lördag 27 augusti 2011

Island - dag 5 (14/8) - Snorkling i Silfra


Dag 5 på Island var en söndag och den blev lite lugnare än vi hade tänkt oss. Vi ville boka in oss på en kombinerad tur med först "caving", dvs springa runt i lavagrottor med pannlampor, och sedan snorkling i Silfra, en sprickbildning i sjön Þingvallavatn mellan kontinentalplattorna. De kombinerade turerna var tyvärr fullbokade så vi fick nöja oss med en lugn förmiddag och sedan snorkling på eftermiddagen.

Det var i och för sig skönt att få sova lite längre och vi fick ordnat med souvenir- och vykortsshopping.


Snorklingen i Silfra var en av de saker vi sett fram emot innan resan. Vi hade egentligen tänkt dyka där men eftersom jag blev opasslig för detta så blev det snorkling istället. Det ska vara ett av de finaste dyk- och snorklingsställena i världen, i kristallklart vatten och sikt på 2-300 meter under goda förhållanden. En av våra chaufförer berättade att hans kompis till och med hade blivit höjdrädd under vattnet när han dök i Þingvallavatn eftersom han såg så långt ner i djupet.

Vi fick transport i en minibuss från Reykjavik och med på den färden var från början två amerikanska damer och sedan hämtades ytterligare lite folk upp. Det var inte de bästa förhållandena. Det var cirka 8-10 grader i luften, blåste riktigt mycket och molnen hopade sig på himlen. Inte så att man kände för att ta av sig några kläder för att byta om och sen hoppa i 2-gradigt vatten. Men eftersom vi skulle dyka i torrdräkt så var det inte så farligt, vi hade enligt rekommendationerna klätt oss i långkalsonger och tagit med yllesockar och jag behöll också fleecejackan på. Över detta fick vi en termosovsäck att ta på oss. Det var som en vadderad, heltäckande overall som man fick krångla på sig och i den frös man inte längre. Mycket sexigt.

Ännu sexigare sedan när vi krånglade på oss torrdräkt över alla kläderna. För att komma i dräkten fick vi en klick med tvål att smörja runt handleder och hals och sedan gick det som en dans - en ovanligt krånglig sådan. Min torrdräkt läckte lite i halsen, trots att jag var på ledaren sisådär 25 gånger om detta bekymmer och fick både extra gummiband i halsen och sedan hjälp med att trä gummibandet över huvan istället för att se om det hjälpte. Man vill inte att 2-gradigt vatten ska börja läcka in i en torrdräkt ... Det hjälpte tyvärr inte helt och hållet men huvudsakliga problemet var på ryggsidan och eftersom vi skulle snorkla och ändå inte doppa ner huvudet helt så funkade det ganska bra. Fast hade det inte funnits risk för läckage så hade jag nog lekt lite mer i vattnet. Vi hade med oss egen mask och snorkel vilket kändes fräschare än att låna.


Väl dags att hoppa i var jag ganska varm med alla kläderna på mig, överallt utom på händerna som var isbitar. Det blev inte bättre i vattnet sedan men det hjälpte att hålla händerna stilla med semidry-handskarna på. Man flöt som en kork i torrdräkterna vilket var lite annorlunda. Kontrollen över rörelserna var inte heller så bra och det var i princip bara att flyta med i strömmen. Det gjorde ganska ont i de delar av ansiktet som var oskyddade till en början i det kalla vattnet men det blev bättre när de domnade bort sen.


Sambon hade med sin GoPro med ett specialbeställt undervattenshus och det är med den alla bilder är tagna. Tyvärr blev det nästan inga bra bilder, vilket dels beror på att man inte riktigt kan se hur man tar bilderna (finns ingen skärm) och dels på att det snorklade en massa annat löst folk framför oss som inte höll sig borta från botten utan rörde upp en massa skit i vattnet. Tråkigt eftersom sikten blev sämre. Väderförhållandena var inte heller optimala, det hade nog blivit ett lite annat resultat om det var vindstilla och sol. Sambon hade under delar av turen satt kameran på att ta bilder var 5:e sekund eller så och nästan alla blev väldigt sneda och har rätats upp efteråt.


Det var ändå en ganska häftig upplevelse att snorkla där och bara glida med strömmen. Färgerna var fantastiska. Vattnet hade en otrolig blå nyans och den gröna växtligheten som fanns här och där lyste verkligen. De flesta deltagarna verkade nöjda efteråt och det var vi också även om det fanns förbättringspotential. Man höll sig lagom varm i torrdräkten under hela snorkelturen och det enda jag frös om var mina händer, så i slutet höll jag dem på ryggen som ledaren tipsat om. Torrdräkten höll sig torr ända till slutet då det läckte in lite, lite vatten i ryggen i samband med att jag sparkade upp mig till "stående". Men det var inte så farligt.



Jag visar (antagligen) vart jag tycker vi ska simma (nedan). I slutet av snorkelturen fick vi simma fritt i ett lite större bassängliknande område precis i anslutning till där vi skulle gå upp. Vi var bland de sista som gick ur vattnet, lika bra att passa på när man har chansen. Det är inte varje dag man snorklar mellan två kontinentalplattor.

Inga kommentarer: