lördag 18 april 2009

Valletta igen


Idag var det egentligen meningen att vi skulle besöka Three cities, som ligger mittemot Valletta, men vi kom inte längre än till Valletta. Anledningen var att de precis skulle skjuta salut när vi kom dit så vi bestämde oss för att stanna och göra de saker vi ännu inte hunnit med där.

De skjuter salut vid tolv varje dag under en liten parad vid Upper Baracca gardens. De berättar om hur det hela går till när man laddar kanonerna. Naturligtvis skjuter de inte iväg någon kanonkula men det blir en del rök och en ordentlig smäll av krutladdningen som antänds.

Efter detta såg vi The Malta Experience, som är en cirka 45 minuter lång bildvisning där de berättar om Maltas historia. Mycket sevärd och intressant. Man kan själv välja vilket språk man vill få det berättat på, inkluderat svenska, men vi tyckte att det berättades bättre på engelska.


Efter att ha ätit lunch mitt i staden gick vi en promenad längs Vallettas norra sida, den som vetter mot Sliema. Där har vi faktiskt aldrig gått tidigare utan vi har alltid hamnat på södra sidan. Vi besökte även en kyrka, Carmelite church. Det är den vars dom syns på bilden ovan och som utgör en karakteristisk del av stadens silhuett. Trots att det stod i turistbroschyren att inträdet var gratis så tog de 1 euro per person. Det tyckte vi i och för sig var helt rimligt.

En präst ställde sig på knä och bad vid ett altare och jag passade lite diskret på att ta ett kort på honom. Sambon tror att jag kommer få en blixt i huvudet för detta tilltag.



Igår dök vi i sällskap med instruktör längs kusten utanför hotellet. Det var lite ovant i början eftersom det var tre år sedan sist men efter ett tag gick det bra. Man såg inte så mycket. Höjdpunkterna var tre bläckfiskar. Tyvärr fick jag lite problem med för mycket luft i dykvästen och hade svårt att hålla mig kvar på botten vid sista bläckfisken så jag missade både att den sprutade bläck på vår instruktör och att den hade en krabba i munnen som den mumsade på. Hoprullad med sina armar var den stor som en fotboll och med armarna utsträckta kanske en dryg meter. Skojiga djur. Ungefär såhär såg den ut.

Inga kommentarer: