söndag 30 januari 2011

Fototriss: Dröm


Veckans Fototriss har temat Dröm. Vacker som en dröm är min amaryllis som varit lite seg och inte slagit ut sina blommor förrän idag. Det var i och för sig ganska lagom, med tanke på att blommorna på min Fairytale precis vissnat.



lördag 29 januari 2011

Lördagsdrink - Dry Martini

Dry Martini har blivit ett stående helginslag. Mycket gott och inte sliskigt. Vi kör med extra många oliver - vitlöksoliver från Ica. Proportionerna mellan gin och extra dry martini är cirka 4:1. Andra kör med 5:1. Vissa kör med bara gin och homeopatdoser av martini.

Lördagsfrukost


Chevre- och mozzarellapaj med ett glas vin till. Fin frukost klockan 17.30 på en lördag. Sambon har fixat!

fredag 28 januari 2011

Dripp dropp


Jag såg så fina bilder på det klassiska motivet vattendroppar och kände mig lite inspirerad. Man får ha lite tålamod men det blev väl okej. Lagom uppladdning inför jobba-hela-natten-passet som jag har i natt. Ingen rolig fredag. Slutar halv tio imorgon förmiddag och då får jag åka hem och sova bort allt dagsljus.



måndag 24 januari 2011

Frusna droppar


Det är vackert med små istappar. Man riktigt ser hur droppar har bildats och sedan frusit till is innan de hunnit trilla ner på marken. I vintersolen smälter de och börjar droppa igen för att sedan åter frysa till.

Mitt Canon EF-S 60/2,8 USM Macro fick komma ut lite på dagen igår.

söndag 23 januari 2011

Fototriss: Stängd


Veckans Fototriss har temat Stängd. Min tolkning kanske är lite underlig men jag illustrerar begreppet med dagens aktivitet - skridskoåkning.

Man stänger in sina fötter i trånga skridskor och åker omkring ovan vatten som är instängt av is. Helt underbart! Vädret kunde inte ha varit bättre - någon plusgrad, varm sol och ingen blåst alls. Dessutom perfekt is när man kom lite längre ut på sjön.



lördag 22 januari 2011

Stensjön


Vädret var väldigt vackert idag så vi tog oss utanför dörren. Närmare bestämt till Stensjön i Mölndal. I brist på mitt vanliga telezoom använde jag ett objektiv som mest legat i lådan den senaste tiden och som jag snart kommer att sälja - Sigma 70-300/4,0-5,6. Mitt Canon EF 70-200/4,0L IS USM har lämnats in på service på grund av missljud från bildstabiliseringen och det är mycket saknat. Även de här och de här fågelbilderna från förra året är tagna med Sigmat.

Det var många människor som var ute och gick och fåglarna verkade välförsedda med käk. Det var roligt att se sångsvanar som omväxling. Hur de fått sitt namn är en gåta ... deras läte är inte direkt vackert.







måndag 17 januari 2011

Inuti en Iphone


På- och av-knappen på min Iphone har inte fungerat på ett tag. Inget större problem, tyckte jag, eftersom jag aldrig stänger av den. Men efter att den ytterligare en gång trillat i golvet slutade även volymknapparna att fungera och det var lite mer irriterande.

Sambon tyckte att jag kunde försöka med att återställa fabriksinställningarna. Så det testade jag. Bara för att få en död mobil i handen som vägrade återställas eftersom datorn inte hade internetuppkoppling. Klart den inte hade det, jag delar ju internet med Iphonen när jag är i min övernattningslägenhet! Bra idé!

Så det var bara att sätta sig i bilen och köra tio mil hem för utan internet klarar man sig ju inte ... Eftersom garantin ändå gått ut så öppnade vi Iphonen på vinst och förlust eftersom vi läst att det kunde vara en kabel som hoppat ur sin kontakt och orsakade problemet. Tack och lov så var det just vad det var och inget allvarligare fel. Det var bara att pilla tillbaka den. Nr 5 (bilden) är nu åtgärdad och jag har en fungerande Iphone igen!

söndag 16 januari 2011

Fairytale


Jag har fortfarande några sena "julklappar" att se fram emot. Alla mina amaryllisar har inte blommat än. Den som öppnat sina blomblad nu heter Fairytale och jag köpte den som lök på Plantagen i början-mitten av december. Mycket vacker.



Fototriss: Tid


Veckans Fototriss har temat Tid. Jag valde att tolka det på enklaste möjliga sätt ... och med inspiration från min svägerska lekte jag även med exponeringstiden på kameran.

Lite jobbigt att se alla skrap i glaset på min klocka ... Sambons klocka är i bättre skick. Sekundvisaren på hans klocka går inte i tick-tick-tick utan flyttar sig kontinuerligt.



söndag 2 januari 2011

Fåglar


Idag var det strålande väder. Vi passade på att mata fåglar och ta lite kort innan solen gick ner. Det gäller att snabba sig medan solen är uppe för det är den ju inte så länge. Redan när vi var på väg från sjön låg solen strax över trädtopparna.

Förra året såg det ut så här och så här på samma ställe. Inga sothöns den här gången, däremot en annan fågel jag inte minns att jag sett tidigare - en storskrake.



Min första HDR-bild

Sambon har gjort HDR-bilder förut men det här är min första. En HDR-bild gör man genom att använda olika exponeringar av samma bild för att få med både mörka och ljusa områden. Bilden blir detaljrikare. Jag har utgått från en RAW-bild för att göra detta.

Bilden är tagen för ett par dagar sedan rakt in i solen med enbart UV-filter så solen är förstås överexponerad. Bilden längst ner är med enbart kamerans bearbetning och utan efterredigering.