onsdag 1 augusti 2012

Sahlins strutsfarm i Borlänge

Förra veckan var vi hos sambons föräldrar i Dalarna och en av dagarna (när det inte regnade) passade vi på att göra en utflykt till Sahlins struts i Borlänge. En strutsfarm där de föder upp strutsar som blir till mat och andra produkter. De tar också emot besökare och har ett litet café och affär.

Jag var förstås främst intresserad av att titta på dessa mäktiga fåglar. De blir över 2 meter långa och man känner sig lite liten när de sträcker på huvudet. De försvarar sig visst inte med näbben men vi undvek ändå att sträcka fram handen till dem ifall de skulle ge ett tjuvnyp. Det fanns dock inga varningsskyltar om det.

Som andra fåglar så ser strutsarna lite otäcka ut när de "blundar", det vill säga när deras blinkhinna åker ut över ögat. Tydligen är blinkhinnan halvgenomskinlig så de fortsätter titta när de blinkar. Praktiskt. Strutsar har för övrigt en mycket bra syn, vilket inte är svårt att tro med tanke på hur stora ögon de har. Hjärnorna är däremot som valnötter i storlek.

Det verkar som att de hackar på varandra för en hel del av strutsarna hade stora kala fläckar i fjäderdräkten och fjädrarna ser ut att vara bortdragna. Inte så vackert.

Benen och klorna är riktigt kraftiga och reptillika. Strutsen är ju också den närmast levande släktingen till dinosaurierna. Det är med de starka benen som de försvarar sig och deras sparkar kan vara dödliga. Snabba är de också, de kan komma upp i hastigheter upp mot 60 km/h.

Jag förstod det som att de flesta strutsarna som vi såg var födda föregående år men de kan bli runt 60 år gamla. Kanske inte på en strutsfarm då ... om man inte är avelsstruts. Första året växer de riktigt fort och redan efter ett år är de över 2 meter långa. Som mest växer de 1 cm på ett dygn. Vi fick också se årets kycklingar och de var redan riktigt stora och uppskattningsvis runt en meter höga. De hade lite annan teckning på huvudet än de stora.

Man kunde köpa diverse produkter från strutsar, bland annat strutskorv, torkat strutskött, pajer med strutskött i, strutsben till hunden och prydnadssaker gjorda på strutsägg. Fjädrarna gör de dammvippor av. Däremot hittade jag inget helt strutsägg att köpa. Ett urblåst strutsägg kostade runt 200 kronor men det blev inget inköp. Äggen är riktigt kraftiga och skalet är nog en halv centimeter tjockt. Tydligen lägger strutsarna på farmen cirka 30 ägg om året.

Sambon smakade på strutskorv och tyckte att den var riktigt god men vi nöjde oss med att köpa varsin glass gjord på strutsägg. Det var gott men ingen smakskillnad jämfört med vanlig glass.

Inga kommentarer: