måndag 27 augusti 2012

Solande gräshoppa

En liten gynnare jag stötte på under barnvagnspromenaden. Den satt på gångvägen och ville inte flytta på sig i första taget. De är fantastiska på kamouflage men när man väl börjat se dem ser man gräshoppor överallt. När de hoppar alltså. Sitter de still i gräset är det svårare.

Som tur var så var det ingen i närheten just när jag lade mig ner på backen med baken i vädret för att hälsa närmare på Benjamin Syrsa. Vad jag vet.

Blåsigt?

söndag 26 augusti 2012

Flottiljens dag på Såtenäs 2012

Igår var det dags för flyguppvisning på Såtenäs flygflottilj som öppnade portarna för allmänheten. Flygflottiljens dag är ett återkommande evenemang och vi var där för första gången förra året. Det hade krävts ganska mycket för att sambon skulle missa det här årets uppvisning av svenska militärflygplan, det stora dragplåstret för honom var nämligen Viggen som flyger igen. Allt är gratis, även parkering och öronproppar.

Väderrapporterna dagarna innan sa regn, regn, regn. I själva verket fick vi ett strålande väder med 19 grader och stundtals solsken så vi blev till och med lite solbrända. Härligt!

Eftersom vår lillkille var med, nedstoppad i barnvagn med nyinköpta hörselkåpor över öronen, var vi lite begränsade. Lite begränsande var också campingstolarna som vi släpade med så därför tittade vi inte så mycket på markutställningen. Men det var väl ungefär samma saker som förra året ändå. Vi började med att fika istället och sedan mutade vi in en plats på gräsmattan där vi slog oss ner med barnvagn och campingstolar.

Strax före själva flyguppvisningen började kl 13.00 (området var öppet 10-15) öppnade de så att man kunde gå till främre området för att se start och landningar på nära håll. Den här gången nöjde vi oss med att sitta kvar där vi var, flygplanen flyger ju ändå i luften och det är inte så roligt att skjuta en barnvagn över en äng. Många entusiaster med dyra kamerautrustningar och teleobjektiv var på plats.

Den första delen av flyguppvisningen var det propellerplan. På bilden ovan syns en SK 16 (Texan) och på de två bilderna nedan syns en SK 61 (Bulldog). Bulldogen var roligast att titta på - det är ju alltid roligt med rök. Bilderna på den är tagna av sambon eftersom vår lillkille vaknade och krävde mat när den flög.

Under den andra delen av flyguppvisningen var det jetplanens tur att spänna musklerna. Först ut var J 35 Draken med sin lite speciella form. Det blir moln av kondens på vingarna när den flyger.

Efter draken var det dags för J 28 Vampire (ovan).

Alla i publiken ägnade inte flygplansuppvisningen sin odelade uppmärksamhet.

A 32 Lansen var näst på tur och efter det kom en J 34 Hawker Hunter som dock inte är med på bild här.

Sedan var det då äntligen dags för AJS 37 Viggen till främst sambons stora glädje. Och ett gäng andra flygplansentusiaster förstås. Under många år fanns det ingen flygande Viggen men sedan i år är denna kärra åter i luften. Det är en kraftfull maskin som är gjord för att starta och landa på mycket korta sträckor. Viggen är också unik genom att den kan backa utan hjälp av andra fordon, vilket vi fick se prov på.


Kamerorna smattrade på när Viggen flög. Den här herren, som stod positionerad bredvid oss, rökte pipa medan han fotade med sin Canon EOS 7D. Nedan följer fler bilder på Viggen.

Sist ut var JAS 39 Gripen (bilden ovan och bilderna nedan). Piloten visade bland annat prov på hur man flyger upp-och-ner och hur man flyger riktigt långsamt förbi publiken (ca 200 km/h). Vi fick även se när planet släppte ut motmedel i form av facklor som är tänkta att avleda målsökande robotar.

tisdag 21 augusti 2012

Tjörn runt 2012

I helgen var vi på plats för att se på Tjörn runt för första gången på flera år. Vi hade ju hoppats på lite bättre väder men vi slapp i alla fall regn. Eftersom vi var många och det blåste lite väl mycket åkte vi inte ut med båten utan vi tittade från klipporna. Vi hade en fin utsiktspunkt där vi såg båtarna precis när de seglat förbi Kyrkesund.

Vi lyckades i alla fall se båten som blev totalsegrare, Teknova på bilden ovan, men det visste vi ju inte då. Det var kul att se alla olika båtar som seglade förbi, speciellt när det började bli tjockt i rännan då det kom många samtidigt. Eftersom båtarna inte startar samtidigt behöver det inte vara båten som går i mål först som vinner utan det är förstås tiden från start till mål som räknas.

Det blåste en del och vinden var visst lite oberäknelig för en del fick problem. Norrmännen på bilden gick lite i utkanten av farleden och lyckades fastna så att de plötsligt stod helt stilla. De fick ta ner spinnakern och backa för att komma loss.

Andra hade problem med oberäkneliga vindar. Båten nedan gjorde plötsligt en nästan 180-graderssväng och såg ut som den höll på att välta när vinden tog tag i seglen. Men de redde ut situationen och kunde segla vidare och seglade tidsmässigt in som nummer 25.



Färgglada segel var roligast att titta på. Man blir lite nyfiken på vad det egentligen står på den rosa spinnakern på båten nedan.

tisdag 14 augusti 2012

Fototriss: Mat, mat, mat

Fototriss har dragit igång igen efter sommarens uppehåll och den här gången är temat Mat, mat, mat. Det är också en tävling med priser från Coolstuff.

Jag valde att tolka mattemat med skogens guld.

måndag 13 augusti 2012

Spikens fiskeläge

På väg hem från Läckö Slott åkte vi en sväng till Spikens Fiskeläge som jag läst skulle vara sevärt. Klockan var runt 19 då så vi var ganska sent ute men det var fullt av folk på plats som åt mat och hade det trevligt. De flesta små fiskebodar var stängda men flera hade öppet också.

Det var ett charmigt litet ställe och det är säkert trevligt att övernatta där om man är ute och campar också. På parkeringen kunde man stanna över natten om man ville (och betalade 120:-). För oss var parkeringen gratis. Vi passade på att ta varsin glass och tjejen i glasskiosken berättade att det hade varit fullt pådrag under dagen. De hade bara två smaker kvar av kulglassen, vanilj och choklad, så det fick bli en vanlig strutglass. På väggen fanns uppspikade gäddhuvuden. Läskiga grejer.

Den största behållningen var det man kunde köpa med sig därifrån. Rökt Vänernfisk och Vänernlöjrom till hyfsade priser. Tyvärr var kortapparaten trasig i affären där vi handlade så jag fick skrapa ihop mina sista kontanter. För 284 kronor köpte jag en rökt sik, en rökt lake och 250 gram Vänernlöjrom. Laken köpte jag för att hon i butiken sa att det var hennes favorit. Löjrommen kunde hon garantera var fin, hon hade nämligen själv hjälpt till att bereda den.

Siken blev middagsmat tillsammans med löjromssås när vi kom hem och den var ruskigt god. Sambon avslöjade att rökt sik är en av hans favoriträtter och att han inte kan tänka sig något bättre i fiskväg. Hade jag vetat det hade jag köpt båda sikarna som fanns kvar. Det hade tydligen varit en strykande åtgång på rökt sik också under dagen.

Läckö Slott

När det i helgen för en gångs skull var strålande väder den här sommaren så passade vi på att göra en utflykt till Läckö Slott. Jag har länge velat åka dit och nu blev det äntligen av. Vi kunde inte valt en bättre dag. Det var strålande solsken och runt 22 grader. Det tog ungefär 2 timmar att åka dit. Väl där kände vi oss lite underklädda. Det var tydligen bröllop på gång så det var fullt av folk i finkläder på väg mot slottet. Men vi var tack och lov inte de enda turisterna med sjaskiga kläder.

