söndag 21 juni 2009

Skulptur i Pilane 2009


I Pilane på Tjörn har de sedan några år tillbaka en konstutställning med olika skulpturer under sommaren. Alla är utplacerade i en fårhage och området omkring denna. Här finns också ett gammalt gravfält men det har fått komma lite i skymundan för konsten. Konstverken kommer från olika delar av världen. Det här är ett roligt och annorlunda sätt att få sig lite kultur till livs.

"Tratten" på bilden högst upp fick inleda rundvandringen i hagarna. Jonas Holmquist är konstnären och han utnyttjar att tratten ser olika ut beroende på hur ljuset faller på den.


Jag tyckte bokstavsmannen var väldigt fin. En hel man gjord av sammanfogade bokstäver. Jaume Plensa från Spanien har gjort den.


Konstverket Ur stod i en damm uppe på en höjd mot vacker bakgrund av utsikten. Leo Pettersson stod för detta verk liksom för en jättestor skulptur gjord av hopsurrade pilträd formade som en stor ring.


En hel fårskock fanns förstås också i fårhagen. De var väldigt orädda av sig och låg och koncentrerade sig på att tugga och tugga och andas och andas. De lät sig gärna klappas och passade på att bli ordentligt kliade.


Mina favoriter (förutom fåren) var de hemlösa djuren. Brittiska Laura Ford har gjort dem och de påminner om Beatrix Potters sagovärld där de står ute i naturen.


Detaljerna på figurerna var imponerande. Det här var en hemlös igelkott i form av en baglady.


Grävlingen står och rotar i en soptunna, kanske på jakt efter pantflaskor?


Inga kommentarer: