söndag 19 april 2009

Azure window


Idag åkte vi på dyktur till Gozo, grannön i norr. Det ska vara ett av de bästa ställena att dyka på här på Malta. Vi gjorde två dyk vid Azure window, som är ett av Maltas mest välkända landmärken och syns på bilden ovan.

Det första dyket tyckte jag var bäst. Vi dök ner i "blå hålet", som ligger alldeles nedanför Azure window. Det är som ett runt hål omgärdat av klippor. Där gick man ner och passerade därefter under en klippbåge med en massa orange koraller på. Dyket fortsatte längs en vertikal klippväg där man kunde spana både uppåt och neråt i djupet. Det var lite roligt att passera igenom en trång gång i klipporna som ledde in i en liten grotta med koraller.

Under dyket såg vi en bläckfisk (octopus), diverse anemoner, fiskar, koraller och till och med en hummer som gömde sig i ett hål i väggen. Sambon och instruktören såg en barracuda som kom simmande men jag var tydligen för upptagen med att titta på klippväggen då, så jag såg den aldrig. Det var hur som helst ett mycket bra och vackert dyk.


Vid dyk nummer två var jag lite frusen. Det var på samma ställe fast vi började i "Inland sea", en liten havspool som är förbunden med havet utanför genom en lång grotta på 80 meter. Vi har åkt igenom den grottan tidigare, fast då på ytan och på en liten båt. Den här gången passerade vi igenom den 10-16 meter under vattnet. På havssidan var det 50 meter djupt men vi höll oss på 16 meter.

I början var det ganska mörkt men vi var förvarnade så det var inget speciellt. Det som var värre var att det var ganska kallt. Sambon tyckte inte att det var farligt men jag frös lite lätt från första stunden på dyket. I grottan var det bara 13 grader i vattnet. När båtarna passerade över oss så lät det ganska högt. Vi simmade igenom grottan och ut på andra sidan och såg ett par sjöstjärnor med stora taggar och ett par fiskar som lekte med varandra. På ett ställe hade någon placerat en liten figur av Homer Simpson, vilket var lite lustigt. När vi kom tillbaka till den grunda "bassängen" igen såg vi en lite större fisk, en grouper. En sådan åt jag delar av till lunch igår ...

Inga kommentarer: