söndag 21 augusti 2011

Island - dag 4 (13/8), del 2 - Sydkusten


Efter att ha valskådat på lördagen bytte vi om och åkte till Kringlan, som är ett av de största köpcentrumen i Reykjavik. Där åt vi lunch i form av snabbmat och tog en snabb titt i affärerna utan att köpa något. Sedan åkte vi på en bilutflykt längs sydkusten som blev en aning längre än vad vi tänkt oss. Turen gick till Vik den här gången och totalt körde vi runt 47 mil.


Visa större karta

Första biten från Reykjavik var ganska tråkig och vi hade dessutom åkt där tidigare. Jag började känna mig däckad av åksjuketabletten och somnade en stund medan sambon körde vidare. Han var också trött, trots att han inte tagit någon tablett, så han blev tvungen att stanna för att inhämta energi i form av energidryck, glass och kakor. Efter det var jag också piggare. Efter någon timmes färd laddade mobiltelefonen som vi använt som GPS ur och vi insåg att mobilladdaren blev överhettad och inte fungerade. Det gick inte att skaffa någon ny heller så vi fick klara oss med en vanlig hederlig karta men det gick bra.

När vi kom ut mot kusten och hade bergen till vänster om oss blev landskapet oerhört vackert och dramatiskt. Det var bara att titta och njuta. Första stoppet längs vägen blev vid Seljalandsfoss, ett 60 meter högt vattenfall som man kan gå bakom om man inte är rädd för att bli lite blöt. Vi tog regnjacka. Spännande att se en annan sida av ett vattenfall än man brukar göra.





Längs vägen såg vi flera mindre vattenfall som kastade sig utför bergssidorna och det var väldigt fint. En del hade grävt djupa fåror i berget. Vid en rastplats längre fram utefter vägen kunde man betrakta Eyjafjallajökull, Islands femte största glaciär som vilar ovanpå den vulkan som vållade så mycket bekymmer förra året. Ja, med uttalet alltså.


Samma vy men med en mer aktiv vulkan kan man se här.

Island har många vackra vattenfall och nästa stopp blev vid ett av de största, Skógafoss, också med en fallhöjd på ca 60 meter. Man fick gå i svart vulkansand för att komma närmare och det skvätte rejält från fallet.



Sambon gick närmare än jag i jakt på en rund regnbåge, och blev också rejält blöt, men jag nöjde mig med en halvcirkel.


Målet för dagen var egentligen Vik och fågelklipporna där, där man ska kunna komma nära lunnefåglar, men när vi väl kom dit var det ganska sent, tråkigt väder och vi insåg att man behövde gå en bra bit för att komma till klipporna så vi gav upp den idén. Vi vände vid Vik och åkte tillbaka en liten bit och ut mot kusten på Dyrhólaey, en liten halvö där man kan titta på spännande klippformationer. Väl värd ett besök även om det disiga vädret och den lågt stående solen inte riktigt var snälla mot oss för möjligheten att ta bra bilder.



På vägen tillbaka till Reykjavik hade det blivit allt disigare. Vi passade på att åka ut mot färjeläget där man kan åka till Västmanöarna för att se öarna från land men såg dem knappt i diset. Surtsey ligger alldeles utanför Västmanöarna och vi kunde se den från luften vid inflygningen. Om jag någonsin kommer till Island igen kommer jag se till att besöka Västmanöarna, vilket vi tyvärr fick prioritera bort den här gången.

3 kommentarer:

Anna Nilsson sa...

Tack för vykortet och stort GRATTIS!

Paulina sa...

Hej! Jag sökte efter bilder från Island och hamnade hos dig. Sjukt fina bilder! Jag ska dit i september, med kameran förstås!

Maria sa...

Tack själv Anna! Hoppas ni haft en härlig sommar.

Paulina, tack för kommentaren. Island är fantastiskt och du kommer säkert få det jättebra.