söndag 22 augusti 2010

Bilsemester dag 5 - Paris (11/8)


Onsdagen 11/8 tillbringade vi i Paris. Vårt första mål för dagen var katakomberna och trots att vi var ute i relativt god tid var det redan lång kö när vi kom dit. De tillåter max 200 personer samtidigt i katakomberna och så länge ingen går ut så går inte heller någon in.

Nära två timmar tillbringade vi köandes i duggregn men tack vare precis intagen fransk frukost höll vi humöret uppe. Det var ändå väl värt att köa när vi till slut fick gå nerför den långa spiraltrappan och ta oss fram genom gångarna under Paris stad.


Benkammaren är förstås det som är mest sevärt. Och helt absurt på något vis. I kammare efter kammare ligger skelett packade i djupa travar med kranier och långa rörben arrangerade på olika sätt. Kvarlevorna efter runt 6 miljoner människor ska finnas här. Inget för nervsvaga, enligt varningsskyltarna vid ingången.


Notre-Dame måste man förstås titta på när man är i Paris och det var också vårt nästa mål. När vi kom dit sträckte sig kön för att komma in och titta långt ut på planen framför katedralen och eftersom vi var trötta på att stå i kö så avstod vi och tog en tur runt den istället.

Kortsidan där ingången fanns:


Och en del av långsidan med park nedanför. Mycket vackert även om katedralen verkligen är sliten här och var.


De berömda takstatyerna (gargoyles) var roliga att titta på. Det var många personliga uttryck i dem.



Efter en välförtjänt lunch tog vi oss gående mot Louvren och kom dit från "fel" håll. Jag hade ingen aning om hur stor Louvren faktiskt är och tyckte att det var en riktigt stor byggnad när jag såg huset nedan, som ju bara är en liten del av hela museet.


Världens största museum är verkligen gigantiskt. Fransmännen gör inget halvdant direkt. Jag slutade inte fascineras av denna enorma plats med byggnad efter byggnad. Vi gick dock inte in utan det får bli vid nästa Parisbesök.


En liten triumfbåge finns även vid Louvren och bakom den öppnar sig ett riktigt stort parkområde som vi ägnade en god stund åt att traska igenom ut mot Champs Elysées.


På andra sidan parkområdet finns Place de la Concorde där det står en stor en mer än 3300 år gammal obelisk från Egypten, komplett med hieroglyfer. Här finns också en vacker fontän.


För att vila fötterna och snabbt kunna se lite mer av Paris köpte vi en biljett till turistbussarna som hela tiden går runt staden. Man kan hoppa på och av bussarna vid olika stopp men vi åkte en rundtur non-stop, vilket tog nära två timmar. Flera gånger körde vi över Paris vackraste bro, Pont Alexander III, där pelaren nedan finns.


Vi började och avslutade rundturen vid Trocadero, en plats där man har den bästa vyn över Eiffeltornet. Där stannade vi sedan och åt och återvände till utsiktsplatsen efter att det blivit mörkt.





Efter mörkrets inbrott startar en ljusshow varje hel timme. Den varar i fem minuter och under den tiden glittrar Eiffeltornet med massor av lampor som omväxlande tänds och släcks. Väldigt effektfullt och varje gång showen börjar hör man ett kollektivt wowande från alla turister. Bilden nedan är tagen med lång exponeringstid och under den tiden hann de flesta lamporna tändas och släckas.

2 kommentarer:

Anna Nilsson sa...

Åh! Jag var i Paris men min syster 2005 och Katakomberna var nog nästan höjdpunkten, helskumt. Paris är verkligen en vacker stad, måste ta mig dit igen snart!
Om ni någon gång tar er till Palermo på Sicilien kan jag rekommendera källarvalven med torkade människor... Systern och jag var där 2003. Vi är lite lätt fascinerade av det morbida..

Maria sa...

Nästan så jag har lust att åka till Palermo bara för de där källarvalven ... ;) Fast Italien står rätt högt på önskereselistan av många andra skäl också.

Det gäller att välja rätt sevärdheter i Paris när man bara är där tre dagar, det har jag verkligen insett. Det finns mycket att titta på!