onsdag 11 september 2013

Åstol



I söndags var det strålande väder och vi bestämde oss för att göra en utflykt till Åstol. En liten ö utanför Tjörn som jag enbart sett från havet tidigare. Eftersom vi hade två spädbarn med oss blev det färja, annars hade vi kanske åkt motorbåt. Vi underskattade tiden det skulle ta att hitta parkeringsplats (en bra bit från färjan) och ta sig till Rönnängs brygga för överfarten så vi missade färjan vi hade tänkt att åka med. Därför blev det lite extra tid för fika och att se närmare på Rönnängs brygga.

Rönnängs brygga ligger vid ett litet sund som heter Kalvesund och skiljer Tjörn från den lilla ön Tjörnekalv. Det är väldigt vackert vid sundet men tyvärr har de börjat bygga nya hus som inte är vidare vackra som stör idyllen något. Det märks att det är höst, träden har redan börjat få vackra höstfärger.



Uppe på utsiktspunkten Tjörnehuvud hade en grupp människor samlats för att njuta av utsikten. Man ser både Åstol, Marstrand och en bra bit av Tjörn därifrån.



Färjan över till Åstol verkar gå ungefär en gång i timmen och stannar också vid Tjörnekalv och Dyrön. Det tar inte mer än en kvart eller så beroende på vilken väg den tar. Det finns en automat för att köpa biljetter vid bryggan och använder man inte Västtrafikkort av något slag så kostar det nära 100 kronor per person tur och retur. På vägen ut till Åstol stannade den först vid Tjörnekalv, sedan Dyrön och sedan såg jag Åstol närma sig från fören på färjan. Eftersom det är eftersäsong nu så var det relativt folktomt på ön.



Åstol visade sig vara större än vad vi trodde och hade trevliga gångvägar bland mysiga hus. Man tar sig fram bra med barnvagn. Alla bostadshus är vitmålade och sjöbodarna är röda. Många hade vildvin som är som vackrast just nu. I mitten på ön finns en liten park med lekplats och dit begav vi oss först för att låta en av minstingarna få springa av sig lite i sandlådan.

Vi tog oss inte riktigt fram till bästa utsiktspunkten men hittade fram till öns badplats där det, bilden nedan till trots, var full aktivitet när vi kom dit. Det är en liten avskild havsbassäng med vattenrutschkana. Badning utan badbyxor förbjudet. Perfekt att kunna bada även när vågorna utanför går höga. Vid badplatsen fikade vi medhavd bulle och kakor och njöt av eftermiddagssolen en stund.



Efter ett par timmars utflyktande var det dags att ta färjan hem igen. Vi kommer definitivt att åka tillbaka någon gång igen och då stanna över en dag eller så och prova att äta på rökeriet. Den här gången trodde vi att de hade stängt efter en titt på hemsidan så vi hade köpt med oss fika istället. Det finns en liten livsmedelsaffär på ön men den har stängt på söndagar. Färden tillbaka gick snabbt med Tjörnekalv (längst ner) som enda övrigt stopp.