söndag 30 oktober 2011

Pumpasoppa


Pumpan jag köpte idag var inte så stor, ca 1 kg. Men det jag lyckades gräva ut ur innanmätet räckte till pumpasoppa för två personer. En mycket god lunch. Jag hade faktiskt glömt bort hur gott det är med pumpasoppa.

Recept finns här men det går ju att justera efter vad man har. Soppan vi gjorde idag hade större andel lök och vitlök och förmodligen också mer sambal oelek. Lite grädde stoppade jag i men ingen creme fraiche. Det blev mycket, mycket gott.

lördag 29 oktober 2011

Pumpor och sånt


Det hör ju till den här årstiden att karva till en pumpa. Jag hade nog mest tänkt göra mönster i den men sambon tyckte att jag skulle göra en Jack-o'-lantern så det gjorde jag för hans skull. Härligt med tända ljus.

Det här året orkade jag inte göra en stor pumpalykta även om jag var lite sugen. Men de stora pumporna jag tittade på var halvt ruttna så det fick bli en liten inomhus istället. Förra året var jag lite ambitiösare, då såg det ut så här.

söndag 16 oktober 2011

Höst- och vinterordnat


Nu är det i och för sig nästan en månad sedan som växterna i blomsterlådorna och vid entrén byttes ut mot ljung och andra frosttåliga växter. Sommarblommorna var ganska vissna redan då. Men de står sig så fint där ute och det ser fortfarande ut på ungefär samma sätt. Lite färg när träden håller på att tappa sina blad och förbereda sig för det grå vintermörkret.

Utemöblerna är inplockade men parasollet står kvar där ute och får nog plockas in idag. Sedan ska det vinterordnas för uteväxterna som är planterade i stora krukor. I år har vi köpt bland annat två stora bambuväxter och med minne av vad som hände med vår förra bambu så bör de nog plockas in över vintern. Vår förra bambu överlevde nämligen inte vinterhalvåret utomhus i kruka.




torsdag 6 oktober 2011

Split, Kroatien


Mini-"semester" i Split i Kroatien. Eftersäsong men varmt och härligt. Det behövs såhär på hösten och med stundande vinter. Något av det mysigaste var levande musik på ett litet torg inne i gamla stan på kvällen. Gamla stan i Split är väldigt vacker, den är uppbyggd runt och i en gammal fästning.





onsdag 5 oktober 2011

Mat i Kroatien



Bläckfisk. Inte min favoritmat.