söndag 7 juni 2009

Nationaldag och Gothenburg city race


En svensk flagga är väl obligatorisk en dag som denna. Den på bilden ovan kommer från ostindiefararkopian Götheborg.

Större delen av dagen spenderade vi nämligen i Frihamnen där vi tittade på Gothenburg city race. Vi kom in gratis eftersom sambons företag har del i ett hus på området. Från en balkong i Kajskjul 107 kunde vi gratis följa STCC-loppen och de andra tävlingarna samtidigt som vi satt ganska bekvämt, hade toalett tillgänglig och blev bjudna på lättare mat i form av en baguette, läsk, kaffe med vetebröd och diverse godis (framför allt i form av bilar).

Trots dessa bekvämligheter lyckades vi frysa i den 12-gradiga värmen i början av dagen och efter 5 timmar utomhus på balkongen (man kan ju inte lämna en bra plats) blev vi ganska solbrända.

Det första vi såg var Camaro cup (med enbart Chevrolet Camaro-bilar). 69:an var bilen som hade ledningen loppet igenom och vann det.



Efter första STCC-heatet var det dags för Carrera Cup där bland annat prins Carl Philip och Tony Rickardsson tävlar. Prinsen körde bil nummer 13 och han värmde upp genom att titta på STCC-loppet.


Jag vet inte riktigt vad prinsens tränare eller vad det var sysslade med men inte hjälpte det mycket när prinsen väl satte sig i bilen. Han kom nästan sist i loppet och kan inte ha varit väldigt glad över det. Speciellt inte med tanke på att han efter avklarad tävling med ackompanjerande psykisk anspänning och fysisk ansträngning var tvungen att flyga tillbaka till Stockholm och delta i det direktsända nationaldagsfirandet där.


Nationaldagen uppmärksammades även under Gothenburg city race. En kör med vitklädda flickor sjöng någonting samtidigt som STCC-bilarna åkte runt racingbanan och värmde upp inför sista loppet. Jodå, bilarna låter en hel massa. Tjejerna lät inte alls lika mycket. Olycklig timing, kan man tänka. Det lät desto mer från Ostindiefararen Götheborg när de sköt salut.


Herregud, man blev nästan döv när de avlossade kanonerna åt vårt håll. Och det var en rejäl salut. Fem kanoner på vardera sida, en kanon sköts av i taget och sedan laddades de om och avfyrades på nytt. Krutröken spred sig runt skeppet.

Strax efter klockan 16 var även andra STCC-loppet avklarat och vi följde med massan av människor som traskade över Göta älv-bron som ett lämmeltåg. Det var fullt av folk och om man stannade en liten stund, vilket jag gjorde för att ta kort, så kände man hur hela bron skakade av alla människor som gick på den.

Inga kommentarer: