torsdag 24 juni 2010

Oväntat besök


Idag gick jag ut på vår altan på baksidan och satte mig ner på trappan mot gräsmattan. Efter någon minut vände jag blicken mot vår redskapsbod och överraskades av att det låg ett rådjur alldeles stilla där och tittade på mig. I vanliga fall brukar de ju skutta iväg så snabbt de bara kan så fort man öppnar altandörren men den här lät mig gå in igen och hämta kameran medan den låg kvar och vilade. Som tur var satt rätt objektiv på ...

Efter en stund kunde jag inte låta bli att försöka gå närmare och då sprang den förstås iväg. Fast inte så långt utan den stannade ett par meter in i skogsdungen innan den makligt fortsatte bort.

tisdag 15 juni 2010

Svalor och sädesärla


Idag tillbringade jag en mycket vacker och solig kväll vid en sjö. Hade jag haft badkläder och handduk med mig så hade det nog blivit ett premiärdopp men nu får det vänta.

Det blev lite fågelfotografering istället. Sädesärlorna var aktiva insektssamlare vid sjön och svalorna lekte som svalor brukar.



måndag 14 juni 2010

Dalbobergens naturreservat


Idag besökte jag Dalbobergens naturreservat som ligger intill Vänern strax norr om Vänersborgs stad. Ett vackert promenadområde med en lättframkomlig stig. Min utflykt varade nästan tre timmar men det blev en del stillastående och fotograferande på den turen. På vägen tillbaka gick jag på rätt snabbt och kom till bilen på ungefär en halvtimme.

Fotovädret var inte det bästa större delen av promenaden utan det var ganska molnigt. Bland träden blir det ju ännu mörkare då. Väl framme vid Käringeudden slog jag mig ner på klipporna och njöt bland annat av utsikten på bilden högst upp. Längs vägen hade man väldigt fin utsikt mot Vänersborg också.


En slags konstig röd svamp på en stubbe. Ser nästan ut som bär men inget jag vill äta.


Det var ganska fågeltätt längs turen. Ljusförhållandena och deras misstänksamhet gjorde att det var ganska svårt att få bra bilder på dem. En blåmes försökte få sina krävande ungar mätta.


Nötväckan hade också ungar som den försåg med mat. Fast ungarna var ute och flög och hoppade runt på grenarna de också. Det är roligt att se nötväckorna röra sig. De hänger lite hur som helst i grenarna och dyker också rakt ner med huvudet riktat nedåt. Ingen rädsla där inte.




En babynöt. Sockersöt.

söndag 13 juni 2010

Lärjeåns dalgång


Dagens utflykt gick till Lärjeåns dalgång. Förra gången jag traskade vid Lärjeån var för runt 6 år sedan då jag gick en kurs i geologi på Göteborgs universitet och en av våra exkursioner gick till ån för att titta på rester efter jordskred och annat. De senaste åren har jag länge tänkt göra en utflykt dit men det har inte blivit av förrän idag.

Vi parkerade vid Lärjeåns trädgårdar som ligger nära Angereds centrum. Tidigare fanns ett café där och odlingar i både växthus och utanför men ekonomin gick inte ihop och de tvingades stänga. I år ska trädgårdarna tydligen börja leva upp igen då kooperativen Vägen ut! ska ta över verksamheten. Vid Lärjeåns trädgårdar tog jag bilder till dagens fototriss innan vi traskade vidare neråt dalgången.

Den här gången blev det en promenad till Gunnilse och tillbaka så nästa gång får det bli åt andra hållet. Det är väldigt vacker natur längs ån och en promenad här kan rekommenderas.



Fototriss: Dörrar/portar


Veckans Fototriss har temat Dörrar & portar. Några sådana hittade jag i området vi promenerade i idag, vid Lärjeåns dalgång. För första gången besökte jag Lärjeåns trädgårdar som ju tyvärr är nerlagt sen ett par år tillbaka. Dörrarna på huset var polisavspärrade och dörrarna till växthuset tjänar inte längre något större syfte då där inte finns något glas i huset längre.



söndag 6 juni 2010

Sjöskönt


Igår tog jag en sväng till en sjö 10-15 minuter bort med bil. Det var ett trevligt ställe så jag införskaffade en picknickfilt och återvände dit i kväll igen efter att ha arbetat ett tiotimmars söndagspass. Det var dessutom nästan folktomt. Med vågorna slående mot stenarna och solen lysande i ansiktet känner man sig lugn och fri. Fåglarna verkade också trivas.

Jag hade ingen tanke på att det var nationaldag idag, inte ens när jag såg en hissad flagga. Så blir det när man har fullt upp.


torsdag 3 juni 2010

Iste i solen


Idag var det en perfekt dag för att luta sig tillbaka och dricka iste i solen. Och det hade jag möjlighet till eftersom jag varit sjuk den här veckan. En förkylning som gav mig akut stämbandsinflammation och rösten försvann. Nu är rösten tillbaka, åtminstone delvis, så imorgon är det dags att arbeta igen.

Nu har vi bott här i tre år och under den tiden har jag saknat en naturlig sittplats på altanen på baksidan. I år har jag piffat lite så att man kan gå ut där och sätta sig och till exempel äta frukost när det är skugga på framsidan. Några timmar har jag ägnat åt att tvätta altanräcket. Det målade vi om för två år sedan men det syns inte ... otacksamt arbete.

Hela altanen skulle egentligen behöva byggas om. Den har satt sig och lutar in mot huset. Dessutom är den murken här och var. Men det är inte prioriterat.


Till altanen på baksidan har jag köpt:

* Soffan Väderö - 699:- på Ikea.
* Litet bord - 199:- på Jula.
* En lite större buxbom - 199:- på Blomsterlandet.

Igår hann jag äntligen med att snygga till häcken på baksidan också. Helt och hållet jämnt blev det väl inte men bra mycket bättre än förut. Vår nya häcksax med sladd visade sig vara riktigt bra, om än något tung om man ska lyfta den i axelhöjd.