tisdag 19 mars 2013

Fåglar vid Nääs slott



I fredags promenerade jag vid Nääs slott och passade på att fotografera fåglar. Det var fullt av kanadagäss på plats, vilket jag inte sett där förut. Förutom gräsänder så spanade jag in knipor, viggar och sothönor i vattnet. När jag var färdig med fotograferande av sjöfåglar, och bytt objektiv till mitt 70-300, hörde jag plötsligt en hackspett i ett träd och fick brått att byta tillbaka till 400 mm-objektivet. Det var lite för mörkt och hackspetten hackade lite för mycket för att få riktigt bra bilder men det var kul att se den i alla fall. Det haglade små barkbitar om den. När jag åter bytt objektiv fick jag syn på ett par fina nötväckor men då orkade jag inte byta tillbaka. 300 mm räcker en bit det med.

måndag 18 mars 2013

52 veckor - vecka 11 (11-17/3)



Den här veckan har jag börjat få lite vårkänslor, även om det fortfarande är ganska kallt. När solen skiner längtar jag verkligen ut. Jag får sällskap av sonen som sover i barnvagn medan jag promenerar och fotograferar. Det blev en promenad längs gamla järnvägen intill Lärjeåns dalgång och på fredagen tog jag en liten promenad vid Nääs slott och passade på att fotografera fåglar. Det var ett par plusgrader och solen värmde till och med lite grann så det var inga problem att stå still en lite längre stund. Det var annat än när det var tio minusgrader.

Under helgen fick vi hjälp med barnpassning när vi var och tittade på Chess på Göteborgsoperan. En väldigt bra föreställning som var över förväntan. Artisterna hade fantastiska sångröster och det var väldigt lätt att följa med i storyn. Framför allt scendekoren var imponerande.

52 veckor - vecka 10 (4-10/3)



Vecka 10 avslutade vi med en födelsedagsfest. Vi firade hela vår lilla familj på samma gång eftersom vi alla fyller år inom en månad. Vi hade spanskt tema på kvällen, eftersom vi längtar tillbaka till Menorca, och bjöd på sangria, tapas och crema catalana.

Kommer jag ihåg de tapas vi hade så var det: bruschetta (till förrätt/entré), inlagd vitlök, vitlöksmarinerade oliver, grillad squash med vitlöksolja, grillad sparris med parmesan, rödbetssallad med fetaost, saltkokta kanariska potatisar med mojo rojo-sås, tzayspett, fyllda champinjoner, shrimp popcorn, manchego-ost samt grönsallad. Det som blev mest populärt var faktiskt de saltkokta potatisarna - billigt och bra!

Vi fick jättefina presenter, bland annat en wok komplett med innehåll, badbomber, en chokladask, en kastrull ur Le Creuset toughened-serie, en Kärcher fönstertvätt (de flesta av våra fönster är nu skinande rena!), en jättefin makrill i keramik, ett par örhängen till mig och t-shirtar till sambon. Lillkillen fick fina kläder och en aktivitetslåda som han ägnat en hel del tid åt.

onsdag 13 mars 2013

52 veckor - vecka 9 (25/2-3/3)



Det mest minnesvärda under årets vecka 9 var inte i vecka 9 utan i vecka 12 + 1. En ny lillskrutt på väg. Vi var iväg på privat KUB-test och allt visade sig vara bra. Skönt att höra även om vi inte hade trott något annat. Det var roligt att se den lilla och vi kunde till och med se hur den låg och svalde fostervatten.

Det blev inte så många fler bilder tagna under veckan. Lillkillen försökte sätta på sig sin body och drog den över huvudet. Inte på rätt sätt förstås men han var glad ändå.

På min födelsedag fick jag en jättefin blomma från min syster med familj. Det var perfekt för vi behövde lite blommor bland våra gröna växter. Än så länge lever den och har hälsan!

tisdag 12 mars 2013

Lärjeåns dalgång i mars



Igår tog jag en liten promenad längs Lärjeåns dalgång. Jag följde det gamla järnvägsspåret, som numera är en gång- och cykelbana, från Stannum station och en bit västerut. Det är perfekt för barnvagn - slätt och asfalterat. Landskapet längs ån blir finare längre bort men det var ganska fint den biten också. Lugnt och stilla. Solen sken och värmde oss tills vi vände och gick tillbaka med solen i ryggen och lätt motvind. Det är fortfarande kallt men det känns att våren är på gång!

Ett par svansträck överraskade mig genom att flyga förbi. Först kom det bara fem stycken men sen kom det betydligt fler på en gång. Hela 24 stycken sångsvanar. De borde väl vara på väg norrut så här års men de här flög mer mot sydöst så de kanske siktade på någon sjö i närheten. Jag lyckades också fånga en rovfågel på bild. Kan det vara en hök? Jag är usel på identifikation av de där fåglarna men de är roliga att se. Den här satt på en stolpe flera hundra meter bort och det var knappt att jag kunde fånga den på 300 mm. Den var snäll nog att lyfta och försöka sätta sig i ett klent träd så då fick jag lite bättre bilder.

Staketstolparna längs vägen är gamla och härligt charmiga. Den på bilden längst ner var inte speciellt rak heller men vad gör väl det.