söndag 5 april 2009

Hornborgasjön


I fredags gjorde vi en utflykt som tog oss runt Vänern. Ett av de viktigaste delmålen på den färden var Hornborgasjön, för att titta på tranorna. De har ju slagit rekord i antal tranor där i år - 18 500 stycken. När vi var där hade de räknat till 15 100. Men det räckte ju.


Vi åkte till södra delen av sjön där den så kallade "Trandansen" finns. Det är förmodligen det mest populära stället vid Hornborgasjön när man ska titta på tranor. Där fanns det en hel del folk. Man fick se till att hålla sig framme så att man kunde stå längst fram vid staketet uppe på en liten kulle och titta på mängden av fåglar. De skränade så det lät en hel del.


Vi kom dit mitt på dagen, ungefär vid ett-tiden, och då var det inte så mycket trandans. Man fick passa på att ta kort när de bröstade upp sig lite grann mot varandra, de avslutade nämligen på något tiotal sekunder.

Annars var behållningen att titta på när de flög och landade. När de skulle till att landa fällde de ut sina ben så att de kom att se rätt fåniga ut - som gigantiska myggor.


Det är riktigt stora fåglar, med en vingbredd på runt och över 2 meter. Fast det var lite svårt att få någon uppfattning om deras storlek på avståndet man stod på och när det var så många fåglar att titta på samtidigt.

Mer information om Hornborgasjön och om tranorna finns här.



Inga kommentarer: