lördag 27 juni 2009

RIB-båt till Vinga


Idag gjorde vi en liten utflykt och åkte RIB-båt från Lilla bommen (Vid Göteborgsoperan) ut till Vinga. RIB-båtar är snabba gummibåtar med rejäl motor. De vi åkte med kommer upp i 40-50 knop men det finns säkert ännu snabbare varianter.

Vädret var väldigt varmt och väldigt lugnt, vilket var lite synd. Det hoppar och skuttar mer när det går mer vågor. Men man kände i alla fall att det gick fort.


Två båtar åkte samtidigt, sammanlagt var vi 17 personer. På turen ut mot Vinga fick vi se en hel del av Göteborgs vackra skärgård. Vi passerade bland annat genom den sk snobbrännan och fick se många fina, och väldigt dyra, sommarhus som man bara kan ta sig till med båt.

Trots det lugna vädret kunde vår båtförare i alla fall leka lite med båten i kölvattnet efter andra båtar. Vi såg fram emot att få lite skoj när han siktade Stena Line-katamaranen, eftersom det blir rätt rejäla vågor efter de båtarna. Och japp, ett ordentligt skutt rakt över en våg - och sen var det över.

Mannen som satt framför oss hade nämligen råkat knycka till ryggen och fick ont efter skuttet. Attans, precis när det började bli roligt. Han envisades sedan med att sitta kvar längst fram, där det skumpar mest, under resten av turen trots att han hade ont. Så hem från Vinga blev det väldigt lugnt.


Vi stannade ungefär en halvtimme på Vinga. På bilden ovan ser man hamnen där en del båtar parkerat och på bilden högst upp ser man den berömda fyren. Här var Evert Taubes far fyrmästare 1883-1905 och Evert Taube tillbringade sina första 15 år här. På den tiden fanns 30-40 bofasta på ön. Det måste ha varit väldigt speciellt att bo där med tanke på att den är väldigt, väldigt liten. Man går väl tvärs över på 5-10 minuter.


Från Vinga, som ligger 10 sjömil från Göteborg, kunde man ana Göteborgs hamninlopp. Vid hamninloppet parkerar alla stora båtar och lastas med containrar och annat. Det är det man kan se i fjärran på bilden nedan.

Inga kommentarer: