måndag 29 juni 2009

Rosor och pioner


Förra året fick jag en pion av min mor och jag har ivrigt väntat på att den ska slå ut. Nu har den gjort det! Och vacker är den trots att blommorna inte är så stora. Det kanske de blir efter några år?

Vackra är också rosorna som vi planterade förra året. Jag kommer inte ihåg vilken sort det är men fick jag välja skulle vi ha bara sådana längs hela baksidan.


Rosorna som fanns när vi flyttade in är av sorten Queen Elisabeth enligt min mor. Och visst är de vackra där de står på baksidan av huset. De växer sig riktigt höga varje år. Nästa år kanske jag inte ska vara så feg och se till att klippa ner dem ordentligt.


Saltbilden som valdes bort


Den var med och tävlade in i det sista. Sen valde jag en annan bild. Fast jag kan lika gärna lägga upp den här också eftersom den råkade ligga kvar i Photoshop.

söndag 28 juni 2009

Fototriss: Bokstaven S eller E


I veckans fototriss ska fotografierna innehålla något som börjar antingen på bokstaven S eller E. Jag valde bokstaven S som i salt.



lördag 27 juni 2009

RIB-båt till Vinga


Idag gjorde vi en liten utflykt och åkte RIB-båt från Lilla bommen (Vid Göteborgsoperan) ut till Vinga. RIB-båtar är snabba gummibåtar med rejäl motor. De vi åkte med kommer upp i 40-50 knop men det finns säkert ännu snabbare varianter.

Vädret var väldigt varmt och väldigt lugnt, vilket var lite synd. Det hoppar och skuttar mer när det går mer vågor. Men man kände i alla fall att det gick fort.


Två båtar åkte samtidigt, sammanlagt var vi 17 personer. På turen ut mot Vinga fick vi se en hel del av Göteborgs vackra skärgård. Vi passerade bland annat genom den sk snobbrännan och fick se många fina, och väldigt dyra, sommarhus som man bara kan ta sig till med båt.

Trots det lugna vädret kunde vår båtförare i alla fall leka lite med båten i kölvattnet efter andra båtar. Vi såg fram emot att få lite skoj när han siktade Stena Line-katamaranen, eftersom det blir rätt rejäla vågor efter de båtarna. Och japp, ett ordentligt skutt rakt över en våg - och sen var det över.

Mannen som satt framför oss hade nämligen råkat knycka till ryggen och fick ont efter skuttet. Attans, precis när det började bli roligt. Han envisades sedan med att sitta kvar längst fram, där det skumpar mest, under resten av turen trots att han hade ont. Så hem från Vinga blev det väldigt lugnt.


Vi stannade ungefär en halvtimme på Vinga. På bilden ovan ser man hamnen där en del båtar parkerat och på bilden högst upp ser man den berömda fyren. Här var Evert Taubes far fyrmästare 1883-1905 och Evert Taube tillbringade sina första 15 år här. På den tiden fanns 30-40 bofasta på ön. Det måste ha varit väldigt speciellt att bo där med tanke på att den är väldigt, väldigt liten. Man går väl tvärs över på 5-10 minuter.


Från Vinga, som ligger 10 sjömil från Göteborg, kunde man ana Göteborgs hamninlopp. Vid hamninloppet parkerar alla stora båtar och lastas med containrar och annat. Det är det man kan se i fjärran på bilden nedan.

torsdag 25 juni 2009

Vackra petunior


Jag tycker att våra balkonglådor är så fina nu när petuniorna blommar för fullt och har skickat iväg hängande stjälkar med lite avvikande blommor. Ett enda aber är lobeliorna som bott där så länge och inte vuxit till sig så bra och inte kommit med några blomknoppar. Förrän nu. Förhoppningsvis blommar de snart för fullt även om de börjar lite försiktigt.

Annars har jag hunnit med att efter en fullspäckad arbetsdag spendera någon timme vid en badstrand vid Fiskebäck. Jag skuttade i vattnet och svalkade av mig innan vi åt vår medköpta sushi. Väldigt skönt i sommarvärmen.

onsdag 24 juni 2009

Gravyr med Dremel engraver


För ett par veckor sedan blev jag väldigt sugen på att försöka mig på att gravera. Sagt och gjort så köpte vi en Dremel engraverClas Ohlson (kostar 299:-) och satte igång. Först prövade jag på en glasburk och konstaterade att det gick ganska bra. Jag såg till att använda skyddsglasögon för att inte riskera att få glassplitter i ögonen.

Man kan skriva ut en mall på en text på datorn och sedan tejpa på insidan av glaset och gravera efter den. Det är viktigt att alltid gravera så att man ser texten rakt ovanifrån, annars kan det bli fel, speciellt om det är tjockare glas.

Nu har jag testat att gravera både på glas, plast, trä och sten med varierande resultat. Sten testade jag sist av allt och konstaterade att det nästan var det lättaste materialet att arbeta med. Nu tänker jag se till att leta upp fina stenar och gravera in olika budskap.


Inför att vi skulle åka till Dalarna graverade jag in sambons föräldrars namn på en konjakskupa från Ikea och satte en basilika i den. Det blev en uppskattad present. Konjakskupan hade väldigt hårt glas som det var lite jobbigare att gravera på. Jag halkade ganska lätt och fick lite kramp i handen. Dremel engravern väger lite i sig så man får ta pauser då och då.


