söndag 24 oktober 2010

Pumpalykta


Allhelgona närmar sig med stormsteg, liksom Halloween. Även om jag nu inte firar denna amerikanska tradition så tar jag gärna till mig vissa delar av den. I år ville jag göra en pumpalykta. På Willys hittade jag en stor pumpa som jag släpade med mig genom butiken, vilket fick diverse övriga kunder att fundera över vad jag skulle ha den till. Själv undrade jag mer över vad den kunde tänkas väga ... och i kassan fick jag svaret. Knappt 9 kilo.


Pumpan fick åka med säkerhetsbälte längst bak i bilen och väl hemma grep jag mig an den med kniv. Sambon hjälpte också till. Han konstaterade att det där såg livsfarligt ut, höll i kniven medan jag tog ett kort och sedan drog han sig tillbaka.


Jag hackade mig igenom pumpan och öppnade den. Vackert.


Pumpakärnorna hängde i klasar. Jag räddade dem och gröpte ur trådarna som fick gå till slasken. Sedan tog jag en sked och hackade ut 1,5 kg pumpakött innan jag tröttnade.


Istället för att göra en typisk pumpagubbe satsade jag på att karva ut stjärnor. Först på en liten bit av pumpan och idag skar jag ut stjärnor runt hela. Det blir ett mycket vackert sken med levande ljus i.


Pumpaköttet hackade jag inte ut förgäves. Idag gjorde jag en mycket god pumpasoppa av det och det blev ett par lunchlådor över av den. Pumpakärnorna rostades i het stekpanna tillsammans med lite olja och salt. Jättegott som snacks om än med lite tuggmotstånd!



Pumpasoppa

* 1 kg pumpakött i bitar
* 1 gul lök
* 1-2 tärningar grönsaksbuljong
* 5-6 dl vatten
* 2 dl grädde
* Olja
* Sambal oelek efter smak
* Saften från 1/2-1 lime
* 2-3 pressade vitlöksklyftor
* Salt och peppar
* Kryddor efter smak, t ex cayennepeppar, spiskummin, vitlökspulver, curry m.m.

Fräs lök i olja, hacka pumpaköttet i mindre bitar och låt det fräsa med i oljan så att det blir lite mjukt utan att ta färg. Häll över vatten, grädde och stoppa i grönsaksbuljongen. Mixa alltihop. Späd med mer vatten till lämplig konsistens - soppan ska vara krämig. Stoppa i sambal oelek, limesaft och kryddor efter smak.

Ät gärna soppan med en klick creme fraiche eller gräddfil i. Man kan också klicka i lite sambal oelek om man vill ha den lite hetare. Sambon droppade i tabasco.

Inga kommentarer: