lördag 30 oktober 2010

Halloween


Tre "bus eller godis"-tjejer i vackra kläder (nja) har just ringt på min dörr och jag valde att ge dem godis ... man kan just undra över vad de skulle göra för bus om de inte hade fått något. Det ser nog extra inbjudande ut med en lysande pumpa utanför dörren. Egentligen är det ju inte halloween förrän imorgon men det verkar som att många barn går runt idag.

Min pumpalykta har klarat sig hyfsat trots ordentliga snigelangrepp, regn och frost. Idag köpte jag flera mindre pumpor för dekoration både ute och inne.


Jag kunde inte låta bli att göra en mindre pumpalykta till bordsdekoration. Jag gjorde stjärnor på baksidan och testade att karva ut ett litet lysande budskap på framsidan.



En liten grupp med hemtrevnad, en betongpumpa och ett par riktiga pumpor fick ta plats i lilla rummet på sidobordet som min begåvade sambo snickrat ihop.

måndag 25 oktober 2010

Pumpapaj


Det blev ett halvkilo pumpakött över efter att 1 kg gått till soppa. Jag var lite nyfiken på hur pumpapaj smakar så det fick bli en sådan. Med vispad grädde och hjortronsylt till blev det riktigt smaskigt!

Pumpapaj

Pajdeg:
* 100 g smör
* 3 dl vetemjöl
* 2 msk vatten

Fyllning:
* 400 g pumpakött
* 2 dl grädde
* 2 dl socker
* 0,5 tsk kanel
* 0,5 tsk mald ingefära
* 3 ägg
* 1 krm salt

Pajdeg: Blanda samman ingredienserna till en deg, tryck ut den i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga botten. Låt stå i kylskåp 30 minuter, förgrädda därefter pajdegen mitt i ugnen, 15 minuter i 200 grader.

Hacka pumpaköttet i mindre bitar. Stoppa i en kastrull, täck pumpaköttet med vatten och låt koka tills det blir mjukt i ca 15 minuter. Låt det rinna av i durkslag. Mixa ihop med övriga ingredienser till fyllningen. Rör i äggen allra sist, ett i taget. Häll fyllningen i pajformen och grädda längst ner i ugnen i 50 minuter (200 grader).

söndag 24 oktober 2010

Pumpalykta


Allhelgona närmar sig med stormsteg, liksom Halloween. Även om jag nu inte firar denna amerikanska tradition så tar jag gärna till mig vissa delar av den. I år ville jag göra en pumpalykta. På Willys hittade jag en stor pumpa som jag släpade med mig genom butiken, vilket fick diverse övriga kunder att fundera över vad jag skulle ha den till. Själv undrade jag mer över vad den kunde tänkas väga ... och i kassan fick jag svaret. Knappt 9 kilo.


Pumpan fick åka med säkerhetsbälte längst bak i bilen och väl hemma grep jag mig an den med kniv. Sambon hjälpte också till. Han konstaterade att det där såg livsfarligt ut, höll i kniven medan jag tog ett kort och sedan drog han sig tillbaka.


Jag hackade mig igenom pumpan och öppnade den. Vackert.


Pumpakärnorna hängde i klasar. Jag räddade dem och gröpte ur trådarna som fick gå till slasken. Sedan tog jag en sked och hackade ut 1,5 kg pumpakött innan jag tröttnade.


Istället för att göra en typisk pumpagubbe satsade jag på att karva ut stjärnor. Först på en liten bit av pumpan och idag skar jag ut stjärnor runt hela. Det blir ett mycket vackert sken med levande ljus i.


Pumpaköttet hackade jag inte ut förgäves. Idag gjorde jag en mycket god pumpasoppa av det och det blev ett par lunchlådor över av den. Pumpakärnorna rostades i het stekpanna tillsammans med lite olja och salt. Jättegott som snacks om än med lite tuggmotstånd!



Pumpasoppa

* 1 kg pumpakött i bitar
* 1 gul lök
* 1-2 tärningar grönsaksbuljong
* 5-6 dl vatten
* 2 dl grädde
* Olja
* Sambal oelek efter smak
* Saften från 1/2-1 lime
* 2-3 pressade vitlöksklyftor
* Salt och peppar
* Kryddor efter smak, t ex cayennepeppar, spiskummin, vitlökspulver, curry m.m.

Fräs lök i olja, hacka pumpaköttet i mindre bitar och låt det fräsa med i oljan så att det blir lite mjukt utan att ta färg. Häll över vatten, grädde och stoppa i grönsaksbuljongen. Mixa alltihop. Späd med mer vatten till lämplig konsistens - soppan ska vara krämig. Stoppa i sambal oelek, limesaft och kryddor efter smak.

Ät gärna soppan med en klick creme fraiche eller gräddfil i. Man kan också klicka i lite sambal oelek om man vill ha den lite hetare. Sambon droppade i tabasco.

söndag 17 oktober 2010

Höst


De senaste dagarna har det varit ett strålande vackert höstväder. Det innebär förstås också att det blivit allt kallare med flera minusgrader under natten och ett frostbitet landskap under morgonen.



söndag 10 oktober 2010

Lights in Alingsås 2010


Det börjar bli en årlig tradition att gå och se Lights in Alingsås, en utställning med olika ljusinstallationer i stadsmiljö. Förra året såg det ut såhär. I år släpade vi med sambons föräldrar som fick ha lite tålamod medan vi tog kort på varje ljusinstallation.


Det här året var det väldigt mycket folk ute och gick slingan. Sju ljusinstallationer gjorda av olika konstnärer kunde man titta på. Plus det som vissa privatpersoner och företag själva gjort i sina trädgårdar eller runt sina byggnader. Det är ganska mysigt att traska runt där i mörkret.

I en lekpark hängde en "kristallkrona" gjord av plastglas.


Konstnären som gjort den här ljusinstallationen använde sig även av speglar för effektens skull.


Nere vid Säveån i Alingsås fanns en häftig ljussättning som lekte med skuggor, måne och speglingarna i vattnet.


I en gångtunnel skiftade ljuset mellan olika färger och mönster. Så borde det vara i alla gångtunnlar, tyckte sambon.



Ljusslingor var spända över en del av Säveån och träden runtomkring var väldigt vackert upplysta.