måndag 26 november 2012

Julmarknad på Kobergs slott

Det är inte så ofta det händer men det här året blev det julmarknad två helger i rad. På lördagen följde vi med min mor, moster, bror och hans fru till Kobergs slott. Där var vi på julmarknad för ett par år sedan också och det var ganska bra då. 70 kronor per person kostade inträdet och det var kö från vägen upp till slottet. Förra gången såg vi inte själva slottet på grund av dåligt väder men det började vi med den här gången istället.

Vi såg inte skymten av prinsessan Désirée, som ju bor där, men även om vi hade gjort det så hade vi nog inte känt igen henne.


Vi började med att äta vildsvinsburgare respektive väldigt goda strömmingsburgare (lååång kö till vildsvinsburgarna) och det var nog tur att vi var mätta och glada när vi skulle ge oss in bland folkstimmet på marknaden.

Det finns två byggnader med marknadsstånd. I ena byggnaden finns all mat samlad och i den andra byggnaden är det olika sorters hantverk. Vi började med maten och där var det riktigt trångt. Man fick knö sig fram för att komma någonvart. De flesta som stod där var dock generösa med smakprov så vi smakade på både ostkaka, marmelader, marsipan, ost, glögg, bröd och annat. Jag var mest intresserad av den varmrökta laxen, som var en av de saker som jag såg fram emot. Jag lyckades också köpa den sista hela varmrökta laxen som de hade. Laxsidorna var lite dyrare. Det hamnade också ett par goda getostar från Lillängens gårdsmejeri i min påse.


Det fanns ganska många olika hantverksstånd att titta på och det kändes som att de sålde vettigare grejer än de gjorde på Tjolöholms julmarknad. Jag föredrar definitivt utbudet (och priserna) på Kobergs julmarknad. Vad sägs om till exempel en hopfällbar skål i ekträ, fina handsydda mössor (min moster köpte en vit), gulliga tomtar med personlighet och skägg av fårull eller en trosa gjord av människohår?


Det verkade inte vara många som handlade av tanten som sålde hantverk gjort av människohår av nån anledning ... inte ens jag. Och trosan var för stor för mig. Däremot följde en söt tomte med hem. Det fanns både hängande tomtar, stående tomtar och tomtar som man kunde sätta på kylskåpet. Det blev en kylskåpsmagnettomte för min del. Supersöt.

tisdag 20 november 2012

Tjolöholms julmarknad

Förra helgen var vi på Tjolöholms julmarknad för första gången. Den har öppet även nästa helg och inträdet kostade 100:- per person över 14 år. Det var länge sedan jag var vid Tjolöholms slott och kom inte riktigt ihåg hur det såg ut där. Vi kom ganska sent och fick se en vacker solnedgång. I inträdet ingick också en visning på slottet om man ville men vi nöjde oss med att se det från utsidan.

Det fanns många olika stånd med det klassiska julmarknadsutbudet - hemgjorda ljus, keramik, tomtar i ull, smycken och mycket annat. Vid ett stånd kunde man göra sitt eget sandblästrade glas eller glasburk med olika mönster på. Annars var det förstås mycket mat - ostar, ostkaka, sylt, bröd, knäckebröd, marmelad, kanderade mandlar och fudge. Vi köpte några olika ostar med oss hem men annars var det inte mycket som föll oss i smaken. Det mesta var ganska dyrt också men det är inget annat än vad man väntar sig på en julmarknad.

Trots att vi kom dit ganska sent på dagen, vid halv fyra, så var det mycket folk och man fick trängas bland en del av stånden för att få smaka på ostar och annat. Vi hade med oss en barnvagn och oftast gick det bra men ibland var det lite svårframkomligt.

Förutom stimmet på julmarknaden så var den vackra solnedgången en stor behållning. Det är alltid trevligt att komma ut mot havet. Vi stannade inte länge eftersom julmarknaden i sig lockade men jag hann ta några bilder i alla fall. På bilderna nedan är utsikten man har från slottets baksida. Inte så dumt.

Andra aktiviteter på marknaden var häst och vagn, levande musik och en eldshow som vi till stora delar missade. Det hade hunnit bli mörkt när de började och det var ganska effektfullt med uppvisning till stämningsfull musik.

söndag 18 november 2012

Hägrande hägrar

På promenad med mina föräldrar i veckan så såg jag plötsligt en häger vid havet i ett naturskyddsområde. Jag tog kort på den från långt håll och det verkade finnas flera. Det fanns andra fåglar där också, bland annat sångsvanar och änder. Dagen efter, när vädret var lite bättre och solen stod lite högre, återvände vi för att se om hägrarna fanns kvar.

Vi fick traska genom en blöt hage och trots att jag försökte hoppa på grästuvor så gott det gick så blev både skor och jeans blöta. Det var ganska oländig bohuslänsk natur med små bergsknallar så det gick inte så fort att ta sig fram. Vi såg inga hägrar men stannade däremot för att ta kort på sångsvanar och en flock med gäss som snabbt flydde ner i vattnet trots att vi var långt därifrån.

Vid en stengärdsgård låg en kamouflagefärgad upp-och-nervänd båt. Under den fanns ett lager med gummiänder och bredvid båten låg målade figurer av kanadagäss. Jag antar att de används till fågeljakt.

När vi fortsatte så flög det plötsligt upp ett 20-tal hägrar. Det var svårt att tro att det var hägrar först eftersom jag bara sett enskilda fåglar tidigare och det här var så många. Det var vi inte alls beredda på. Jag önskade att jag hade haft med mig mitt 400 mm-objektiv men jag hade bara mitt 70-300 mm och fåglarna var långt bort. Ett par av dem var vänliga nog att flyga en aning närmare under en kortare stund och jag fick ett par hyfsade bilder i alla fall. Efter en liten stunds förvirrat runtflygande så var de puts väck.

torsdag 8 november 2012

Frostigt

Vintern är på gång. Häromdagen tog jag en frostig förmiddagspromenad med sonen i vagn. Med mig hade jag runt 2 kg runt halsen - kameran och mitt nya Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM. Ett objektiv som jag hittills är väldigt nöjd med. En stor fördel är närgränsen på en dryg meter, vilket innebär att man kan ta nära makrobilder. Att det sedan är relativt kompakt i hopfällt läge och bildskärpan är väldigt fin gör det ju bara bättre. Jag bytte ut mitt Canon EF 70-200 f4 L USM mot detta och har inte ångrat mig en sekund.