söndag 1 maj 2011

Vättern runt - dag 2


Dag 2 av vår Vätternrunda vaknade vi upp i hotellrummet i Medevi brunn relativt utvilade. Sambon tyckte att det var bland de skönaste sängar han hade sovit i. Ingången till hotellägenheten är på bilden ovan. Husen var lite slitna utvändigt och i behov av renovering men det bidrog också lite till den genuina känslan på platsen.

Vi tog en liten promenad i området och betraktade de gamla husen innan vi till slut åkte vidare, utan att ha druckit det berömda vattnet som en gång gjorde Medevi brunn till en hälsokälla dit folk vallfärdade för att bli friska genom att dricka en kur med brunnsvatten. Förhoppningsvis var det samma vatten i kranvattnet. Urban Hjärne var läkaren som upptäckte denna hälsokälla.


Färden gick vidare mot Motala där vi stannade som hastigast vid Varamobaden. Det såg ut att vara en riktigt fin, långsträckt sandstrand och det var lite tråkigt att det inte var något varmare för badsugen blev man. Istället fortsatte vi billedes genom centrala Motala och vidare mot Vadstena.


Vadstena visade sig bli den största behållningen på den här utflykten. En mycket charmig liten stad med fina trähus och ett vackert klosterområde. Vadstena klosterkyrka var hyfsat imponerande i sin enkla stil.


Utanför fanns många gamla gravstenar och minnesstenar att titta på. Det fanns också en runsten till sambons stora lycka, även om det inte stod så mycket på den.



Kyrkan var mycket vacker inuti och full av detaljer att titta på. I kyrkan finns också ett skrin med vad som enligt legenden är Heliga Birgittas reliker. Sambon missade att titta på det, vilket han grämer sig över och vill åka tillbaka då han missade en stor del av poängen med klosterkyrkan ...






Mycket sevärt var också Vadstena slott som låg fantastiskt vackert omgärdad av en vallgrav. Vi passade på att äta lunch med utsikt över slottet.


Efter Vadstena gick färden vidare runt Tåkern och för att glädja sambon stannade vi till snabbt vid Rökstenen trots att vi tittat ordentligt på den tidigare. Stenen har världens längsta runinskrift och är fullklottrad med runor.


Jag såg mer fram emot att besöka fågelsjön Tåkern och vi åkte till det mest populära besöksområdet i Glänås. Det var vackert där men inte så mycket fåglar att se förutom häckande skrattmåsar och några svanar och gäss på långt håll.




Alvastra klosterruin blev nästa stopp. En väl sevärd ruin i vackra omgivingar. Cisterciensmunkar bodde där en gång i tiden, fram till 1530.




Vi fortsatte sedan upp på Omberg, stannade till vid Naturum där och handlade glass och vatten och åkte sedan längs Vätternsidan av Omberg, en enkelriktad väg med fantastisk utsikt. Framför allt vid Västra väggarna, där berget stupar brant ner mot Vättern, vilket kändes i magen när jag gick utanför området med räcken.


Efter detta var vi ganska möra. Planen hade varit att hinna med att besöka Visingsö också men eftersom det var ganska sent så fick vi skjuta på det till en annan gång. Vi stannade förstås till i Gränna och köpte polkagrisar. Sista stoppet blev i Jönköping för inköp av en 1,6 kg stor gös (antagligen från Vättern) som vi helgrillade i folieförpackning när vi kom hem. Mycket gott!

3 kommentarer:

Marlene sa...

Åh Vilka underbara bilder! Nu är jag verkligen sugen att resa ner från norrland o kika på denna vackra vyet vid vätern! Var vid vadstena som ung men längesedan sugen att resa dit igen! Mvh Mae

Marlene sa...

Åh Vilka underbara bilder! Nu är jag verkligen sugen att resa ner från norrland o kika på denna vackra vyet vid vätern! Var vid vadstena som ung men längesedan sugen att resa dit igen! Mvh Mae

Maria sa...

Det tycker jag att du ska göra! Det finns mycket att titta på i Östergötland. Kul att semestra lite i sitt eget land.