tisdag 21 april 2009

Södra Malta


Idag hyrde vi bil för att kunna se lite mer av ön på egen hand. Det är lite läskigt att köra här (sambon fick göra det). Dels är det vänstertrafik, dels kör folk som tokar och hänger sig ibland över tutan och dels så är det väldigt dåligt skyltat på vissa ställen. För att inte tala om att så kallade "större" vägar ibland är ruskigt små, omgärdade av murar och av väldigt dålig kvalitet. Det gick ändå ganska bra även om vi började med att köra fel och fick vända. Vi valde att utforska södra delen av Malta.

Första stället vi åkte till var Ghar Dalam. Det är en grotta där man hittat mängder med ben från forntida djur, bland annat noshörningar och dvärgelefanter.


Ben från dessa djur finns utställda i ett museum i anslutning till grottan. Ett av rummen har de inte rört sedan 30-talet och där har de olika avdelningar med ben sorterade efter typ - tänder för sig och lårben för sig. Det såg lite bisarrt ut. I själva grottan kunde man se i vilka lager de olika benen var hämtade. Dessutom fanns där stalaktiter och stalagmiter. På bilden nedan ser man en av de stora stalagmiterna, som fortfarande byggs på. Den såg ganska läbbig ut.



Efter detta åkte vi igenom en av Maltas hamnstäder och letade sedan efter Ghar Hasan - Hasans grotta där Hasan sägs ha gömt sig på 1100-talet (vem det nu var). Trots att vi hade en väldigt detaljerad karta hade vi väldiga problem med att hitta vilken väg vi skulle svänga in på. När vi till slut hittade rätt väg så hittade vi inte till grottan ... istället började vi med att titta ut över medelhavet och de oerhört vackra och höga klipporna som finns på Maltas sydsida. Vi aktade oss noga för att gå nära klippkanten - att störta ett antal tiotal meter ner i havet var inget vi tänkte roa oss med.

Jag hittade en gammal inföding som låg vid klipporna och vilade middag. Jag tror att han fiskade samtidigt. När jag frågade efter Ghar Hasan gav han mig en utförlig vägbeskrivning - på maltesiska. Han babblade på och jag fattade inte ett ord fast jag förstod att han pekade längre bortåt kusten. Efter många om och men hittade vi till slut rätt men inte tack vare någon skyltning i alla fall.


Vid det här laget var vi utsvultna. Vi åkte till den lilla pittoreska fiskebyn Marsaxlokk för att äta lunch. Där finns fullt av maltesiska fiskebåtar - luzzu. De är målade i speciella färgglada färger. Det kändes ganska genuint i byn. Fiskarna höll på att reda ut sina nät och målade på sina båtar.


Vi valde att äta färsk fisk, som man bör göra i en fiskeby. Vi fick välja bland dagens fångst på en bricka - fem fiskar fanns kvar. Sambon åt sea bream och jag åt sea bass. Det var mycket gott. Naturligtvis fick vi pommes frites ("chips") som tillbehör. Det får man till nästan allt här.


Vi åkte vidare längs kusten och hamnade vid en liten by som heter Ghar Lapsi. Därifrån har man en jättefin utsikt över Maltas minsta ö - Filfla, som bara är 280 x 50 meter stor. Nästa stopp var vid Dingli cliffs, klippor som brant stupar 250 meter ner i havet. Vi stannade vår lilla hyrbil där nära klippbranten, klev ur och klängde sedan kvar vid bilen. Det blåste nämligen ganska ordentligt och det kändes som om en felriktad vindpust skulle blåsa iväg oss nerför de höga klipporna. Snart såg vi att även bilen rörde sig i vinden där den stod parkerad någon meter från branten och det var definitivt dags att ta sig därifrån. Strålande utsikt men lite för spännande i vinden för vår smak.

Vid det här laget var det mesta stängt. Det sista vi gjorde innan vi åkte tillbaka till hotellet var att titta på domen i Mosta (Church of St Mary) som är en imponerande byggnad som man kan se från långt håll. När vi kom dit hade en gudstjänst just påbörjats så vi tittade in genom dörren och kunde konstatera att akustiken var fantastisk. Det måste vara riktigt häftigt att vara präst i en sådan kyrka.

2 kommentarer:

Per sa...

Tjusigt. Kul med höga klippor. Tex den vid Madeira. Näst högst i världen. Tror den var cirka 800-900 meter ner (for checka detta). För högt för att bli höjdrädd.

Maria sa...

Jag gissar att det inte skulle vara för högt för att bli höjdrädd om jag kom dit. Bara vetskapen om att man är några meter från döden räcker.