Anledningen till inköpet av engravern var från början att jag ville gravera en snapsflaska till midsommar. Den kan man se i sin helhet här. Jag använde mallar hämtade på webben till bokstäverna och graverade bladen på fri hand. På flaskan är det svårt att sätta en mall på insidan av glaset så därför limmade vi fast en mall på utsidan innan jag började gravera. Sedan fyllde jag i bokstäverna ordentligt när mallen var borttagen. Flaskan var mycket lättare att arbeta med än konjakskupan.

måndag 22 juni 2009

AC DC


Igår var jag och 57 204 stycken andra på ett fullsatt Nya Ullevi och tittade på AC DC. Förutom folk var det gott om folköl och god stämning. Vi hade inte de bästa platserna direkt. Det hade å andra sidan inte Magnus Samuelsson heller (Sveriges starkaste man) som satt längre in på vår bänkrad i sällskap med sin minst lika starka bror.


söndag 21 juni 2009

Fototriss: Rutigt


Veckans Fototriss har temat rutigt. Jag valde textil av olika slag för temat.



Skulptur i Pilane 2009


I Pilane på Tjörn har de sedan några år tillbaka en konstutställning med olika skulpturer under sommaren. Alla är utplacerade i en fårhage och området omkring denna. Här finns också ett gammalt gravfält men det har fått komma lite i skymundan för konsten. Konstverken kommer från olika delar av världen. Det här är ett roligt och annorlunda sätt att få sig lite kultur till livs.

"Tratten" på bilden högst upp fick inleda rundvandringen i hagarna. Jonas Holmquist är konstnären och han utnyttjar att tratten ser olika ut beroende på hur ljuset faller på den.


Jag tyckte bokstavsmannen var väldigt fin. En hel man gjord av sammanfogade bokstäver. Jaume Plensa från Spanien har gjort den.


Konstverket Ur stod i en damm uppe på en höjd mot vacker bakgrund av utsikten. Leo Pettersson stod för detta verk liksom för en jättestor skulptur gjord av hopsurrade pilträd formade som en stor ring.


En hel fårskock fanns förstås också i fårhagen. De var väldigt orädda av sig och låg och koncentrerade sig på att tugga och tugga och andas och andas. De lät sig gärna klappas och passade på att bli ordentligt kliade.


Mina favoriter (förutom fåren) var de hemlösa djuren. Brittiska Laura Ford har gjort dem och de påminner om Beatrix Potters sagovärld där de står ute i naturen.


Detaljerna på figurerna var imponerande. Det här var en hemlös igelkott i form av en baglady.


Grävlingen står och rotar i en soptunna, kanske på jakt efter pantflaskor?


lördag 20 juni 2009

Midsommar


Midsommarafton firade vi i år på Tjörn. Inte på något traditionellt sätt med dans runt midsommarstången och folkdräkt (som om vi någonsin gjort det) men ganska lugnt och stillsamt med gott att äta och gott att dricka. Naturligtvis regnade det på dagen men framåt eftermiddagen tittade till och med solen fram.

Min syster och hennes familj var inte med på kvällen men de tittade förbi på en snabb kaffetår och visade upp sin nya familjemedlem - dvärgtaxvalpen Zingo. En supersöt liten vovve som jag hade svårt att lämna ifrån mig när jag väl fått honom i mitt knä.


Sedan blev det käk. Ägghalvor med lax på och matjessill i mängder.


Rädisor som min mor odlat.


Och förstås snaps av olika slag. Den här gången var det inte bara vi som hade egenkryddad snaps med oss. Min brors sambo hade med sig brännvin kryddat med bland annat mynta, citron och vaniljstång. Mild och god var den, och flaskan var mycket dekorativ.


Min sambo hade kryddat vårt bidrag med en blandning av samma kryddor som O.P. Andersson kryddas med. Det blev gott och mildare i smaken än O.P.

Som han kommer ihåg det är receptet så här:

* 2 msk fänkål
* 2 msk anis
* 2 tsk kummin
* 2 tsk dillfrön

Detta fick dra i 1 dl brännvin i cirka 1 vecka innan kryddorna silades av och essensen blandades med mer brännvin till 75 cl.


Detta var det första året som jag ätit matjessill med viss behållning. Om det berodde på att jag var väldigt hungrig eller om jag faktiskt lärt mig tycka om det låter jag vara osagt. Förmodligen var det en kombination.

torsdag 18 juni 2009

Dalarna tur och retur


Varje år brukar det bli ett eller ett par besök i Grängesberg i Dalarna, eftersom sambon kommer därifrån och det är där hans föräldrar bor. Dalporten är ingången till Dalarna fast egentligen börjar landskapet en bit innan tunneln.

Grängesberg är ett gammalt gruvsamhälle där man huvudsakligen bröt järnmalm. Gruvan lades ner på 80-talet och gruvhålet vattenfylldes. Nu är det tal om att öppna upp verksamheten igen. Mitt i Grängesberg finns en staty som minner om de gamla tiderna. Idag är det huvudsakligen Spendrups som håller orten någotsånär levande.


Liksom i övriga Dalarna så påminns man även i Grängesberg hela tiden om i vilket landskap man befinner sig.


Det stora vattenhjulet ligger alldeles i närheten av Dalporten. Det har rekonstruerats efter att det ursprungliga hjulet brann ner. Från början var hjulet inbyggt och användes för att med hjälp av flera kilometer långa stånggångar pumpa upp vatten från gruvan innan elektriciteten gjorde sitt intåg.


Sambons föräldrar har en hund och en katt som de ser som sina barn. Katten är en ny familjemedlem som de tagit hand om. Dess första ägare var nämligen tvungna att flytta in på äldreboende. Det är en hankatt men eftersom deras förra katt var en hona så får den hela tiden heta "hon".




Hunden är en tibetansk spaniel och är vanligen ganska stillsam av sig. Den får pälsen genomkammad varje kväll och blir till och med fönad om den är blöt efter en promenad.