söndag 27 september 2009

Fototriss: Utblommat


Veckans fototriss har det höstiga temat utblommat. Det har ju verkligen börjat märkas vart det barkar och det är inte så många blommande växter kvar.

Våra pioner har blommat ut för länge sedan men frökapslarna verkar nyligen ha öppnats. Jag funderar på att ta tillvara fröna innan de försvinner och se om det kan bli något av dem. Rosorna har växt vilt under sommaren och blommar egentligen fortfarande för fullt. Men de blommar ju ändå ut i omgångar ...



söndag 20 september 2009

Tegelsoppar i mängder


Det har blivit flera timmars svampplockande den här helgen. Jag har fått ge mig ut i skogen på egen hand då sambon inte haft någon större lust. Det har däremot jag haft! Och är man väl i skogen och traskar runt på svampjakt så går tiden så fort, så fort. Flera timmar försvinner iväg som ingenting.

Igår blev det en del gula kantareller men framför allt taggsvamp. Jag har aldrig sett så mycket taggsvamp på ett och samma ställe. Det växte överallt. Tyvärr var det inte den finare bleka taggsvampen utan den rödgula varianten och jag blev trött på dem ganska snabbt. Det var ju kantareller jag ville hitta.

Idag gjorde jag ett nytt försök på ett annat ställe. Inga kantareller men däremot växte det stora, fina tegelsoppar överallt! Jag plockade en hel ICA-kasse full. Över 4 kg blev det när den var rensad och klar - jag fyllde upp tioliterskastrullen två gånger. Annars blev det inte så mycket annat. Två hela kantareller lyckades jag hitta, och några trattkantareller. Vårtig röksvamp plockade jag för första gången men har inte testat den än.

söndag 13 september 2009

Fototriss: Avlång


Veckans Fototriss har temat avlång. Avlånga saker hittade jag i min mors fantastiska växthus där växtkraften är enorm. Häftigast var något slags stora bönor, som växte i ögonhöjd. Mer marknära växte squash och mittemellan fanns haricot verts och stora gula bönor av något slag.




Jag kan inte låta bli att ta med en bonusbild. Det är en söt liten squash i vardande.

fredag 11 september 2009

Höstplanteringar


Krukorna och balkonglådorna har fått sig en välbehövlig uppfräschning så här inför hösten. Egentligen kunde blommorna i dem ha hållit ett bra tag till men de vissnade i förtid på grund av att de blivit för blöta. Ett par extra borrade dräneringshål i varje balkonglåda ska förhoppningsvis råda bot på det problemet i fortsättningen.

En tur till Blomsterlandet resulterade i en massa ljung, en silverek, ett par prydnadskål och lite annat smått och gott. Jag passade på att köpa några tulpanlökar och snödroppslökar som jag satte i en zinkbalja också. För en gångs skull är jag ute i god tid med det där lökplanterandet.


tisdag 8 september 2009

Mer svamp


Även söndagen tillbringade jag i svampskogen. 4 timmars traskande i ojämn terräng iförd stövlar blev det till slut. Jag kände till och med av lite träningsvärk i benen dagen efter.

Först testade jag ett nytt ställe men kunde efter en hel del traskande konstatera att det inte var några svampmarker alls där. Mest blötterräng och tallar. Ingen höjdare. Däremot hittade jag en fin liten skogssjö.


Så jag åkte tillbaka och parkerade på samma ställe som på lördagen. Det var lite lyckosammare. Även om skörden av gula kantareller blev liten. Och det är ju de som är roligast att hitta.

En del taggsvampar blev det däremot och de är ju också väldigt roliga att hitta. Jag såg den största taggsvampen jag någonsin sett, större än min hand, men jag nöjde mig med att ta kort på den och lät den stå kvar. Den var rejält larvangripen.


Vissa delar av skogen var väldigt fina. Underbart med mossa som känns alldeles mjuk och behaglig att kliva på. En riktig sagoskog.


Den huvudsakliga skörden blev trattkantareller. Och har man väl börjat hitta trattkantareller så hittar man bara fler och fler. Det är bara att titta sig ordentligt omkring i marker där de trivs. Trattisar är väldigt goda och jättebra att stoppa i frysen.


1,2 kg trattkantareller blev det till slut. Sen blev det ganska många taggsvampar, några kantareller och några soppar. Det jobbigaste är ju kvar när man kommer ut ur skogen - rensandet. Men när det väl är gjort är det bara att njuta av sin skörd.

söndag 6 september 2009

Fototriss: Gissa filmen


Dags för veckans Fototriss igen. Den här gången är temat Gissa filmen. De tre bilderna man visar ska alltså ge ledtrådar till den film man syftar på.

Jag tror inte att det ska vara alltför svårt. Ett tips är att titeln är på engelska. Titta här för svaret.



lördag 5 september 2009

Svamptider


Med vetskap om hur mycket svamp det finns i markerna - min bror har hittat fantastiska svampställen och plockat massor - testade jag ett nytt ställe idag. Först var det mycket av ingenting, sen ett par trattkantareller, sen ingenting ... och sen hittade jag ett jättefint ställe med en massa gula kantareller. Problemet var bara att de växte i en svårtillgänglig sluttning. Men jag hittade en stadig rot och lyckades sträcka mig så långt att jag kunde plocka varenda fin kantarell. Utan att ramla ner.


De gula kantarellerna växer gärna i små skrevor och man får verkligen titta ordentligt för att se dem. Och sträcka sig ...

Drygt 4 hg gula kantareller fick jag ihop. På bara ett ställe. Det blev jag mycket nöjd med. Jag var också nöjd med att jag hittade fina taggsvampar, trots att jag var tvungen att slänga bort den största på grund av maskangrepp.


Några fina trattkantareller, eller trattisar, hittade jag också. Sen, precis när jag skulle vända tillbaka till bilen, hittade jag ett ställe som var helt fullt av trattisar och plockade hinken full. 8 hg trattkantareller blev det till sist. De verkar vara som finast nu. Vissa exemplar var riktigt stora.

Så här såg det ut där jag plockade. Alldeles i kanten av en sankmark.


Min 5-litershink blev full och på väg till bilen hoppades jag nästan på att jag inte skulle hitta mer svamp. Det fanns ju ingen plats för det.


Det tråkigaste jobbet är att rensa all svamp. Så det var tur att det inte blev mer än 6 liter. Även om jag blir lite avundsjuk när jag ser alla fina kantareller som min bror lyckas hitta.