måndag 18 augusti 2014

Tjörn runt 2014

IMG_7978

I helgen var det den 51:a upplagan av Tjörn runt och sedan förra året kör de den baklänges, det vill säga med start i Stigfjorden. Eftersom mina föräldrar har båt i närheten av Kyrkesund så passar det mig utmärkt. Vi bad om att få följa med och titta och efter att lillsonen motvilligt somnat i båten kunde jag till och med ta kort på evenemanget.

Av någon anledning så var det nervöst att vara i en motorbåt mitt i farleden. Det spelade ingen roll var man placerade sig - överallt fanns det segelbåtar som siktade rakt mot en. Eller slog, som de säger. Åkte de åt ett håll så kunde man vara säker på att de snart skulle slå (åka mot vinden) åt ett annat håll. Man visste bara inte när. Och det gällde att hålla sig ur vägen. Något som utövades med mer eller mindre lycka. Ibland slog de väldigt nära land så inte ens där kunde man vara ur vägen.

tjornrunt8

En del båtar seglade i luften men de var troligen inte med i tävlingen. Jag har aldrig sett någon sådan där flygbåt tidigare.

En hel del människor hade samlats på klipporna för att se på segelbåtarna. En del kom i motorbåt. En timme efter starten var det betydligt färre motorbåtar ute än vad jag hade trott att det skulle vara. Kanske visste alla andra att det var bäst att hålla sig på land. Men där får man ju inga närbilder.

IMG_7973
IMG_7979
IMG_7983 IMG_7989 IMG_7999 IMG_8005 IMG_8006
IMG_8008
IMG_8015

Jag tror att det var en norsk båt som hade ett musikstycke istället för namn. Jag har inte provat att spela det men sambon var angelägen om att jag skulle ta kort på det. Det hade jag redan tagit i och för sig. Vi får provspela så småningom.

IMG_8042 IMG_8133

Vissa passagerare i båten hade invändningar mot att åka i Kyrkesundsrännan. Men det gjorde vi. Och lyckades med konststycket att köra på en kryssande liten katamaran inför storpublik. Därefter fick färjan mellan Härön och fastlandet tvärstanna för oss eftersom vi inte kunde komma vidare på grund av tidigare nämnda katamaran. Och den tutade. Det kändes som en liten evighet innan vi fortsatte vår "passage of shame" genom rännan. Därefter deklarerade jag att jag vägrade åka tillbaka samma väg. Vi fick ta vägen runt Härön med risk för sjösjuka på grund av vågor som gick höga. Det kan hända att jag pikade båtföraren en gång eller två för detta missöde innan dagen var över.

Sjöräddningen behövde i alla fall inte rycka ut för vår skull. Det hade ju varit pricken över i i så fall.

IMG_8145 IMG_8147

1 kommentar:

Åke sa...

Riktig snygga bilder och fint skrivet :) ...jag undrar om min förre arbetsgivare deltog... Dom håller till i Mollusund.