tisdag 30 oktober 2012

Mer pumpa

Förutom 8 kg äkta Halloweenpumpa så har jag ytterligare pumpor som ligger och väntar på användning. Två i mer dekorativa syften men min butternut squash köpte jag mer till matlagningen. Jättegott att ugnsbaka eller göra pumpasoppa på. Recept på pumpasoppa och bilder på pumpalyktan jag gjorde 2010 finns här. Förra årets pumpalykta blev en minivariant och bilder finns här. Den räckte i alla fall till pumpasoppa.

1,5 kg pumpakött blev till pumpasoppa. 0,5 kg använde jag till en väldigt god pumpapaj. Recept finns här. Förrförra året gjorde jag en annan variant av pumpapaj, som kan beskådas inklusive recept här.

Nu har jag bara 1,5 kg pumpakött kvar ...

Rostade pumpakärnor

* Pumpakärnor
* Örtsalt

Skölj pumpakärnorna, strö över salt och rosta dem sedan i 175 grader i ugn i cirka 30 minuter. Oväntat gott snacks med tuggmotstånd.

8 kg pumpa

Helgens lilla pyssel blev att karva en pumpalykta av en drygt 8 kg tung pumpa som jag införskaffade i vår vanliga livsmedelsaffär. Det fanns större varianter också men jag hade nog föredragit en något mindre men man får ta det som finns. Jag funderade ett tag på att göra ett hål i botten av pumpan den här gången men kom fram till att det gamla vanliga sick-sackmönstret för locket skulle fungera bäst.

Det jobbigaste med att göra en pumpalykta är att gröpa ur pumpaköttet. Jag jobbade med kniv och vanlig matsked tills jag kom på att en stadig glasskopa var mycket smartare att använda. Efter det gick det som en dans och jag fick ut 3,5 kg pumpakött.

Det här året gjorde jag ingen gubbe utan nöjde mig med att skära ut stjärnor, en måne och skriva "BU!" med små hål. Hålen borrade jag med en skruvdragare modell mini. Smidigt. Snyggt blev det när jag tände värmeljuset. Eftersom det gått några dagar är pumpan inte så fräsch längre så jag har lagt den i blöt för att se om det kan rädda den lagom till Halloween. Som ju är imorgon, 31 oktober. Även om en del verkade börja fira det redan förra helgen. Man vet aldrig när ungarna kommer så bäst att ha godis hemma. Det vi köpte till helgen åt vi visst upp ...

måndag 22 oktober 2012

Lights in Alingsås 2012

I kväll passade vi på att besöka Lights in Alingsås när det för en gångs skull var lite finare höstväder och regnuppehåll. Skönt att komma ut i friska luften! Lights in Alingsås är en årligen återkommande tradition där delar av Alingsås lyses upp av ljusinstallationer längs en lämplig promenadsträcka. Förra året kom vi aldrig iväg för att se detta men bilder från 2010 finns här.

Slingan gick förbi järnvägsstationen och det var där vi parkerade och gick direkt till ljusinstallation nummer 2 enligt kartan. Den bestod av en ljussatt järnvägsbro med temat fåglar. När ett tåg passerade över järnvägsbron så började ljusen under bron att blinka i olika mönster. Färgmässigt var det här en av de finaste installationerna längs vägen. Träden runtomkring lystes upp i allehanda kulörta färger.

Det var inte svårt att hitta längs slingan. Det fanns visserligen skyltar men det gick lika bra att följa efter alla andra som var ute och gick. Vi var inte de enda i stan, om man så säger. I början av sträckan var det nästan lite väl mycket folk så vi snabbade på stegen. Den andra ljusinstallationen längs sträckan var en upplyst parkbänk med kristaller hängande ovanför.

I stadsparken Plantaget var träden vackert upplysta. Efter lite tjat från sambon om att jag skulle använda stativet som vi släpat med oss så bytte jag utrustning från mitt ljusstarka 30 mm-objektiv till min normalzoom och stativ. Tack och lov för kulleder, det gör stativhanterandet så mycket roligare och smidigare. På bilden ovan lyckades jag få till en folkfri bild trots lång exponeringstid.

Vid Stora Torget (ovan) fanns det en del att titta på. Vackra ljussatta bord och stolar som var fint dekorerade. Speciellt fint var det alldeles nära ån. Tänk om man kunde få till en sådan höstdekoration som på bilden ovan ... Det krävs bara lite konstnärstalanger och en del material.

Vi avslutade med installation nummer 1 i ordningen. Järnvägstunneln vid stationen hade fått speglar på ena sidan och blinkande lampor på andra sidan. Tunneln i sig var upplyst av ett blått sken. Det skulle föreställa lugnet kontra hetsig stadspuls (eller något sådant), enligt vad det stod på skylten.

tisdag 16 oktober 2012

Lönnlövsrosor

Den mörka årstiden är här och med den kommer mer innesittande eftersom man inte kan gå ut i alla väder. Tid för pyssel alltså. Jag hittade instruktioner för att göra rosor av lönnlöv och var tvungen att testa. Som tur var lyckades vi hitta flera stora lönnträd på vår promenad så jag plockade på mig en del löv som fick följa med hem i en kasse. Det svåraste var att hitta riktigt fina, röda löv.

Lönnlövsrosbuketten (puh, långt ord!) gav jag till mina föräldrar på deras födelsedagsfest. Färgerna ser lite tråkiga ut inomhus men kommer verkligen till sin rätt i solsken. Trots att löven står i vatten torkar de ganska fort. Ett tips som jag hittade var att ha glycerin i vattnet så att de ska hålla sig bättre. Det ska finnas på apoteket. Det kanske jag testar nästa år, om jag kommer ihåg att införskaffa det.

Fina instruktioner för hur man gör lönnlövsrosorna finns här med illustrativa bilder och allt.

lördag 13 oktober 2012

Första frosten och dimma

I veckan kom den första frostnatten. Oväntat. Alla mina amaryllisar (jo, jag har samlat på mig en del) stod fortfarande ute och en var till och med på väg att blomma. Jag hade sett fram emot att få se blomman slå ut så jag blev lite besviken när jag vaknade upp och konstaterade att den frusit under natten och stjälken hade vikt sig. Den vackra dimman som bredde ut sig kompenserade bara lite. Ytterst lite.

Amaryllisarna fick bums ny plats inomhus och har jag tur så blommar i alla fall resten av blomdelarna, även om det ännu så länge inte ser så ljust ut. Fast jag kunde konstatera att en ny knopp var på väg upp i en av de andra. Nu är det vila och ingen vattning som gäller de närmaste månaderna för dessa fina växter så kanske jag får fler att blomma om lagom till jul eller så.

tisdag 2 oktober 2012

Östra kyrkogården

I söndags besökte vi Östra kyrkogården i Göteborg för en promenad. Tanken var att fotografera de fina höstfärgerna och nog hade jag önskat vackert väder för det. Men vi bor ju i Sverige och man får ta det man får. Mörkt och mulet. Vi klarade oss från att bli nerregnade så det var vi glada för. Jag lyckades ändå få med en del fina höstfärger på bild.

På Östra kyrkogården finns det en hel del vackra gravar att titta på och många vackra statyer som tillhör vårt kulturarv. Flera viktiga Göteborgska högre stånds-familjer finns begravda här och några kända personer som Viktor Rydberg och Karin Boye. Boyes grav såg vi inte men det är en familjegrav som inte är så överdådig som t ex Rydbergs (bild längst ner).