onsdag 23 december 2009

Julgodis


Igår skrev jag utbildningens sista tenta. Idag vaknade jag trött och ville knappt gå ur sängen. Men till slut lyckades jag grabba tag i lite energi och sedan var det full fart hela dagen och kvällen med julförberedelser.

Tre sorters godis hann jag göra - polkabräck, marängfudge och limekola. Limekolan har jag gjort förut men de andra två var nya för mig. En bra blandning blev det. Här kommer recepten (något justerade från originalen).


Polkabräck

* 200 g mörk choklad
* 200 g vit choklad
* ca 100 g polkagrisar
* skalet från en lime

Smält den mörka chokladen. Smidigast gör man det i mikron på halvhög effekt. Bred därefter ut den på bakplåtspapper och ställ den kallt så att den stelnar. Smält den vita chokladen, blanda i rivet skal från en limefrukt och bred ut över den mörka chokladen. Häll därefter över hackad polkagris. Ställ kallt, bryt eller skär i bitar, ät och njut.


Marängfudge

Marängfudgen är nog bland det godaste julgodiset som jag har gjort. När vi var på Malta i våras köpte vi med oss god nougat därifrån och marängfudgen är ungefär som den.

* 5 dl strösocker
* 1/4 tsk salt
* 1,5 dl ljus sirap
* 1 1/4 dl vatten
* 2 äggvitor
* 2 tsk vaniljsocker
* 2 dl pistagenötter, hackade
* 2 dl torkade tranbär, hackade
* 100 g mörk choklad, hackad
* olja till bakplåtspapper

Mät upp socker, salt, sirap och vatten i en kastrull och blanda. KOka blandningen utan att röra tills den blir 150 grader, använd en termometer. Medan sockerlagen kokar, vispa äggvitor och vaniljsocker till ett vitt, fast skum med en elvisp.

Häll sockerlagen i äggviteskummet, lite i taget i en jämn stråle och vispa på hög hastighet. Fortsätt vispa när sockerlagen är slut, smeten blir vitare och tjockare ju längre du vispar. Konsistensen ska vara seg och tjock.

Pensla två bakplåtspapper med olja och strö över hackade nötter och tranbär. Fördela smeten på bakplåtspapperen. Chokladen lägger du längs med ena sidan av fudgen. Var snabb med nästa moment, annars smälter chokladen.

Rulla ihop smeten till en rulle med hjälp av bakplåtspappret. Tryck ordentligt så att nötter och tranbär fastnar i fudgen. Chokladen rullas in i rullen. Gör likadant med det andra bakplåtspappret. Vira sedan in rullarna i bakplåtspapperen och lägg den i kylen att stelna, minst 2-3 timmar. Skär sedan i ca 2 cm tjocka bitar. Förvara i burk i kylskåp, med bakplåtspapper mellan lagren.


Limekola

Jättegod smörkola med limesmak, efter Leilas recept. Man kan göra smörkola utan lime också eller med andra smaker, men just limen tycker jag bryter av så gott mot den söta kolan.

* 100 g smör
* 2 dl vispgrädde
* 3 dl strösocker
* 1 dl ljus sirap
* 1 tsk vaniljsocker
* 2 st lime, rivet skal

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock ca 15-30 minuter. Rör om då och då. När smeten klarar ett kulprov är den färdig (lite smet droppas i ett glas kallt vatten och kulprovet är godkänt om man kan forma kolan till en liten kula med fingertopparna). Rör ned limeskalet. Häll därefter upp kolan på bakplåtspapper på en plåt och låt stelna. Klipp i bitar, slå in i smörpapper och förvara kallt.

Inga kommentarer: