onsdag 17 augusti 2011

Island - dag 1 (10/8), del 1


I år beslutade vi oss tidigt för att åka till Island på semester. Det var framför allt sambon som ville tillbaka dit efter att ha varit där och jobbat ett par gånger och fascinerats av miljön. Eftersom vi bokade resan på sambons flygbonuspoäng blev det inte den smidigaste turen - tre plan dit och tre plan hem. På ditvägen flög vi från Göteborg/Landvetter till Köpenhamn, sedan nytt plan till Oslo och därifrån till Keflavik på Island. Jag är inte överförtjust i att flyga men det gick bra ändå.

Island ligger två timmar efter oss så med tidig start kom vi fram strax efter klockan 11 onsdagen 10/8. Vi hämtade ut vår hyrbil och eftersom det fortfarande var ganska tidigt bestämde vi oss för att se lite mer av Island innan vi åkte till hotellet i Reykjavik för att checka in. Vi var beredda på att det skulle vara kallare än hemma och det var det. Temperaturen låg runt 13 grader men solen strålade och det kändes varmare. Turen gick enligt googlekartan nedan, 8,5 mil genom otroligt vackra och annorlunda vulkan- och lavalandskap.


Visa större karta

Första stoppet blev på en rastplats på vägen mot Grindavik som också går förbi Blå lagunen. Mitt i landskapet med mossbeklädda lavastenar fanns en stege ner i en liten lavagrotta.


Islandsresan var min förevändning för att införskaffa ett (begagnat) vidvinkelobjektiv i form av Canon EF-S 10-22/3,5-4,5 USM. Inte visste jag att jag faktiskt skulle få så mycket användning för det just på Island. Jag använde knappt något annat objektiv så det blev mycket landskapsbilder. Vidvinkel kan rekommenderas! Färgerna blir helt otroliga med det objektivet också, i synnerhet blå himmel under rätt förutsättningar.


Längs kustvägen strax efter Grindavik blev det plötsligt grusväg vilket saktade ner färden betydligt. Lite oroliga för vår lilla hyrbil blev vi också. Men det är bara att förvänta sig att det är just så, grusvägar är vanliga på Island och man får också vara beredd på att det kan gå får över vägen. Jag var helt fascinerad av det vackra och varierande vulkanlandskapet under färden.


Här och var kom det ånga från varma källor i bergen (som i mitten på bilden ovan). Vi stannade till vid en plats med en skylt som signalerade sevärdhet och befann oss plötsligt vid en liten sjö med fantastisk grönblå färg - Grænavatn. Det blev en överraskning eftersom vi inte sett den från det hållet vi kom.


Därefter kom vi förbi den största sjön på Reyknaneshalvön - Kleifarvatn. Här och var runt den såg man ångan från varma källor. Vi fortsatte förbi den på grusväg mot Reykjavik och kom fram till hotellet, Radisson blu 1919, vid 13.30.

Inga kommentarer: