torsdag 18 augusti 2011

Island - dag 2 (11/8) - Gyllene cirkeln


Dag nummer två på Island körde vi längs den klassiska "Gyllene cirkeln", en turistrutt på runt 25 mil med flera sevärdheter. De flesta turistföretagen har det som en av sina dagsresor. Vi körde motsols jämfört med den vanliga rutten och tog det hela i vår egen takt. Skönt att slippa bli runtvallad.


Visa större karta

Sambon hade fått ruskigt ont i sina fötter dagen innan och var i stort behov av bekvämare skor med avlastning för hälarna. Han hade ont även när han körde bil så vi fick lov att stanna i Selfoss för att leta reda på en skoaffär. Som tur var hittade vi till slut en sportaffär där han provade sisådär 10 olika skor innan han hittade ett par som var bekväma och gav avlastning för hälen. Vid det laget fick det kosta vad det ville och slutnotan blev en bra bit över tusenlappen.

Vi köpte lunchmackor som take away på Subway i Selfoss innan vi körde vidare mot vårt första mål, Kerið (B på kartan).


Kerið är en kratersjö med röd lavasten runtom. Färgerna hade nog varit extra vackra i strålande solsken men än så länge var det molnigt den här dagen. Den knappt synliga lilla pricken vid kanten högst upp till höger på bilden ovan är en människa.


Vi gick inte runt sjön utan nöjde oss med att gå en liten bit längs kanten.

Vi stannade vid ett mindre vattenfall också men det har jag inte med någon bild på, därefter var nästa stopp Gullfoss, ett riktigt stort vattenfall med glaciärvatten. Här passade vi på att äta våra lunchmackor med en strålande utsikt.


Man fick se till att skynda sig förbi där vinden blåste vattendroppar på en, annars blev man blöt. En italienare stod utanför avspärrningarna redo att ta kort och när jag kom förbi frågade han om han fick låna mitt batteri. Han fick låna ett av mina reservbatterier för att ta sin bild. Tråkigt att inte kunna fotografera mer på grund av en sån sak. Jag bar med mig två reservbatterier hela tiden men behövde inte använda nåt av dem förrän sista dagen.



Långt borta kunde vi se Europas näst största glaciär, Langjökull. Vatnajökull är störst men den såg vi bara från luften vid inflygningen. Sista dagen åkte vi upp till toppen av Langjökull, vilket var en upplevelse. Bilden är tagen med 200 mm brännvidd.


Nästa stopp var ett häftigt område med heta källor och gejsrar, Haukadalur. Här finns bland annat Geysir, en stor gejser som inte haft utbrott på länge. Källorna är avspärrade och det finns varningsskyltar där det står att det är 80-100 grader varmt. Inget man vill doppa ner händerna i.


I hela området ångade, bubblade det och pyste från de varma källorna. Det luktade mindre svavel än jag trodde att det skulle göra men visst fanns lukten av ruttna ägg där.


Landskapet runt det aktiva området var väldigt vackert med röd sand.


Huvudattraktionen var gejsern Strokkur, en pålitlig gejser som får utbrott var 5:e till 10:e minut. Bara att ställa sig och vänta alltså, vilket många gjorde runt gejsern. En del blev sprejade med varmt vatten när utbrotten kom. Vattnet sprutar runt 20 meter upp i luften och ibland uppåt 40 meter. Vi stannade för att titta på 5-6 utbrott.



Till sist var det dags att fara vidare. Vi åkte genom vackra landskap med vulkanberg intill oss. Över bergen hängde ett regnväder som aldrig riktigt nådde fram till oss. Nästa stopp var Thingvellir, området mellan nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattan. Plattorna glider fortfarande från varandra i det här området med cirka 1 cm årligen. Mitt i området finns Islands största sjö, Þingvallavatn, som får sitt vatten från Langjökull. En mängd sprickbildningar finns i området. Några dagar senare snorklade vi i en av sprickorna och fick uppleva otroligt klart och kallt vatten på nära håll.




Inga kommentarer: