tisdag 28 juli 2009

Ljuva blåbär


I söndags fick vi ett litet spontanbesök av min mor, min bror och hans fru. De hade varit ute i skogen och plockat blåbär och vi fick en skål som avskedsgåva. Tack!

Blåbärspaj, tänkte vi, och det var vad sambon gjorde av bären dagen därpå. Vi åt upp mer än hälften på en gång, tillsammans med god vaniljvisp. Sen var vi väldigt mätta hela kvällen ... Recept finns här.


måndag 27 juli 2009

Bon appetit!


Jag har ett bra tag varit ganska sugen på att skaffa ett budskap i trä för att sätta upp på väggen men det tog en liten tid innan jag hittade ett som jag verkligen gillar. Jag vill inte ha något för gulligt eller för uttjatat. Eller för dyrt.

När Tinzimara nu har fraktfritt på bokstäver och ord under juli (och jag som omväxling har pengar) så passade jag på. "Bon appetit" fick flytta in i vårt kök!


söndag 26 juli 2009

Annorlunda beskärning ...


I fototrissen så ville jag att insekterna skulle synas ordentligt, eftersom det var temat, så därför beskar jag bilderna ganska rejält. Nu roade jag mig med att beskära dem mindre hårt (och den sista är inte alls beskuren) och resultatet blir lite annorlunda.


Fototriss: Insekter


Veckans Fototriss har temat Insekter. Något som jag tycker är extra roligt eftersom det är så spännande att fotografera små kryp. Man ser så mycket detaljer på bilderna som man inte har chansen att se i verkligheten. Det enda problemet är att de är så snabba och snabbt flyr iväg så man får skynda sig att ta kort på dem.

En tur runt huset resulterade i bilder på flera olika insekter men de som fick vara med i trissen blev en blomfluga, en myra som bär på en stupad frände och en humla.



måndag 20 juli 2009

Årets första kantareller


Igår övertygade jag sambon om att gå ut någon timme i skogen på årets första svampplockarutflykt. Och visst fanns det kantareller, även om det inte direkt kryllade av dem. Ibland står man visst mitt bland dem utan att se dem ...

Bytet räckte i alla fall till två kantarellmackor, stekta i extra mycket smör. Mums!

söndag 19 juli 2009

Fototriss: Smultronställe


Veckans Fototriss har temat Smultronställe och det blir därmed första gången som jag inte använder dagsfärska bilder. Mitt smultronställe är nämligen den Bohusländska skärgården, där man åker ut med sin båt, lägger till vid en liten kobbe någonstans och sedan badar, snorklar, solar, fikar och bara mår bra.

Vädret idag tillåter inte riktigt sådana aktiviteter men för två veckor sedan hälsade vi på mina föräldrar och hade en underbar dag.



tisdag 14 juli 2009

En liten knubbis


I vår modifierade expedithylla under trappan i hallen har en liten knubbis fått ta plats. Lyktan Knubbig alltså, från Ikea. Den ska sprida både lite ljus och färg i hallen, därför fick det bli en rosa variant.

På väggen sitter en del av väggdekorationen Slätthult. Det finns ju en del möjligheter att göra egna varianter när man sätter upp den, man behöver inte följa mönstret på förpackningen.


söndag 12 juli 2009

Lite mer färg i hallen


Min lördagkväll ägnade jag åt att byta tyg på vår hallampa för att få in lite mer färg i hallen. Här och här kan man se hur den såg ut innan.

Jag har ägnat ganska lång tid åt att försöka hitta ett snyggt, stilrent vitt tyg med färg på, både på nätet och i butiker, men det har varit väldigt svårt. Efter att ha gått igenom Ikeas tygavdelning både en gång och en gång till så hittade jag precis när jag tänkte ge upp tyget Malena och bestämde att det fick det bli.


När lampan är släckt fungerar den som en vanlig tygtavla. Väl tänd lyser ramen igenom väldigt tydligt men jag tycker faktiskt inte att det gör något.


Fototriss: Siffror


Temat i veckans Fototriss är siffror. Det här är den sjunde veckan jag är med. Det tänkte jag inte alls på när jag valde att ha siffertemat 7.

Ännu mer passande är att jag knep sjundeplatsen på fototriss-sidan med det här inlägget. Det var också en slump, även om jag inte kunde motstå att länka inlägget innan det var helt klart.

I mitt fototriss finns en brevvåg, ett objektiv och bokeh (se länk), där ljuset kommer från en fönsterlampa, dess reflektion i fönstret och en gatlykta utanför.



fredag 10 juli 2009

Hundvakt


Det här är Zingo. Zingo är en tvärhand hög. På riktigt. Just nu ligger han och sover på golvet och han tar inte upp mer plats än en telefonkatalog skulle göra (nyss låg han och sov i mitt knä men det blev väl lite för varmt för honom).

Zingo är en dvärgtaxvalp som vi har förmånen att passa över natten. Det är min systerdotters vovve. Länge efterlängtad och eftertjatad. Hon läste igenom hela hundböcker och tittade på vilka raser hon ville ha.


Nu är det väldigt lugnt här men för en liten stund sedan var det fullt liv. Zingo sprang runt som ett litet jehu och försökte tugga i sig sambons byxor och våra händer. Det var full rulle i någon timme eller så. Sen kollapsade han i en liten hög. En sådan liten sötnos. Vi ser nu fram emot en natt där det är att antingen vakna eller få någon matta nerkissad som gäller. Rumsren är han ju då inte riktigt än.

onsdag 8 juli 2009

Slätthult i vår hall


Idag besökte vi Ikea för att titta på tyg och köpa lite grejer till vår relativt nyrenoverade hall. Jag har inte hunnit göra så mycket där sedan vi målade om den men nu var det dags att införskaffa lite färgklickar.

Det var inte alls planerat men när jag fick syn på den här väggdekorationen (Slätthult) så tänkte jag att den skulle kunna funka i hallen. Jag är inte helt förtjust i de andra varianterna av Ikeas väggdekorationer som jag sett men den här tyckte jag var ganska fin. Dessutom med små små färgklickar i. Det som är bra är att den är så enkel att ta bort när man tröttnar på den. En detalj som min sambo säkert uppskattar ...



söndag 5 juli 2009

Fototriss: Se upp!


I veckans Fototriss gäller det att se upp! Det är nämligen temat för veckan och det kan tolkas lite som man vill. Jag valde den enkla tolkningen att helt enkelt titta uppåt. Och det gjorde jag hemma hos mina föräldrar, eftersom det var där vi var och hälsade på i helgen.

Min mor har ett jättestort växthus där det växer lite allt möjligt. Bland annat finns det massor av vindruvor och det är det man ser när man vänder blicken uppåt.


En pumpa är också på gång. Den växte ungefär 0,5-1 meter över marken. Jag stoppade kameran under växten och tog ett kort på måfå. Kameran fick se upp istället för jag själv.


En av de väldigt många buskar som blommade för fullt i trädgården var en schersmin. Vackra blommor mot en blå himmel. De doftade väldigt gott också.

onsdag 1 juli 2009

Älg på besök


En älgko och två kalvar passerade precis strax utanför vår tomt. De tog det ganska lugnt och passade på att tugga i sig av det långa gräset innan lite väl närgångna fotograferande grannar och deras skällande hund skrämde bort dem. Sambon lyckades ta några bilder.

Det är första gången vi ser älgar här. Rådjur har vi däremot sett vid ett antal tillfällen även om det inte är så ofta.

Saltbilderna i final!


I Fototriss deltar man ju i normala fall för att man tycker att det är roligt och inte för att tävla mot andra. Men i söndags var det tävling för att fira att Fototriss fyller ett år. Tio finalister valdes ut och jag med mina saltbilder är en av dem! Jätteskoj!

Den som får flest röster vinner. Rösta på den man tycker ska vinna kan man göra här. I början av nästa vecka avslöjas vinnaren och priset är en designad t-shirt.

Det växer så det knakar

Det har hänt lite grejer i vårt växthus. Sambon sköter om det nogsamt och har byggt ett automatiskt bevattningssystem och allt. Hur växterna i det såg ut från början kan man se här.

På inrådan från min mor fick tomatplantorna flytta till mycket större krukor och där trivs de alldeles utmärkt och har vuxit rejält. Det har till och med börjat dyka upp ett par tomater på en av plantorna.