måndag 14 december 2009

Hemgjord glögg


Sambon testade att göra egen glögg i år och det blev faktiskt överraskande bra och gott. Han satte 5 liter och sedan har det försvunnit lite allteftersom från vecka 1 då sambon hela tiden var tvungen att "testa" glöggen. Den skulle stå i 3-6 veckor.

Nu har vi tappat upp all glögg på flaskor och gett bort en del. Två är kvar, så vi får hushålla med dem fram till jul. Om sambon gör om försöket nästa år så får han nog göra dubbel sats - 10 liter istället för 5.

Receptet kommer från Göteborgs-Posten och alkoholhalten ska tydligen hamna på 12-14 procent.

* 5 liter svagdricka
* 5 skivade råa potatisar
* 1 paket bakjäst
* 1 påse nejlikor
* 1 påse kardemummakärnor
* 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
* 1 kanelstång
* 1-2 paket russin (2 pkt - 500 g)
* 2,5 kg socker

Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut!

1 kommentar:

Inspirera Mera sa...

Vad roligt med hemmagjord glögg!
Kram Sandra