onsdag 17 augusti 2011

Island - dag 1 (10/8), del 2


Reykjavik är huvudstaden och enda storstad på Island och de flesta islänningar (200 000 av 320 000 invånare) bor i storstadsområdet. Vårt hotell, Radisson blu 1919, låg i innerstaden nära gamla hamnen. Ett perfekt läge eftersom många av restaurangerna fanns i samma område.

Efter att ha ätit en mindre imponerande lunch (undersaltad kolja och inget saltkar i sikte) traskade vi uppför en shoppinggata mot Hallgrímskirkja som är stadens största byggnad och synlig från långt håll.


Framför kyrkan står en staty av Leif Eriksson, mannen som tros ha upptäckt Amerika som första europé. För 500 isländska kronor (ISK) kunde man ta hissen upp till klocktornet i kyrkan och en trappa upp hade man en strålande utsikt över hela Reykjavik. Det var ingen som kollade att man faktiskt hade betalat så det hade väl varit möjligt att smita upp ändå.

Området ner mot innerstaden och gamla hamnen ser ut så här:


Insidan av kyrkan var ljus och ganska steril. Kyrkbänkarna var som omväxling väldigt bekväma och hade vändbara stolsryggar så man kunde sitta åt båda hållen. Vid ingången till kyrkan fanns ett imponerande orgelspel, tysktillverkat. Det hade varit roligt att höra hur det lät i praktiken men vi vågade inte riktigt trycka på tangenterna på orgeln ...




Efter kyrkbesöket traskade vi ner mot Tjörnin, en sjö precis vid innerstaden. Där njöt vi en stund av solen och tittade på ankor och måsar. En skylt informerade om hur man skulle kunna mata ankorna utan att måsarna skulle sno maten - hoppa upp och ner och vifta med armarna. Detta var illustrerat med bilder. Vi såg inte att någon använde det tricket.

På andra sidan innerstaden låg Landakotskirkja, som vi också tog en liten promenad till. Vi tittade in lite hastigt och såg en katolsk nunna gå omkring där inne men stannade inte eftersom den precis stängt. När vi traskade nerför gatan mot centrum från kyrkan noterade vi att de flesta ambassader verkade ligga just där.



Det är lite roligt med alla färgglada brandposter i Reykjavik. Den här var lite extra dekorerad.

Inga kommentarer: