torsdag 27 augusti 2009

Spegel med ny färg


När vi var på Ikea och handlade klädkammarinredning sprang jag på en utförsäljning av små tuber med vaxfärg. 1 krona styck! Antagligen var orsaken kort datum. Trots att jag inte hade en aning om vad jag skulle göra med färgen kunde jag inte låta bli att stoppa ner en svart tub i vagnen.

Och det var ju bra. Jag har redan använt den två gånger. Dels till en obehandlad klädstång till klädkammaren och dels till den här spegeln. Spegeln har jag i princip haft sedan jag flyttade hemifrån. Nu tycker jag inte att den är speciellt snygg i träfärg och därför passade jag på att måla om den innan den fick inta sin plats som helfigursspegel inne i klädkammaren.

Jag gjorde det lätt för mig. Ingen slipning, ingen tvätt. Bara på med maskeringstejp på glaset och fram med tuben som hade inbyggd svamp att måla med. Sedan ett par påkladdningar av färg till önskad svärta. Färg som letat sig förbi maskeringstejpen ner till glaset skrapade jag bort med ett rakblad.

Före:


Och efter:

söndag 23 augusti 2009

Fototriss: Rörelse


Veckans Fototriss har temat Rörelse.

Det är inte så dumt att titta på när andra arbetar. Sambon fick för sig att borra hål i en vattenfylld tunna. Tunnan fungerar som vattenreservoar för vårt bevattningssystem till växthuset. Och vad händer när man borrar hål i en tunna fylld med vatten?



lördag 22 augusti 2009

Fisketur


Trots att det var lördag steg jag upp i vanlig tid i morse, dvs innan klockan 6. Jag älskar sovmorgnar men det får vänta tills imorgon. Anledningen till den tidiga uppgången var en fisketur.

Klockan halv åtta träffade jag min syster och hennes sambo för vidare färd med färjan ut mot Hönö-Fotö. Därifrån var det en liten fiskebåt som gällde. En snipa modell större, precis som de sa. Med en äkta gammal skeppare ombord.


Vi åkte ut i hopp om att få en del fisk. Tyvärr gick det fel redan från start. Så fort vi kom utomskärs gick vågorna alldeles för höga och jag blev sjösjuk ganska snabbt pga gungandet. Det kändes som jag skulle kräkas men jag lyckades hålla det nere. Illamåendet gick däremot inte över förrän en bra stund efter att vi nådde lugnare vatten.

Vi kom överens om att den som fick första fisken skulle få varsin trisslott från de andra. Plötsligt nappade det helt oväntat. Samtidigt för både mig och systerns sambo, fast han fick upp sin fisk i båten först. Jag trodde det var bottennapp, som vanligt. Min hoppade av från kroken men landade som tur var på relingen och jag fick gripa den med händerna. Fast som den sprattlade så gick det inte att hålla fast den. Vi kom överens om att dela på första fisken-vinsten.

Ena makrillen blev bete - som inte gav något - den andra åt jag till lunch när jag kom hem. Gott. En till makrill blev det, en stor, men sen blev det inget mer. På sex personer. Så det var ingen lyckad fisketur, kan man säga. Fast lite färg fick vi allt. Och det var trevligt att komma ut. Även om sjösjukepillerna som jag åt gjorde mig totalt däckad på kvällen. Jag var glad att jag lyckades köra hem utan att somna på vägen.

fredag 21 augusti 2009

Avskedsbukett


Idag var det sista dagen på mitt sommarvikariat. Även om det på vissa sätt var skönt att lämna arbetet så var det på andra sätt rätt tråkigt också. Jag har verkligen tyckt att det varit roligt och trivts jättebra. En god inblick i mitt framtida yrke.

Vi som slutade idag fick fina buketter med oss hem. Perfekt så här till helgen!


söndag 16 augusti 2009

Fototriss: Kommunikation


Temat i veckans Fototriss är kommunikation. Jag har ägnat hela dagen åt att stå och titta på kommunikationsmedel, nämligen flygplan. Och ta en hel del kort, förstås. Detta på Borås Air Show, där vädret hela tiden växlade snabbt mellan sol, molnigt och regn.

Piloten Jurgis Kairys visade upp ett fantastiskt skådespel där han fick sitt plan att göra alla möjliga saker som det inte borde kunna. Så är han också bäst i världen på det han gör.


Ett par busiga småpojkar kommunicerade sina upplevelser till varandra.


Inte bara stora plan visades upp. En skicklig modellplansflygare visade upp vad han kunde göra. Och då beror förstås allt på att kommunikationen mellan "piloten" och modellplanet fungerar perfekt.


En liten bonusbild på en tiger moth får också vara med. Piloten kommunicerade med oss i publiken med hjälp av en trumpet som han spelade en liten trudelutt på.

lördag 15 augusti 2009

Renovering av klädkammaren


Det har varit lite tyst här den senaste veckan. Anledningen är projekt klädkammare som jag inledde i söndags. Då kände jag mig kreativ och rastlös, en bra kombination för att få saker och ting att hända. Bara man kommer på rätt projekt.

Den här gången blev det klädkammaren som ligger i anslutning till vårt sovrum. Jag mätte upp väggarna och skissade på hur jag ville ha det. Inredningen kommer från Ikea - serien Antonius klädförvaringssystem. Det passade oss väldigt bra och det blev ett Ikea-besök redan på söndagen. Tur att vi har ganska nära dit.

Vår lilla klädkammare har väl fungerat hyfsat men ändå varit lite av ett katastrofområde. När man öppnat dörren har det första man sett varit två garderober, dvs två dörrar till att öppna för att komma åt sina kläder. Det har känts väldigt dumt och klumpigt och dessutom har man inte utnyttjat utrymmet på bästa sätt. Med en öppen klädförvaring får man bättre koll på kläderna och slipper krångla med flera dörrar. Så det var vad jag ville ha. Och jag är verkligen nöjd med resultatet.

Bilden nedan visar hur det såg ut innan, sett från dörröppningen. Det är inte den bästa bilden eftersom jag bara tog ett par bilder lite snabbt innan vi började riva ut garderoberna.


Om man tittade in åt höger från dörröppningen såg man det på bilden nedan. Stökigt blir det, eftersom saker och ting gärna hamnat på golvet ... Det man inte ser är hur dåligt uppsatta tapeterna är och hur slitna de blivit. Sambon tyckte att vi lika gärna kunde ta ner tapeterna och måla om när vi ändå fixade där inne och det var ju vettigt. Golvet (som man inte ser på bilderna) bestod av en plastmatta som inte gick in under garderoberna så vi var tvungna att fixa ett nytt golv också.


Det här är vad man ser idag när man tittar in genom dörröppningen. Vi satte upp väggskenor med hyllor på konsoler. Till vänster blev det ett litet utrymme över där vi satte krokar i två olika höjder för att hänga saker på. Nedanför hyllorna valde jag att ha en arbetsbänk, där man antingen kan ställa saker till förvaring eller lägga saker tillfälligt när man viker och plockar med kläder. Under arbetsbänken finns plats för en tvättkorg och lite annat.




I det lilla utrymmet till höger har vi fortfarande hängande kläder men vi har också hängt upp två hyllor för att utnyttja utrymmet optimalt. På golvet står största lådan i Ikeas Samla-serie, där man kan stoppa extratäcken och kuddar. Den har hjul så den går lätt att dra ut. På väggen har vi hängt upp den torkställning som vi använder för att torka tvätt.


Till smågrejer som strumpor och annat har vi ett stativ med lådor. Golvet kommer även det från Ikea och är ett av deras billigare golv - Tundra vit för 79:- per kvadrameter. Att det är billigt märks verkligen när man lägger det men det fungerar bra för klädkammaren, där man knappast sliter speciellt mycket på golvet.

måndag 10 augusti 2009

Fototriss: Gissa temat


Veckans Fototriss har temat "Gissa temat". Dvs man ska utifrån de tre bilderna i trissen gissa vilken gemensam nämnare de har. Kanske inte alltför svårt i det här fallet ... Rätt svar finns i kommentarerna.



lördag 8 augusti 2009

Blue kamikaze


Dags för en lördagsdrink? Det här är en söt och god drink med läbbig färg ... Blue kamikaze heter den och jag var skeptisk när vi skulle testa den förra veckan. Men den var överraskande god! Tycker man att den är för söt kan man spä ut den lite med sodavatten eller vanligt kolsyrat vatten.

Blue kamikaze

* 3 cl färskpressad limejuice
* 3 cl blå curacao
* 3 cl vodka
* is

torsdag 6 augusti 2009

Kompletterande tygtavla


Eftersom jag bara använde halva medaljongen på tyget till vår tygtavla/hallampa som jag klädde om för ett tag sen (se här) så föddes snart idén att använda även den kvarvarande tygbiten. Och få in ännu mer färg i hallen.

Den här gången blev det bara en tygtavla på väggen bredvid den andra och inga lampor bakom. Det räcker med en lamptygtavla. Sambon gjorde en riktigt ordentlig ram med kilar hit och dit så att den blev riktigt stabil. Sedan häftade jag fast tyget. Så nu är medaljongen (nästan) komplett.

tisdag 4 augusti 2009

En liten låda


Den här lilla lådan med små flaskor var ett annat av inköpen som jag gjorde på Göksäter. Vad jag ska ha den till vet jag inte riktigt än men jag visste att jag absolut ville ha den. Kanske till olivolja med olika smaksättning?

Det fanns lådor med stora flaskor också. Perfekt om man brukar göra saft. Men det brukar jag ju inte ...

måndag 3 augusti 2009

Göksäter


I lördags besökte jag Göksäter för första gången - Orusts svar på Ullared. Fast med mycket mindre folk, tack och lov. Det var lite bättre än vad jag hade väntat mig men jag är rätt kräsen så det blev bara några smågrejer köpta. Den som var mest lyrisk över sina inköp var min far - och han hade inte alls tänkt följa med från början!

Ett av mina inköp var en låda med handtag där jag kan ha mina trädgårdsverktyg. Hittills har de fått husera i en plastkruka men det här är ju mycket finare. Nästan så att man kan ha dem framme utan att de stör alltför mycket ...

Det som är dumt med Göksäter, förutom att de ligger lite illa till mitt på Orust, är att öppettiderna på helgerna inte är så generösa. Klockan ett stänger de på lördagar och på söndagar har de stängt.

söndag 2 augusti 2009

Fototriss: Så här ser det ut där jag är idag


Veckans Fototriss har temat Så här ser det ut där jag är idag.

Idag är jag hemma och det har varit ganska fint väder. 23 grader varmt och solsken som på eftermiddagen har övergått till molnigt väder. Körsbären i träden är på väg att bli övermogna, rosorna blommar för fullt liksom de gjort ett bra tag nu och tomaterna i växthuset är på väg att mogna.

Men det visar jag inte här. Första bilden är från vår hortensia som är på väg att få blommor. Den är lite sen av sig. Den andra bilden är på krukplanterad mangold och bild nummer tre kommer från vår entré, där jag fått byta ut blommorna nu på sensommaren.