söndag 26 augusti 2012

Flottiljens dag på Såtenäs 2012

Igår var det dags för flyguppvisning på Såtenäs flygflottilj som öppnade portarna för allmänheten. Flygflottiljens dag är ett återkommande evenemang och vi var där för första gången förra året. Det hade krävts ganska mycket för att sambon skulle missa det här årets uppvisning av svenska militärflygplan, det stora dragplåstret för honom var nämligen Viggen som flyger igen. Allt är gratis, även parkering och öronproppar.

Väderrapporterna dagarna innan sa regn, regn, regn. I själva verket fick vi ett strålande väder med 19 grader och stundtals solsken så vi blev till och med lite solbrända. Härligt!

Eftersom vår lillkille var med, nedstoppad i barnvagn med nyinköpta hörselkåpor över öronen, var vi lite begränsade. Lite begränsande var också campingstolarna som vi släpade med så därför tittade vi inte så mycket på markutställningen. Men det var väl ungefär samma saker som förra året ändå. Vi började med att fika istället och sedan mutade vi in en plats på gräsmattan där vi slog oss ner med barnvagn och campingstolar.

Strax före själva flyguppvisningen började kl 13.00 (området var öppet 10-15) öppnade de så att man kunde gå till främre området för att se start och landningar på nära håll. Den här gången nöjde vi oss med att sitta kvar där vi var, flygplanen flyger ju ändå i luften och det är inte så roligt att skjuta en barnvagn över en äng. Många entusiaster med dyra kamerautrustningar och teleobjektiv var på plats.

Den första delen av flyguppvisningen var det propellerplan. På bilden ovan syns en SK 16 (Texan) och på de två bilderna nedan syns en SK 61 (Bulldog). Bulldogen var roligast att titta på - det är ju alltid roligt med rök. Bilderna på den är tagna av sambon eftersom vår lillkille vaknade och krävde mat när den flög.

Under den andra delen av flyguppvisningen var det jetplanens tur att spänna musklerna. Först ut var J 35 Draken med sin lite speciella form. Det blir moln av kondens på vingarna när den flyger.

Efter draken var det dags för J 28 Vampire (ovan).

Alla i publiken ägnade inte flygplansuppvisningen sin odelade uppmärksamhet.

A 32 Lansen var näst på tur och efter det kom en J 34 Hawker Hunter som dock inte är med på bild här.

Sedan var det då äntligen dags för AJS 37 Viggen till främst sambons stora glädje. Och ett gäng andra flygplansentusiaster förstås. Under många år fanns det ingen flygande Viggen men sedan i år är denna kärra åter i luften. Det är en kraftfull maskin som är gjord för att starta och landa på mycket korta sträckor. Viggen är också unik genom att den kan backa utan hjälp av andra fordon, vilket vi fick se prov på.


Kamerorna smattrade på när Viggen flög. Den här herren, som stod positionerad bredvid oss, rökte pipa medan han fotade med sin Canon EOS 7D. Nedan följer fler bilder på Viggen.

Sist ut var JAS 39 Gripen (bilden ovan och bilderna nedan). Piloten visade bland annat prov på hur man flyger upp-och-ner och hur man flyger riktigt långsamt förbi publiken (ca 200 km/h). Vi fick även se när planet släppte ut motmedel i form av facklor som är tänkta att avleda målsökande robotar.

Inga kommentarer: