söndag 21 augusti 2011

Island - dag 4 (13/8), del 1 - Valskådning


Lördag förmiddag på vår Islandsresa ägnade vi åt valskådning. Det finns flera konkurrerande företag men Elding verkar vara först, störst och vettigast (och dyrast, även om vi fick rabatt på 500 ISK/biljett). Cirka 450 kronor kostade detta äventyr och vi förbokade inte utan klädde på oss våra varmaste kläder och traskade ner till gamla hamnen och köpte varsin biljett till 9-turen. På köpet fick vi en åksjuketablett som jag svalde eftersom mannen som sålde biljetterna lovade hårt väder. I själva verket var det relativt lugnt och fint så jag hade nog klarat mig utan. Man blir ju rätt trött av Postafen.


Båten vi åkte med var en stor katamaran som hette Hafsúlan. Vi fick gå på "vår" båt genom båten på bilden, där man också kunde titta på ett skelett från en vikval och läsa informationsplanscher om valar och delfiner. Vikval verkar vara det man vanligen ser och har man tur kan man också få se delfiner, tumlare och knölvalar.


Det tog inte så lång tid innan vi faktiskt fick syn på en vikval (Minke whale) som höll till inne i den lite lugnare bukten. I vanliga fall ska de tydligen behöva åka en bit ut till havs för att man ska få syn på valar. Vi följde efter vikvalen och tittade på den en stund när den gick under ytan och kom upp igen ett antal gånger. Ett annat valskådningsfartyg befann sig också i närheten och följde valen.


Plötsligt tog vikvalen ett skutt upp ur vattnet ganska nära båten, vilket man tydligen inte ser så ofta. Jag var inte riktigt redo med kameran (med 400-mm-objektivet på) så enda bilden jag fick blev ganska suddig.


Vi såg vikvalen ytterligare några gånger men inte så många andra valar. Eftersom det var lunnefågelsäsong, även om den närmade sig sitt slut, så åkte båten också ganska nära en ö där lunnefåglarna håller till, Lundey, så att vi kunde titta lite på dessa roliga fåglar med clownnäbb. Jag hade gärna velat se dem på närmare håll men det blev det inte riktigt tid till under vår resa.



Lunnefåglarna var ganska roliga när de i princip sprang på vattnet för att fly iväg från båten när den närmade sig. De flydde även från vikvalen när den kom i närheten.



Efter detta åkte vi ut mot öppna havet en sväng och såg ett par tumlare under en kort stund men inte så mycket mer, så istället åkte fartyget tillbaka in mot den mer lugna bukten där vi inte heller såg någon mer val. Men vi var ganska nöjda ändå. Under hela turen kunde man se flera ställen där vattnet verkligen såg ut att koka. Vi fick veta att det var makrillstim som höll till där. Tänk att dörja över ett sånt där stim.



Elding skriver en liten dagbok om varje valskådningstur på sin hemsida. De flesta turer beskrivs som great eller amazing ... Vår tur beskrev de så här:

"Tour at 09:00 (Hafsúlan). We headed out in a sunny weather this morning again. We still spotted the schools of Mackerel in the bay again and five minutes later we spotted a Minke Whale really close to land. We could follow this whale for some time and saw it surfacing really often and close to the boat. The highlight this morning was the Minke Whale breaching close to the boat - just amazing! Then we went to Lundey and spotted some puffins on the island. Later on we spotted the Minke Whale again and even a pod Harbour Porpoises crossed our path. Great tour!"

På väg tillbaka mot hamnen kunde vi betrakta Reykjavik från det här hållet och vi såg båda de kända landmärkena Hallgrímskirkja och Perlan, som är en kupolliknande byggnad ovanpå stora varmvattentankar.


Inga kommentarer: