte men beslutade oss snabbt för att åka tillbaka igen eftersom det var runt 27 grader och solsken och sådana dagar spenderar man förstås allra bäst vid havet.

Det blev en del båtåkande. Vi åkte ut en bit på havet för att bada och snorkla från klipporna. Det var inte så mycket att titta på vid snorklandet men en hel del mindre snultror kunde man i alla fall se. Och det är alltid fascinerande att undersöka lite av undervattensvärlden.


Vi hade förstås fika med oss och det gjorde trutarna mycket intresserade. De aktade sig dock för att komma för nära, trots att vi kastade bullsmulor till en av dem. Den här truten kom i alla fall tillräckligt nära för att inte rymmas helt och fullt i sökaren när jag tog fram 400 mm-objektivet. Pappa var imponerad av skärpan.



En av dagarna lovade vackert väder och vindstilla enligt väderrapporten. Perfekt dag för att åka ut och dörja makrill, tyckte vi. När vi lade ut konstaterade vi snart att vi blev jagade av ett lokalt regnväder och blev tvungna att fälla upp kapellet på båten för att inte bli duschade.



Regnvädret förstörde lite av vårt första sälmöte. Men vi hann i alla fall knäppa lite kort på de söta djuren som låg på klipporna. För att inte skrämma iväg dem gick vi inte alltför nära och de tittade intresserat på oss.



När vi kom längre ut på havet klarnade det upp och ute vid Måseskär träffade vi på en större sälflock. Det var inte förrän därute som vi plötsligt fick det första nappet - en stor, fin makrill. En näbbgädda tittade också upp men den fick åka tillbaka ner i plurret. Slutfångsten blev 4 makrillar som vi grillade på kvällen. Mycket gott!

Det roligaste var ändå att se sälarna. Det verkade vara ovanligt många sälar i år för vid flera tillfällen även dagarna efter såg vi sälhuvuden i vattnet ganska nära land.




På land fanns också en del djur att titta på. Ett rådjur visade sig på mina föräldrars mark. Det var lite svårt att komma nära med kameran och jag hade ingen lust att skrämma bort det.


Näst sista dagen tog vi en sväng runt Härön. Från en solig havssida såg vi att det var regnväder över land men det nådde oss aldrig. En regnbåge såg vi i alla fall. Och framåt kvällningen fick vi se en underbar solnedgång.



Inga kommentarer: