söndag 15 augusti 2010

Bilsemester i norra Europa - dag 1 och 2


Igår kom vi hem från en veckas bilsemester med stopp i Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Det var riktigt trevligt och vi är många upplevelser rikare. De följande inläggen blir semesterinlägg.

Med hjälp av Google maps planerade vi en ungefärlig rutt och fick en uppfattning om hur lång tid det skulle ta att köra. I verkligheten finns vägarbeten, bilköer och olyckor så allt tar förstås mycket längre tid än man tänkt.


Visa större karta

Dag 1 (lördag 7/8) - Sverige - Köln

Första dagen planerade vi att köra så långt det var möjligt och målet för dagen var ett Formula one-hotell strax utanför Köln. Drygt 120 mil. GPS:en sa att det skulle ta 11-12 timmar. Klockan 9 på morgonen kom vi iväg och behövde bara återvända till huset vid ett tillfälle för att få med oss pappren för hotellbokningarna vi gjort. Sedan körde vi. Och körde. Och körde. Och stannade mest bara i början för att handla lite kompletterande grejer, som till exempel en inverter för att kunna koppla in laptopen till bilens eluttag. På laptopen kunde vi med hjälp av GPS följa var vi var någonstans längs vägen. Ca 22.30 på kvällen kom vi fram och konstaterade att hotellet dög till att sova en natt i men inte så mycket mer. Men så kostade det bara runt 400 kronor natten.


Dag 2 (söndag 8/8) - Köln och Moseldalen


Den här dagen var det dags att se lite mer av Köln och framför allt Kölnerdomen. Efter att ha virrat runt ett tag i stan lyckades vi parkera i ett parkeringshus. Tack och lov var det lugn söndagstrafik annars hade det varit lite svettigare. GPS:en var inte till stor hjälp. Kölnerdomen är en mäktig byggnad och på fotot ovan är det ena kortsidan där ingången finns som syns. Det var svårt att få in hela byggnaden på ett kort.


Eftersom det var söndag så var det också en pågående mässa, vilket vi såg när vi gick in i byggnaden. Vi dröjde oss inte kvar så länge för att titta på detta. Det är gratis att gå in i domen. I vanliga fall kan man köpa en biljett för att gå upp i ett av tornen men det verkade vara stängt.


Efter en tidig lunch vid Rhen, som går rakt genom Köln, besökte vi ett chokladmuseum med all möjlig information om choklad. Chokladmuseet var komplett med egen tillverkning av Lindt-choklad bakom glasväggar och det var det som var roligast att titta på.


Naturligtvis fanns även en chokladbutik i samma byggnad där man bland annat kunde köpa chokladen som de tillverkade på plats. Efter att ha strosat runt i butiken köpte jag till slut en ask med praliner för 10 euro som jag ännu inte öppnat. Därefter var det dags att åka vidare.


En av resans delmål var Moseldalen och för första natten hade vi inte bokat något hotell i förväg. Det verkade inte vara några problem att hitta rum. Många hotell, gäststugor och bed and breakfast-ställen längs vägen annonserade med Zimmer frei. Vi bokade in oss på Kastanienhof i Niederfell. Med balkong ut mot Moselfloden, egen toalett och dusch kändes det som rena lyxhotellet jämfört med Formula one-hotellet. Utan att vara väldigt mycket dyrare.


Vi åkte över till Rhendalen (bilden ovan) och planen var att åka till Koblenz för att bland annat titta på Deutsche Eck där Mosel och Rhen möts. Efter att ha cirkulerat runt i stan kunde vi bara konstatera att det inte gick att hitta parkeringsplatser så vi gav upp och åkte tillbaka till Moseldalen igen.


Moseldalen är fantastiskt vacker med pittoreska små byar överallt och längs nästan varenda bergssluttning finns det vinodlingar. Man förstår nästan inte hur de kan sköta om sina vindruvor med tanke på hur branta sluttningarna är men uppenbarligen går det. I varje by finns flera olika lokala vintillverkare och det finns god möjlighet att provsmaka och köpa viner, huvudsakligen Rieslingviner. Det passar mig utmärkt eftersom torra Rieslingviner tillhör mina favoriter bland vita viner.


På många ställen längs branterna finns borgar och slott och många är öppna för besökare under dagtid. I byn Alken fanns borgen Burg Thurant som låg högt upp, vakande över dalen. På promenad genom byn hittade vi en trappa som vi följde uppåt till en liten kyrka med tillhörande gammal kyrkogård.


Lite överraskade blev vi av att det bakom ett galler i kyrkans yttervägg låg fullt av skelettdelar. Det kändes lite absurt.


Från kyrkan ledde en stig uppåt mot borgen och vi följde den. Cirka 700 meter skulle det vara upp till borgen. På flera ställen efter vägen fanns utsiktsplatser där man hade en fantastisk vy över Mosel och Alken.


När vi var nästan högst upp öppnade himlen sig och det började ösregna och blixtra. Vi var i och för sig förberedda med paraply respektive regnjacka men att stå under ett paraply på ett högt berg i åskväder kändes inte som en bra idé. Som tur var gick skuren över efter 10 minuter och vi kunde titta närmare på borgen som var stängd för besökare eftersom det var kväll.


Inga kommentarer: