tisdag 27 april 2010

Åter på Halleberg


Jag antar att jag kommer hinna med några turer till till Halleberg. Idag tog jag inte bilen så långt ut utan stannade och traskade ner till Uggledalen. Här är det en bra grusväg att gå på och det verkar vara ett populärt ställe att rasta hunden. Istället för hundar hittade jag en talgoxe som var så snäll att den satt stilla ett bra tag och lät mig ta kort på den.


Efter Uggledalen gick jag vidare till vattenfallet Brudslöjan. Jag tänkte titta på det häromdagen, fast nerifrån, men då började det hagla. Uppifrån kunde man inte se själva fallet, i alla fall inte utan att riskera livet. Det var ett ordentligt stup ner till marken och utsikten var fin.


Sedan fick jag syn på en myrstack. De små rackarna är svårfotograferade. Hela tiden i rörelse.


söndag 25 april 2010

Fototriss: Så här ser det ut där jag är idag


I veckans Fototriss ska vi visa hur det ser ut där vi är idag. Våren har ju äntligen kommit och det märks därute också.

Idag var det en underbar dag med vårvärme upp mot 15 grader. Jag passade på att rensa vår gräsmatta från lite överflödiga löv och kvistar och fick även undan lite ogräs från rosrabatten. Än vågar jag inte beskära rosorna, jag väntar på de klassiska musöronen på björkarna.

Krokusarna är alltid lite sena i vår trädgård men då får man ju njuta av dem under längre tid också. I år trodde jag att det bara skulle komma upp gula, de lila var lite senare av sig.


Måbärshäcken har börjat få blad. Senaste året har den fått växa vilt men i år är det dags att införskaffa en ordentlig häcksax och få lite stil på den igen.


Gräslöken har också tittat upp. Enda kryddväxten som är riktigt lättodlad. Man behöver inte göra något alls så kommer den ändå år efter år. Trots skuggigt och torrt växtläge.

Göteborgs motorshow


Igår ville sambon titta på Göteborgs motorshow på Svenska mässan och jag följde med trots att jag var lite mindre entusiastisk inför att titta på en massa uppställda bilar. Det blev i alla fall ungefär 2 timmar på den där mässan och vi hann med att titta på väldigt många bilar, en del lite dyrare och en del lite mindre dyra. Ferrarin ovan kan man t ex få om man hostar upp ungefär 3 miljoner kronor. Men då får man ju också möjligheten att alltid kunna se motorn genom en glaslucka bak på bilens ovansida (infälld bild).


Det som överraskande nog var bland det mest intressanta på mässan var nya SAAB 9-5. Jag är inte särskilt förtjust i SAAB:s modeller i vanliga fall men den här var faktiskt riktigt snygg och liknade mer en lyxbil. Om det inte vore för att lastutrymmet är minimalt så skulle jag nästan kunna tänka mig att köra omkring i en sådan. Nästan.

Spyker är ju de som köpt SAAB och även en av deras bilar fanns på plats. Här kan man se hur det ser ut inuti en sådan.


Med på mässan fanns också en formel 1-bil uppbyggd nästan helt av lego. Man kunde gissa hur många legobitar den var byggd av och ha chansen att vinna lego av någon form. Jag tror inte jag skulle hamna i närheten av rätt antal tusental bitar.


Inte bara bilar fanns på mässan. Även en del fyrhjulingar och andra skumma transportmedel kunde man hitta. Och husvagnar. Skulle jag någonsin ha en husvagn så skulle det mycket väl kunna bli en sådan här, även om det nog ser något konstigt ut när man transporterar sig fram på vägarna.


Och så fanns det motorcyklar också. Fast den här saknar med all sannolikhet motor.


Sambon tycker att det här är en av de snyggaste bilarna som någonsin gjorts. En DeTomaso Pantera. Jag är skeptisk.

måndag 19 april 2010

Predikstolen på Halleberg


Idag gjorde jag återigen en utflykt till Halleberg men den här gången hade jag ett specifikt mål - Predikstolen. Predikstolen ligger längst norrut på Halleberg och där har man en fantastisk utsikt över Vänern. Det var första gången jag var där och den utflykten ångrar jag inte alls. Hela Halle- och Hunneberg är en ekopark men området längst norrut på Halleberg är dessutom ett naturreservat med fantastisk urskog.

Ska man ut till predikstolen åker man vägen mitt över Halleberg så långt man kommer. Där finns en parkering som man kan stanna på. Sedan är det 1,5 km promenad genom skogen som gäller.


I urskogen röjer man inte undan döda träd utan de får ligga kvar och utgöra ett ekosystem för djur och växter. En hel del färska grenar hade ramlat ner på stigen och en del träd har knäckts efter helgens blåst. Det fanns gott om gamla rotvältor. På det hela taget en oerhört charmig skog och mycket att titta på när man går igenom den.


Det var gott om fågelkvitter i skogen och en uggla hoade också med jämna mellanrum. På ett ställe lyckades jag ta ett (suddigt) kort på en fågel som jag inte sett tidigare innan den snabbt flydde iväg. Jag har inte tagit reda på vad den heter än.


Längst ut vid predikstolen fanns en del fina blåsippor att titta på.


Det finns två stigar ut till predikstolen att välja på. Jag valde den som gick rakt genom skogen på vägen dit och det tyckte jag var ett bra val. När man kommer fram till predikstolen blir då första gången man ser Vänern och det är lite roligare. Den andra stigen, Östra stigen, går mer längs kanten och man skymtar Vänern på många ställen genom träden. Den valde jag när jag gick tillbaka igen.


Predikstolen på Halleberg kanske inte är riktigt som predikstolen i Norge (där jag inte varit). Men det stupar över 50 meter rätt ner i alla fall så man får akta sig för att gå för långt ut. Och utsikten över södra delen av Vänern är riktigt fin.




Diverse lavar och mossor hör till ekolivet i urskogen. Tur jag hade med mig makroobjektivet.



Det kanske är vulkanaska från Island som gör det, vad vet jag, men solnedgången var i alla fall fantastiskt fin och jag fick stanna mitt på Halleberg på vägen tillbaka för att hinna ta kort på den.

söndag 18 april 2010

Fototriss: Metall


Veckans Fototriss har temat Metall.

I natt åkte vi förbi det än så länge kallade Hjulet som de till slut fått upp vid Göteborgsoperan. Väl upplyst var det och syntes från långt håll. 22 maj är det åkpremiär för detta hjul och en biljett kommer att kosta 85 kronor för vuxna och 60 kronor för barn. Hjulet är 60 meter högt och har 42 gondoler med 8 platser i varje. En åktur kommer att ta 15-20 minuter. Inget för höjdrädda kan man tro.

Och hjulet är förstås byggt av metall.



lördag 17 april 2010

Rara blåsippor


Vid Hunneberg fanns ett gäng med säkra vårtecken. Rara blåsippor lyste upp den höstlövsbruna backen.

fredag 16 april 2010

Hunneberg


I tisdags gjorde jag en liten utflykt till Hunneberg men eftersom jag glömde USB-sladden till kameran så har jag inte kunnat titta på bilderna förrän idag. Hunneberg är ju liksom Halleberg ett ganska unikt område. När resten av slätten slipats ner av vädrets makter har Halle- och Hunneberg sparats på grund av ett slitstarkt lager av diabas över kalkstenen. Detta ger de två bergen en ganska skarp avgränsning mot omgivande slätt och mot Vänern. På bilden ovan kan man se västra sidan av Hunneberg.


På västra sidan av Hunneberg, alldeles nära V:a Tunhems kyrka, finns grottor som man kan titta närmare på. Grottorna bildades vid kalkbrytning förr i tiden och är alltså inte naturligt skapade. Tyvärr var de vattenfyllda så jag kunde inte gå in i dem.


I vattnet i grottorna fanns en groda som vågade sig fram för att sola lite. Första gången jag såg den så flydde den snabbt av rörelsen.


Förra gången jag var på Hunneberg så åkte jag mest runt berget men jag kom inte hela vägen. Nu tog jag den sista biten, från västsidan och norrut. På västra sidan av Hunneberg finns en utsiktsplats nära vägen. Skylten säger "Älvutsikten" och syftar på Göta Älv. Man kan också se ut mot samhället Vargön som ligger alldeles i skuggan av Halleberg vid Vänerns södra sida (bilden).


Förra gången jag var uppe på Hunneberg så tittade jag efter vattenfallet som jag visste skulle ligga vid Bergs klev - utan att hitta det. Lite lustigt med tanke på att jag faktiskt körde över det. Men jag tittade efter vattenfall på andra sidan vägen ...

Den här gången hittade jag vattenfallet, som faktiskt är ganska stort, och passade på att prova att ta kort med lång exponeringstid. Flera av bilderna var bara att kasta eftersom jag inte hade stativ med mig. Den här bilden visar inte hela vattenfallet utan bara en av de övre delarna av det.

söndag 11 april 2010

Dags för penséer


Skönt är det att ha haft tid i helgen till att rensa ut den gamla tråkiga ljungen från balkonglådorna och ersätta den med fräscha penséer. En av blomsterlådorna hade dessutom trillat ner då den inte klarade tyngden från snön, så den fick äntligen komma på plats igen. Härligt vårfint.

Jag köpte riktigt många penséer och planterade även en del i krukorna vid ingången. Om några veckor kommer de att ha växt till sig lite grann och då blir det ännu vackrare. De plantor som blev över efter detta satte jag på mormors och morfars grav. Den behövde också rensas både från höstlöv och från en gammal torr ljungplanta.

Aeroseum


Idag ville jag göra en utflykt och min sambo föreslog att vi skulle åka till Aeroseum, en tidigare topphemlig militär berganläggning där de numera har något slags flygplansmuseum/upplevelsecentrum. Aeroseum ligger intill Säve flygplats i Göteborg och bergrummet som invigdes 1955 har fungerat som hangarer för flygplan för att skydda dem. På bilden högst upp syns en av ingångarna till det 22 000 kvadratmeter stora bergrummet.

Där man går in finns stora betongväggar som kan öppnas genom att rullas åt sidan för att planen ska kunna komma ut. Så de är väl skyddade. Innanför betongväggarna finns en gång ner till under havsnivå. Där står idag bland annat ett J35 Draken (bilden nedan) och ett Viggenplan som man kan titta närmare på.


En del missiler finns också att titta på. De är i och för sig träningsmissiler, vilket man tydligen kan se på den gröna färgen.


Inne i Aeroseum kan man bland annat hoppa ner bakom spakarna på ett Viggen och låtsas att man är stridspilot om man nu är lagd åt det hållet. Det är många knappar och reglage att hålla reda på.


Håller man inte fingrarna i styr som stridspilot kanske man råkar avlösa några missiler som de här. Eller nåja, det gör de ju utan att det nödvändigtvis är ett misstag också lite titt som tätt.


Eller så kanske man råkar skjuta ut sig själv ...


Det här vet jag inte riktigt vad det är men jag kan tänka mig att det inte är riktigt något man vill se i verkligheten. Någon slags målsökande stor grunka skulle jag tro.

Fototriss: Liten


Veckans Fototriss har temat "liten" till förmån för världens alla barn.

Liten hand i stor, liten kille i full karriär och en liten valpig hund finns på mina bilder.