lördag 31 oktober 2009

Alla helgons dag


Idag är det Alla helgons dag och vi passade på att besöka min mormor och morfars grav. Det var mycket folk på kyrkogården och väldigt, väldigt vackert med alla ljus som lyste överallt. Som en stjärnhimmel på marken. Över detta lyste en nästan full måne.


Det var ett tag sedan vi besökte graven och eftersom vi inte visste om någon annan hade skött om den så köpte vi med oss en lila och en vit ljung och ett par silverekar. Det fanns redan ett par lila ljungplantor på graven så vi planterade de andra växterna och tog med oss den lila ljungen hem istället.

Vi tände gravljuset som vi hade köpt och tyckte att det såg lite klent ut. Men strax efter att vi tänt ljuset dök min moster, morbror och kusin upp lite överraskande och hade med sig både ett gravljus och en marschall och när de också var tända så lystes graven verkligen upp. Vackert.


tisdag 27 oktober 2009

Salt


Mina föräldrar fick ett paket med fyra olika smaker av Falksalts gourmetflingsalt. Det är ju kul att ha några olika sorters salt stående på bordet så att man själv kan välja smak. Ikea har små miniglasskålar som man kan köpa i 4-pack. Man kan fylla några sådana med salt och placera dem på ett fat, t ex Florera ljusfat. Det är ett sätt att servera saltet på. Den lilla söta saltskeden har jag ärvt.


I det här fallet använde jag vanligt flingsalt, flingsalt med röksmak och ett salt som jag köpte på Malta när vi var där i april. Det är havssalt som "skördats" från saltpannor som användes redan på romartiden. Saltpannorna är en av de saker som jag verkligen tycker man ska se om man besöker Malta. De finns på den mindre ön Gozo i närheten av fiskebyn Marsalforn.


måndag 26 oktober 2009

Björkefall

Det är inte bara jag som fallit för Ikeas ljusstake Björkefall (som formgivits av Jon Eliasson). Den finns i vitt stengods också men det är den i svart stål som jag gillar bäst och som fick följa med hem från gårdagens Ikea-besök. Jag gillar att ljusstaken ser så rustik ut. Perfekt nu på vintern. Om man vill kan man lägga dekorationer eller godis på själva ljusfatet.

För övrigt kan jag inte rekommendera ett besök på Ikea mitt på en söndag efter löning i slutet av året. Det var bilkö på vägen vid Bäckebols köpcentrum och Ikeas parkering var nästan helt full. Det gäller att ha tålamod när butiken är packad med folk.

söndag 25 oktober 2009

Fototriss: Rosa


Temat i veckans Fototriss är rosa med tanke på Rosa bandet-kampanjen till förmån för bröstcancer. Jag hade kunnat köra en repris från min fototriss för tre veckor sedan ... då var det väldigt mkt rosa i form av rosor.

Den här gången blir det istället en annan blomma, en hortensia som jag inte lyckats ta död på riktigt än.



lördag 24 oktober 2009

Mysljus


Jag har visat det nyss. Men det är faktiskt den mysigaste levande belysning vi har. Och vi har mängder av ljushållare hemma. Alabasterljushållaren från Malta är ändå den vi tänder oftast och den som lyser trevligast. Så det är den jag tänt även idag. Den må vara sned och vind men vad gör väl det när det är äkta hantverk.

fredag 23 oktober 2009

Höst

Jo, höst har det varit ett bra tag och nu är det inte långt kvar innan vintern börjar. Höst innebär också mycket att göra och det har jag verkligen haft de senaste veckorna. Nu är dock ännu en kurs avklarad (och godkänd!) och bara en kvar innan den verkliga verkligheten pockar på.

Jag har inte haft tid att fotografera alla underbara höstfärger men ett par bilder har jag tagit på träden i vår tomtgräns. Lite pinsamt var det när jag tog den här bilden ... jag stack bara ut (det ovårdade) huvudet genom altandörren lite snabbt för att fotografera och sekunden efteråt traskar grannen fram bakom träden. Hoppsan.

fredag 16 oktober 2009

Något trevligt

Tack och lov händer det trevliga saker ibland. Och det är jag värd! Mina närmaste 2,5 år har ordnat sig och från och med februari drar jag in lön!

Det firas med bubbel i form av Chapel Hill Sparkling Chardonnay. Gott bubbel till billigt pris. Rekommenderas! Finns här på Systembolaget.

Ljuslyktan bredvid glaset var den enda "souveniren" vi köpte med oss från Malta när vi var där i april. Den är i alabaster och lyser väldigt, väldigt vackert.

onsdag 14 oktober 2009

Jack


Min lille gubbe springer nu på grönare ängar. 15 år och lite till blev han innan åldern tog ut sin rätt.

Igår fick jag träffa honom för sista gången. Då hade han inte ätit på tre dagar och var väldigt stapplig. Så det var dags. Saknad är han.

söndag 11 oktober 2009

Fototriss: Där jag är


Veckans Fototriss har temat "Så här ser det ut där jag är idag". Man ska alltså visa dagsaktuella bilder på hur det ser ut just idag. Träden står i höstskrud och andra färger än grönt har tagit över världen.

Just nu är det mitt i natten men jag tog ändå med kameran med det ljusstarkaste objektivet på en liten sväng runt huset. Det här blev resultatet.



lördag 10 oktober 2009

En liten doft av sommaren ...


I våras sådde jag taklök. Den har ju inte direkt växt så det knakar ... de flesta taklökarna är fortfarande jättesmå. Kanske för att de stått inne hela sommaren eller så är det så det ska vara. Idag fick jag för mig att göra ett litet arrangemang med taklökarna - som ett litet stenparti fast inomhus. Det blev lite somrigt så här på höstkanten, men det kan ju behövas när det bara blir mörkare och mörkare.

Min bror och svägerska var så snälla och plockade med sig några stenar till mig från Öland. Det var så gulligt av dem och jag blev jätteglad. Stenarna fick bli bas i arrangemanget. Stenen som det står "Välkomna" på var egentligen bara en teststen för att se hur det gick att gravera i den. Men den har legat på fönsterbrädet väl länge nu så jag plockade med den också. Hade jag haft sand hemma så hade jag använt det men nu blev det småsten istället.



tisdag 6 oktober 2009

Kamera med stil


Den här kameraväskan från Golla ropade "köp mig" till mig. Första gången på netonnet lyckades jag motstå. Andra gången så fick den bli en present till mig själv. Det är en perfekt storlek för systemkameran + ett extra objektiv och mer än så brukar man ju oftast inte ha med sig. Vi har en annan väska som rymmer alla objektiv men det blir lite väl tungt och otympligt. Jag gillar att den här inte skriker kameraväska utan faktiskt är snygg!

söndag 4 oktober 2009

Fototriss: Inspirationskälla


Temat i veckans Fototriss är Inspirationskälla. Man ska visa något som ger fotoinspiration.

Min största inspirationskälla är naturen med de djur och växter som finns där. De här rosorna får symbolisera det. Jag är så glad att rosorna fortfarande blommar som aldrig förr där ute i rabatten. Igår blåste det och regnade så mycket så jag passade på att ta in några av dem innan de blåste bort.

En liten fripassagerare i form av en bladlus följde visst också med in.



lördag 3 oktober 2009

Dalahästar intar hemmet


Med tanke på att jag har en sambo från dalarna så borde vi i alla fall ha någon dalahäst i hemmet. Och det här servettstället från Spegels fastnade jag för för ett tag sen. Jag tittade och tittade i butiker jag besökte men hittade det inte. Så till slut fick jag beställa det från en internetbutik. Jag hittade servettstället hos Karins Favoritbutik och beställde det efter noggrant övervägande.

När jag öppnade paketet blev jag mycket positivt överraskad. Det låg nämligen 20:- däri ... fraktpengar som jag fick tillbaka. Jag som tagit frakten som en fast avgift.

Fint är det i alla fall tycker jag. Och servetterna från Ikea tycker jag också om, även om vi mest använder hushållspapper.

fredag 2 oktober 2009

Fredagsvin


Jag vet inte hur länge vi har haft det här vinet eller var vi har fått det ifrån. Förmodligen har vi fått det. Det är i alla fall från 2002, ett Zinfandel från Beringer och jag kan varmt rekommendera det. Mycket gott. Enligt Systembolaget vinner det inte på lagring (så det var väl på tiden att vi drack upp det).

Serverat på en relativt nyinköpt tablett från Ikea. Kul med något färgglatt på bordet!

Happy friday!