söndag 29 maj 2011

Flygflottiljens dag i Såtenäs


Efter en hård natts jobb och cirka 1,5 timmes försök till sömn hämtade sambon upp mig vid 10-tiden i morse för att åka till Såtenäs flygflottilj där de hade öppet hus. Jag ville gärna se det så jag fick se till att hålla mig vaken. De visade upp lite av vad militären sysslar med och så var det förstås flyguppvisning.

En av de första sakerna de demonstrerade var hur man bestyckar ett Gripenplan med missiler och målsökande robotar. Verkar inte vara något man ska bråka med.


Ett Herkulesplan som inte ingick i uppvisningen lyfte för att ta sig vidare till någon slags NATO-övning. Piloten passade på att ta ett par varv över publiken och visa upp planet.


Vädret var inte riktigt med oss. En liten stund innan flyguppvisningen skulle börja samlades alla människor ute på ängen för att välja bästa platsen för att titta på det hela. Då valde himlens portar att öppna sig och det började blåsa rejält och ösregna. Alla sprang snabbt mot en stor hangar för att söka skydd. Ja, alla utom vi och fyra andra tappra själar som dåraktigt stannade kvar mitt på fältet. Vi passade i alla fall på att ta på oss medhavda regnbyxor.

Jag var lite orolig för kamerahuset som fick en del vatten på sig och försökte skydda den med en plastpåse. Det är ju inte en vädertätad variant. När jag testade den efter att det slutat regna blev det bara svarta bilder ... inte så bra. Jag trodde att det inte skulle bli några fler bilder den dagen, stoppade tillbaka kameran i väskan och önskade mig en 7D.

Som tur var fungerade kameran när jag testade den igen och det slutade regna lagom till att flyguppvisningen började. Ett av de första planen ut var en SK61 Bulldog.


Vädret växlade snabbt och det blev snart lite ljusare.


Uppe i flygtornet stod ett par utanför och tittade på uppvisningen.


Som sagt så visade sig inte vädret riktigt från sin bästa sida för att det ska bli bra när man fotograferar flygplan så det mesta fick en ganska trist bakgrund och jag blev tvungen att exponeringskompensera +1 för att få okej bilder mot den ljusa himlen i motljus.

Flygande tunnan är en favorit från min barndoms Linköpingsresor där det står ett sådant flygplan uppställt utanför staden.


J 32 Lansen visade upp sig från sin bästa sida.


Det brittiska stridsflygplanet Hawker Hunter J 34 användes i Sverige på 50- och 60-talet.


J 35 Draken var ett av de roligaste planen att titta på. Det användes fram till 1999 i Sverige.



Flaggskeppet JAS 39 Gripen avslutade flyguppvisningen. En av huvudverksamheterna på Såtenäs är flygutbildning för Gripen.




Lagom till att Gripen avslutat sin flygning började det blåsa rejält, så pass att regnet gjorde ont när det slog mot ansiktet. 16 m/s rapporterade speakern. Det ledde till att folk snabbt drog sig tillbaka mot flyghangar och väntande bilar, så även vi. Det krävdes ett varmt bad några timmar senare för att kroppsvärmen skulle komma tillbaka.

Fototriss: Ljus


Veckans Fototriss har temat Ljus, vilket fick mig att experimentera lite med ljussatta bubblor.

Den här veckan är det också en tävling där man kan vinna ett kamerastativ från CoolStuff. För att vara med i tävlingen ska man länka till en favorit ur deras sortiment. Min favorit får bli Supersnö eftersom det är det enda jag faktiskt köpt därifrån och det var lite roligt som juldekoration för några år sedan.



onsdag 25 maj 2011

Häckande skäggdoppingar


En koloni med relativt oskygga häckande skäggdoppingar. Det är ganska intressant att betrakta parens spel, de sträcker upp sig mot varandra och vrider på huvudena fram och tillbaka. Full fajt med ganska omilda tag blev det när skäggdoppingarna skulle försvara sina häckningsplatser, efteråt spelade fåglarna oavsett vinst eller förlust.







söndag 22 maj 2011

Strandskata


Strandskator är väldigt vackra fåglar med sina långa, orange näbbar. Det här är från två olika tillfällen. Den flygande strandskatan överraskade mig genom att flyga några meter bort när jag stod och tog kort på en storskrake som fångade fisk. Jag hann inte få upp kameran i tid innan grenarna från ett träd kom i vägen.

Den andra strandskatan stod och stretchade på en liten kobbe vid havet i skymningen. Där stod den ett tag innan den lite nonchalant sträckte på vingarna innan den flög iväg.


Fototriss: Platta


Veckans Fototriss har temat Platta. Jag valde att tolka temat med landskapsfoton med platta vägar.

Det kommer nog att bli fler landskapsfoton framöver då jag precis införskaffat ett vidvinkelobjektiv (begagnat), Canon EF-S 10-22 f/3,5-4,5 USM, och har inte riktigt fått chansen att prova det än. De här bilderna är tagna med mitt Sigma 17-70 f/2,8-4,5 DC Macro.



onsdag 11 maj 2011

Fiskgjuse vid Hullsjön


Idag tog jag en liten sväng till fågelsjön Hullsjön och betraktade bland annat häger, brunand och årta från lite avstånd. De var dock för långt bort för att få några bra bilder på dem. Därför var det lite extra roligt att se en fiskgjuse flyga förbi på lite närmare håll. När årets första åskväder bröt ut var det dags att bege sig hemåt.


tisdag 10 maj 2011

Hallebergs djurliv


Idag tog jag en promenad i ett naturreservat på Halleberg och njöt av naturen och den fina utsikten över Vänern vid Predikstolen (68 meter över Vänern). 5-10 minuters stillastående och lyssnande mitt i skogen resulterade i att jag siktade en älg mellan träden som jag tyvärr inte fick med på kort. Bättre lycka med den här ekorren som nog undrade om jag var en farlig filur.

Objektivet var förstås Canon EF 400/f5,6 L, brännvidd således 400 mm. Jag blev lite förvånad av att se att jag tydligen råkat vrida hjulet på kameran till bländarprioritering som var inställd på bländare 8 på ekorrebilderna men det funkade ju det med. Jag trodde jag valt slutarprioritet men det räcker ju att komma åt hjulet lite för att ändra.

Bild 1: f/8, 1/500, ISO 1250
Bild 2: f/8, 1/640, ISO 1250, exponering -2/3
Bild 3: f/8, 1/500, ISO 400



Och så några fåglar ... förstås. Bofink, blåmes och grönfink.

Bild 4: f/5,6, 1/1000, ISO 400
Bild 5: f/5,6, 1/1000, ISO 640
Bild 6: f/5,6, 1/1000, ISO 400



måndag 9 maj 2011

Fototriss: Drömma


Veckans Fototriss har temat Drömma. Det är vad man gör på Lisebergs trädgårdsdagar där jag var idag, en trädgårdsmässa som hålls på Liseberg varje år. Där när många drömmen om den perfekta trädgården med vacker blomprakt.

Det blev inte så många inköp för min del men några liljelökar fick jag i alla fall med mig. Det ska bli spännande att se hur de blir när de slår ut.



lördag 7 maj 2011

Husets pilfinkar


Våra grannar (eller inneboende kanske man ska kalla dem eftersom de bor under takpannorna) pilfinkarna är i full aktivitet ute på tomten. Jag betraktade dem en stund när jag låg ute i det sommarvackra vädret och läste en bok i solen. Träden är som vackrast just nu och står i full blom. Blommorna doftar fantastiskt vilket man känner från långt håll.