onsdag 30 januari 2013

52 veckor - vecka 4 (21/1-27/1)

Förra veckan blev sambons pussel äntligen klart. Det fick ligga kvar på matbordet i några dagar innan vi demolerade det och det åter blev 3000 pusselbitar igen. Skönt att ha ett matbord igen, även om det inte är ofta vi äter där. Det ska bli ändring på det, dock.

Temperaturen sjönk till runt femton minusgrader under flera dagar och landskapet blev vackert rimfrostigt. Jag passade på att ta lite bilder runt huset. Det var det mesta fotograferande som jag gjorde under veckan så det blir också det dominerande temat. Mot slutet av veckan blev det varmare igen och frost och snö började smälta bort.

Lillkillen var lite snorig men pigg under veckan. Han fick två nya tänder och har nu en uppsättning på hela åtta små pärlor som förstås är behändiga när han äter. Och bits.

måndag 21 januari 2013

52 veckor - vecka 3 (14/1-20/1)

Ännu en lugn vecka då jag inte känt mig på topp. Jag har haft en besvärlig hosta som varit särskild jobbig på nätterna. En hel del måsten har skjutits på framtiden. Det roligaste har varit att sonen har fått en ny liten kusin och han är inte längre yngst i släkten.

Sambons projekt den här veckan (förutom att färdigställa sitt pussel) har varit att installera en mediecentral i vårt sovrum. Det har blivit en del turer för att handla komponenter, bland annat en 40-tums platt-tv som fick ersätta tjock-tvn vi hade där sen innan. Nätverksuppkoppling är ett måste och det trådlösa nätverket räckte inte så sambon fick dra kabel från arbetsrummet. För att den inte skulle synas så drog han den bakom listerna i taket. Det blev en del borrade hål genom väggarna, som tack och lov inte kommer att synas. Nu kan vi titta på allt som finns på datorn även i sovrummet, vilket inte är så dumt.

Efter ännu en gråmulen vecka lättade det äntligen upp på lördagen och blev vackert väder med blå himmel. Jag passade på att fotografera flygande fåglar, vilket kräver sitt väder. Det var riktigt kallt och vi stod inte ut så länge ute vid sjön.

Sonen är rolig så fort han får tag i något av våra dricksglas. Vi brukar dricka kolsyrat vatten och det dricker han trots att han inte verkar tycka att det är särskilt gott, av minen att döma. Han tycker att det är jätteroligt att dricka ur glasen och gör små pauser när han flinar lyckligt innan han dyker på glaset igen.

Allt fler leksaker har samlats på golvet och speciellt på golvet i arbetsrummet. Det är en färgglad röra lite överallt. Idag plockade jag upp det mesta, sonen behöver ju faktiskt inte leka med allt på en gång.

lördag 19 januari 2013

Fåglar vid Aspen

Som alltid så här års när det är en enstaka solig dag så vill jag fotografera fåglar. Och allra helst flygfåglar. Så när solen överraskade oss idag så packade vi på oss en massa kläder och åkte till sjön Aspen för att fotografera fåglar vid Säveåns utlopp. Ett säkert ställe för fågelfotografering vid den här tiden.

Det var inte speciellt varm. Nio minusgrader fast tack och lov soligt och vindstilla. Det hjälpte inte länge. För att känna kameran hade jag tunna fingervantar och ganska snart kände jag hur fingrarna och tårna började domna bort. Framför allt tummen började värka. Det är inte optimalt att hålla i något gjort av metall i flera minusgrader. Men jag stod i alla fall ut längre än sambon, som ganska snart började klaga över smärtande tår och ville att vi skulle ge upp.

Först ville det inte alls komma några flygande fåglar, förutom måsar. Änderna brukar vara ganska alerta där annars och komma flygande när någon matar dem med bröd men idag var de slöare än vanligt. Sedan kom i alla fall några enstaka så jag fick några bilder. Det är lite av en utmaning att få skarpa bilder på fåglar som flyger emot en i ljus som inte är helt optimalt. Det kräver sitt objektiv (och sitt kamerahus). Jag hade bra förutsättningar med mitt Canon EF 400/5,6 L USM och 7D men ändå ... det blir inte många bilder värda att behålla. Här är i alla fall några av dem.

Det är ovanligt många olika sorters fåglar som huserar där i år, vilket är roligt. Det finns vanliga gräsänder, måsar och svanar som vanligt, sedan finns det även storskrakar (bilderna längst ner), viggar, sothöns och kanadagäss. Och kråkor förstås men de är ju inte sjöfåglar. Det brukar finns en och annan knipa där också men jag har inte sett någon än.

måndag 14 januari 2013

52 veckor - vecka 2 (7-13/1)

Under årets andra vecka har vi tagit det ganska lugnt. Efter att ha träffat mina syskonbarn under kalkonmiddagen så drog jag på mig en förkylning. Vädret har mest varit gråtrist så det har inte blivit så mycket utevistelse.

Den sista amaryllisstängeln står i full blom och ger oss lite färgprakt i köket. Sambon har varit ledig och under en dag i veckan tog vi en kylslagen promenad vid sjön Aspen och tittade snabbt på fåglarna där. Det var för mörkt för att få riktigt bra fågelkort men en svan som hoppades på mat kom i alla fall med på bild. Vid slutet av promenaden fanns en gunga som sonen fick prova. Han tyckte det var mycket roligt att gunga för första gången i sitt liv, trots att det var kallt och han var inpackad i vinteroverall och dubbla vantar.

Vi har tagit bort det mesta julpyntet, förutom julbelysningen som får vara kvar ett tag till. I vårt citrusträd hänger det kvar ett par lucky star som jag vikt av presentband. Sambon har ägnat större delen av tiden åt att pussla sitt 3000-bitars julklappspussel som föreställer en världskarta. Det täcker nästan hela matbordet.

Sonen har varit gnälligare än vanligt, förmodligen på grund av förkylningen. Men han var nöjd länge med den roligaste leksaken i världen - en bunke. Man kan banka på den så att det låter jättemycket, lägga andra leksaker i den eller stoppa den på huvudet i jakten på bästa sättet att suga på den.

52 veckor - vecka 1 (1-6/1)

Jag tänkte försöka mig på ett litet bildprojekt det här året. Först funderade jag över om jag skulle ta en bild varje dag och lägga upp men jag insåg ganska snart att jag inte har disciplinen eller inspirationen till det. Så istället blir det ett litet bildkollage för varje vecka, som förhoppningsvis speglar lite av veckan som gått. Det här är det första, för årets vecka 1.

Årets första bild är bilden högst upp till höger. Efter att ha firat nyårsafton med mycket mat åt vi inte huvudrätten förrän efter elva på kvällen. Vi avbröt hummermåltiden för att fira det nya året och kika på fyrverkerier, sedan fortsatte vi efter tolvslaget. En bra start på året med suveränt god svensk hummer som pappa kokat.

2 januari besökte vi fågeldammarna i Surte och fotograferade mandarinänder.

Helgen efter nyår bjöd mina föräldrar på kalkonmiddag för första gången någonsin. Jag åt goda kalkoninspirerade quornfiléer istället eftersom jag inte äter fågel. Vi klädde upp vår son (nere t h) i fina kläder som han fått från sin mormor och morfar. Kvällen/natten avslutades med spel och vi lärde oss tärningsspelet 5000, som var extra spännande för sexåriga systersonen (mitten t v) som lyckades vinna över oss alla.

torsdag 3 januari 2013

Snöigt i Dalarna

Det här blir ett vitt inlägg. Över jul for vi iväg norrut till ett vackert vinterlandskap. Strax före Örebro började det bli riktigt snöigt och fint och när vi närmade oss Dalarna så började träden bli härligt snötäckta. Precis som det ska vara över jul. Det blev fem dagars julfirande med sambons föräldrar men tyvärr hann vi inte vara ute i snön så mycket. Vi hade väl inte riktigt kläder och skor för att tumla runt i en halvmeter snö heller.

Jag och sambons mamma tog en lite längre promenad i snön. Jag släpade på en barnvagn men det gick ganska bra så länge det inte var större snödjup. Vi gick längs en väg där träden lutade av snötyngden. Det enda man hade kunnat önska mer var en blå himmel men istället fick vi ett lätt snöfall och kunde se perfekta snöflingor trilla ner på kläder och barnvagn.


En kanin eller ett troll? Sambon och jag hade delade meningar om vad busken såg ut som. Det är som när man ser olika figurer i moln.

"Svärföräldrarnas" hund, en Tibetansk spaniel, roade sig kungligt i snön. Fast det var lite svårt att dirigera henne så att hon sprang mot kameran på ett vettigt sätt. En lyckad bild i rörelse blev det i alla fall, även om hunden ser helt galen ut där. Lite lättare när hon stod still, den här hundrasen är ju kända för att kunna sitta stilla väldigt länge som små vakthundar.

onsdag 2 januari 2013

Fågeldammarna i Surte

Idag gjorde vi en liten utflykt till fågeldammarna i närheten av Surtesjön för att vi och sonen skulle få titta på lite fåglar. Vi hade egentligen tänkt mata fåglar och hade med oss en stor påse med gott men vi får spara det till en annan dag eftersom fåglarna matas där. Destinationen var inte klar från början.

Så här års får man vara ute i riktigt god tid för att få bra ljus. Trots att klockan bara var runt två så stod solen redan så lågt på himlen att fågeldammarna låg i skugga. Jag hade med mig mitt 400 mm-objektiv men insåg ganska snabbt att det inte funkar med ett objektiv med minsta bländare på 5,6 och utan bildstabilisering så det fick bli bilder med mitt 70-300 istället.

Det fanns flera olika roliga gäss och änder där men de jag verkligen ville se var de vackra och färgglada mandarinänderna. Jag gissar att färgerna verkligen lever upp i solsken så vi får återkomma vid ett annat tillfälle för att titta på dem igen. Honorna är som vanligt lite mindre färgglada ...

Smaragdanden i grönt var också vacker, särskilt den lilla stund som solen blekt lyste igenom träden.

Gott nytt år!