Efter att ha känt efter lite så började vi med att äta lunch på stallcaféet. De hade inte så många rätter att välja mellan. Sambon tog en nötburgare och jag en sallad med chevre och rödbetor. Det var lokala råvaror och väldigt gott fast det var fler än vi som ville äta så vi fick vänta ett bra tag på maten. Det började nästan bli lite väl varmt ute i solen. Underbart att få klaga över sol och värme.

Bakom gamla stallet fanns det en liten klippstrand där man kunde hyra sig en trampsvan om man ville det. Eftersom vi hade en liten bebis med oss så gjorde vi förstås inte det men det hade nog varit roligt att guppa omkring ute på Vänern och se slottet från ett annat håll. En liten bit bort fanns det en liten badbrygga också och den nyttjade jag senare på dagen för ett snabbt dopp medan sambon satt kvar i bilen. Det var kallt men ljuvligt. Första gången jag badat i Vänern trots att jag tidigare bott och jobbat i trakten runt Vänersborg.

Utanför stallet vajade en flagga med Läckö Slott som motiv. Läckert.

Efter maten var det dags att besöka slottet på riktigt. Vi tog oss innanför murarna med barnvagnen och såg bröllopsparet som stod och hälsade på anhöriga och blev fotograferade. Inget dumt ställe för ett bröllop.

Vi kunde inte ta med oss barnvagnen in på slottet eftersom det var fullt med trappor så jag tog en snabb promenad tillbaka till bilen med vagnen och svidade om till bärsele. Praktisk sak. Efter en snabb promenad tillbaka igen så var jag ganska svettig. En värmekamin (/bebis) på magen gör sitt till. Men det var väl värt att gå in i slottet och se det från insidan. Som extra bonus hade de en utställning med Lennart Nilssons bilder på hur ett barn blir till. Fantastisk fotokonst.

Vi tittade på vinkällaren och skattkammaren och sedan gick vi med en guidad tur på tredje våningen, vilket var väldigt givande. Man fick inte se den våningen utan guide. Lillkillen höll humöret uppe och tävlade bara med guiden i glada utrop när han ville få kontakt med de andra i gruppen. Vi fick lära oss mer om slottet och de som ägt det och bott där. Det byggdes på 1600-talet och är ett riktigt slott, då det varit i kungafamiljens ägo. Eller riktigt Slott, ska jag skriva, för äkta slott stavas med stort S. Det byggdes på 1600-talet och sedan byggdes det till senare.

Inne i slottet rådde fotoförbud så därifrån har jag inga bilder. Anledningen till detta var bland annat att det finns massor av konst där som tillhör Nationalmuseum.

Man fick däremot ta bilder inne i slottskyrkan och där kikade vi in efter att ha sett klart innandömet av slottet. En jättefin kyrka och det var nog väldigt speciellt att få gifta sig där.



Det vackraste i min mening var ändå Lilla Slottsträdgården. Vi blev så förvånade när vi klev igenom dörren och traskade nerför trappan. Det var en fantastiskt fint uppbyggd trädgård i flera nivåer. Det fanns både blommor och nyttoväxter och insekterna trivdes verkligen i trädgården. Speciellt fjärilarna var inte blyga för fem öre. Hur ofta kan man ta en närbild på en fjäril med ett extrem vidvinkel-objektiv? Jag använde mitt Canon EF-S 10-22 och eftersom jag hade lillkillen på magen orkade jag inte byta.

Salladen växte i prydliga, böjda rader. Det krävs lite jobb för att hålla ordning på allt detta och vi stötte på en av trädgårdsarbetarna som höll på att plocka en bukett med ärtblommor. Väldigt vackert. Vill man smaka på grödorna så får man lov att äta i slottsrestaurangen.

Vi tog en liten promenad ner mot den lilla hamnen också och såg slottet från ett annat håll. Där låg ett vikingaskepp när vi kom men det var ute på tur och kom tillbaka lite senare igen. Det kan man tydligen åka med om man vill och passar på en av de dagar som det är på plats.