torsdag 18 juni 2009

Dalarna tur och retur


Varje år brukar det bli ett eller ett par besök i Grängesberg i Dalarna, eftersom sambon kommer därifrån och det är där hans föräldrar bor. Dalporten är ingången till Dalarna fast egentligen börjar landskapet en bit innan tunneln.

Grängesberg är ett gammalt gruvsamhälle där man huvudsakligen bröt järnmalm. Gruvan lades ner på 80-talet och gruvhålet vattenfylldes. Nu är det tal om att öppna upp verksamheten igen. Mitt i Grängesberg finns en staty som minner om de gamla tiderna. Idag är det huvudsakligen Spendrups som håller orten någotsånär levande.


Liksom i övriga Dalarna så påminns man även i Grängesberg hela tiden om i vilket landskap man befinner sig.


Det stora vattenhjulet ligger alldeles i närheten av Dalporten. Det har rekonstruerats efter att det ursprungliga hjulet brann ner. Från början var hjulet inbyggt och användes för att med hjälp av flera kilometer långa stånggångar pumpa upp vatten från gruvan innan elektriciteten gjorde sitt intåg.


Sambons föräldrar har en hund och en katt som de ser som sina barn. Katten är en ny familjemedlem som de tagit hand om. Dess första ägare var nämligen tvungna att flytta in på äldreboende. Det är en hankatt men eftersom deras förra katt var en hona så får den hela tiden heta "hon".




Hunden är en tibetansk spaniel och är vanligen ganska stillsam av sig. Den får pälsen genomkammad varje kväll och blir till och med fönad om den är blöt efter en promenad.


Inga kommentarer: