tisdag 17 augusti 2010

Bilsemester dag 3 - Moseldalen (9/8)


Dag nummer tre av vår bilsemester i norra Europa började med att vi åkte till en Weingut (vingård) för att köpa sekt, Tysklands motsvarighet till Champagne. Vi hade nämligen druckit ett väldigt gott mousserande Rieslingvin på kvällen innan och när vi frågade vad det var för något så fick vi även adressen till vintillverkaren som låg i Winningen några byar bort. Weingut Richard Richter hette det.

När vi först tittade in fanns ingen där men när vi återvände efter en liten promenad så sprang vi på självaste ägaren och bad om att få köpa vin. Klockan 10 på morgonen är kanske inte den idealiska tiden för vinprovning men vi provade ett vanligt torrt Rieslingvin också och köpte med oss några flaskor.


När vi var färdighandlade blev vi tillfrågade om vi ville se vinkällaren och det ville vi förstås. Tunnorna används inte för lagring längre men är kvar som dekoration. Även om lagret egentligen finns någon annanstans så fanns det ändå en del riktigt gamla flaskor där, prydligt inklädda i spindelnät.

Vi fick en liten lektion i hur de får bort kvarvarande jäst från det mousserande vinet. Flaskorna ställs med halsen neråt, därefter roteras de trekvarts varv eller så dagligdags och när jästen slutligen har samlats i halsen doppas de ner i en lösning som håller ca -30 grader varpå jästen fryser och kan tas bort som en kork. Först efter detta får flaskorna sin slutliga försegling.


Vårt utflyktsmål för dagen innan vi fortsatte längs Moseldalen var Burg Eltz, som ligger någon mil från Mosel. En mycket sevärd borg som ligger fantastiskt vackert i en liten sänka omgiven av skog. Vi tog en guidad tur och fick se hur de bott i borgen och ordnat det för sig med toaletter, eldstäder och kök som var högsta standard för tiden de bott i. Tre besläktade familjer hade bott samtidigt i borgen.


Bilden nedan är från borggården.


Lite roligare dekorationer på dåtidens stuprännor ...


Efter denna avstickare gick färden vidare genom Moseldalen till Bernkastel där vi bokat hotell över natten. En oerhört sevärd stad med fantastiska medeltida byggnader i roliga färger. Vårt hotell hette Gästehaus am Schlossberg och vi var inkvarterade i det rosa huset i mitten på bilden nedan.


På Gästehaus am Schlossberg blev vi verkligen överraskade när personalen öppnade dörren till rummet tre trappor upp. Vi hade fått ett riktigt stort och fräscht rum som sträckte sig över hela våningen och över våra sängar fanns ett takfönster där man kunde titta ut.

Stadens lilla torg var den största sevärdheten med sina färgglada hus som stod lutade mot varandra. Här var allt snett och vint och oerhört charmigt.


Har man inte så mycket yta att bygga sitt hus på så kan man alltid göra såhär ...


Vi stannade kvar i byn över kvällen och hann med både en öl, ett glas vin, en liten vinprovning och god middag innan vi kröp till kojs.

Inga kommentarer: