söndag 31 maj 2009

Fototriss: Något kärt, något tryggt och något varmt


Veckans fototriss består av tre bilder, en ska föreställa något kärt, en något tryggt och en ska symbolisera något varmt. Jag valde tre bilder på min systerson som jag träffade idag när vi gratulerade mamma på Mors dag.

Den första bilden föreställer något kärt. Här har min systerson passat på att krypa upp i min stol då jag rest mig och jag frågar "Vems är stolen?".


Bild nummer två står för något tryggt. Och vad är väl tryggare för ett barn än dess mor?


Min systerson utstrålar verkligen en otrolig värme när han ler. Det lyser upp hela ansiktet.

torsdag 28 maj 2009

Växthuset som sambon byggde


Vårt ganska enkla, men hembyggda, växthus är klart. I några dagar har det varit ganska blåsigt och då har vi varit glada för att växterna har stått skyddade där inne. Det är inte stort men det räcker till för det vi behöver. Och det går att öppna upp så att det inte blir för varmt under soliga sommardagar. Förutom dörren så finns två luckor högst upp, som går att ställa upp med hjälp av haspar.


Inne i växthuset finns fortfarande ganska gott om plats. Det är meningen att en låg bänk eller hylla ska byggas så att vi kan utnyttja utrymmet på höjden. Just nu står de flesta av växterna på golvet. Golvet är gjort av de lackade brädor som blev över när vi tog bort en del av spaljén runt trappan i hallen. Här gör de lite bättre nytta.


Till höger i växthuset har sambon byggt en hylla där man kan ställa lägre växter, som kryddor och liknande. Just nu har vi basilika, mynta och sallat där. Man kan ana en liten sladd under hyllan. Det är en temperaturmätare som sambon har installerat för att kunna monitorera temperaturen i växthuset på datorn. Man kan sätta så att den varnar om det blir för varmt eller för kallt.


Vi har fått fyra tomatplantor av min mor som vi hoppas ska växa till sig, två vanliga och två cocktailtomater. En har tyvärr stjälken brutits på men den ser fortfarande grön ut så vi får se om den klarar sig. Sambon har drivit upp chiliplantor som också fått flytta ut.

Nästa projekt som sambon har satt igång med är att försöka bygga ett automatiskt bevattningssystem för växterna i växthuset. Just nu håller han på att konstruera ett kretskort som ska styra när en vattenpump ska slå på och av.

onsdag 27 maj 2009

Stora Amundön


Idag tog vi en kvällspromenad på Stora Amundön, som ligger i södra Göteborg. På den knappa kvadratkilometern yta som utgör ön ryms en skiftande natur, med betesängar, ekhagar, lövskog och klippstränder. Det är också ett skyddat naturområde.

Vid klipporna på stranden hittade jag strandkvanne som höll på att bryta sig ut och börja blomma. Tydligen använde man kvanne förr i tiden som grönsak och som medicinalväxt. Rötterna ansågs verksamma mot pest, magsjuka och andra sjukdomar. Stjälkarna och bladen har en stark aromatisk doft och smak, enligt min flora.


Vi stannade en stund och hälsade på hästarna som gick i en hage alldeles vid vattnet. Bland dem fanns ett litet föl - jättesött. Vi kunde inte låta bli att mata det med gräs. Konstigt att hästar alltid tycker att det är mycket godare med sådant gräs som man repar av och ger dem, trots att de har hur mycket som helst inne i hagen.


Sambon hittade en nyckelpiga som jag passade på att fotografera. Den balanserade sig skickligt över en djup klyfta, utan att visa någon som helst höjdrädsla.

tisdag 26 maj 2009

Tygtavla till vardagsrummet


När jag var på Ikea för ett bra tag sedan köpte jag med mig ett tyg som jag tyckte skulle passa bra som tygtavla så här till sommaren. Tyget heter Bettina. Jag gillar att alla fåglar tittar åt samma håll utom en bångstyrig rackare. För att få in lite ljusare färger i vardagsrummet i väntan på renoveringen (som kommer ske någon gång de närmaste åren ...) så ville jag göra en ganska stor tygtavla. Nu äntligen har den kommit upp på väggen.

När sambon byggde växthus passade jag på att såga till bitar till en ram. 110 x 80 fick den bli. För att göra ramen lite stabilare adderade vi stödbitar i de fyra hörnen.


Efter att ha köpt en ny och bättre häftpistol än den billiga vi hade innan så gick resten av arbetet fort. Bara att stryka tyget, häfta fast det på ramen och se till att det blev sträckt och rakt. Sedan fäste vi ståltråd på baksidan av ramen och hängde upp den på en befintlig skruv. Den ska sänkas en smula men det får vi göra en annan dag.

måndag 25 maj 2009

Växthusbygge


Förra året fick vi tomatplantor av min mor som vi ställde mot husväggen. Tyvärr hann tomaterna knappt utvecklas innan det var dags för frost. I år har vi återigen fått framdrivna tomatplantor, örter och annat. Den här gången har vi bestämt oss för att ge dem en bättre chans och ge dem ett växthus.

Efter att ha tittat runt på vad ett sådant kan kosta kunde vi konstatera att det absolut, absolut allra minsta som vi hittade, som man ställde mot husväggen, kostade närmare 4 000:-. Lite mycket, tyckte vi. Det kan man köpa många tomater för. Så sambon bestämde sig för att bygga ett eget med hjälp av växthusplast som vi fått från mina föräldrar.

I två dagar har han arbetat med detta projekt och nu börjar det bli klart. Det kanske inte blir det snyggaste i kvarteret men det blir i alla fall funktionellt. Och mycket bättre än vad jag trodde att det skulle bli! Lite drygt 400 kronor har kalaset kostat, inklusive gångjärn och haspar och grejer. När växthusplasten är ordentligt tvättad och växterna har flyttat in lovar jag att visa det färdiga verket.

söndag 24 maj 2009

Fototriss: Spetsigt


Det är premiär för min medverkan i Fototriss. Söndagens tema är spetsigt och med makroobjektivet i högsta hugg gav jag mig ut i trädgården på jakt efter lämpliga motiv.

Det är väl få saker som är spetsigare än rostaggar, vilket de skarpt gör sig påminda om när man ska beskära buskrosorna. Våra rosor växer som tokar därute mot husväggen.


Jag kunde inte hålla mig ifrån att fotografera fler humlor. Humlorna tog tillfället i akt att sörpla i sig sitt söta knark från vår hängkaragan, som precis börjat blomma. Och humlor har ju som bekant mycket spetsiga ben.


På den här bilden på en myra kom visst en liten röd lus också med. Det såg jag inte när jag tog kortet. Myran har förstås även den mycket spetsiga ben.

Inte bara jag ...


... som tycker om min Senetti. Humlorna gör det visst också. Fast de är kvicka, de små rackarna, även om de är ganska oblyga av sig.

Syrener i blom


Idag blev jag sugen på att ta in ett par kvistar med syrenblommor. Problemet var att de satt på grannens syrenbuske ... När jag gick ut insåg jag att vi hade en egen syren på tomten och lyckades ta en kvist av den istället. Tyvärr satt blommorna så högt upp så fler fick jag inte tag i. Det fick bli en liten räd mot grannens syren också. Inte för att jag har dåligt samvete för det, den hängde nämligen in på vår tomt. Fint blev det på köksbordet. Några blommor från Senettin fick också komma in.

Annars har det varit underbart väder med sol idag. Tillräckligt varmt för att ligga slumrandes ute på altanen i någon timme och så länge solen var framme var det riktigt skönt.

fredag 22 maj 2009

Ja, se det snöar - eller?


Vi är på besök på Tjörn i ett par dagar och här är det snö minsann. Trots 18 grader i luften, som det var igår. Det var lite konstigt att komma in i det här snölandskapet i en dunge på mina föräldrars mark. Jag har inte sett något liknande tidigare.


Hela marken på ett begränsat område är alltså täckt av det här vita dunet, som lagt sig i drivor. Men någon snö är det förstås inte utan det kommer från träden.


Här är "boven" i dramat. En sälg. Eller flera förstås. Min far hade tänkt föreslå att vi skulle ta med oss skidor när vi kom för att hälsa på ... Idag har det regnat så nu har nog det mesta av snölandskapet försvunnit.

torsdag 21 maj 2009

Så blev hallen


Äntligen börjar hallen likna en hall igen! Och den blev ... vit. Det har blivit mycket ljusare och det är skönt att vara av med den orange tapeten med alla dess defekter. Jag är mycket nöjd. Som vanligt så återstår en del detaljer innan det är helt färdigt - en bräda under trappan, lite färg här och där, en ny gardinstång och några lister. Annars så!

Vi ska byta tyget på vår tyglampa till något färggladare när jag hittar en lämplig kandidat. Det vita tyget passade bra mot den orange tapeten, som man kan se här, men nu behövs det en färgklick.


Hallväggen har kommit i kapp trapprenoveringen som vi företog oss för några månader sedan. Jämför med bilderna här. En viss skillnad, va? Men tänk att man glömmer bort så fort hur det såg ut. Tur att det åtminstone finns några före-bilder.


Expediten som vi köpte har vi modifierat så den ska passa in i det annars hopplösa utrymmet under trappan. En idé som egentligen satte igång hela hallprojektet från början. Sambon har gjort modifieringen och resultatet är över förväntan, i synnerhet som de där tjocka sidorna på expediten är ihåliga och inte helt lätta att laga när man sågat i dem.

Sambon var däremot inte helt förtjust över att jag sorterade pocketböckerna efter färg ... Men det ser ju så mycket bättre ut så.

måndag 18 maj 2009

En "ny" expedit


Idag har vi handlat en bokhylla. En begagnad expedit. Jag blev glad när jag såg annonsen (med bilden ovan) för inte bara var det en sådan som jag letade efter - den fanns dessutom att hämta i samma kommun så vi behövde inte åka så långt. Det roliga var att när jag ringde på annonsen så visade det sig att hyllan fanns i mitt barndomshem!

Familjen som bodde där nu hade bott där ända sedan vi sålde huset. Men nu skulle de flytta så de ville göra sig av med en del möbler. Det var min morfar som byggde huset på 70-talet och jag bodde där de första 16 åren av mitt liv. En hel del hade hänt sedan vi flyttade därifrån - all 70-talskänsla hade försvunnit och de hade fräschat upp det hela med vit färg på diverse ställen. Väggen mellan köket och vardagsrummet hade rivits och ett rum på bottenplan som byggdes åt min bror hade de också tagit bort.

Bokhyllan ingår förresten i hallprojektet och ska modifieras innan den intar sin slutliga plats.

söndag 17 maj 2009

SMS på tidigt 90-tal ...


En del intressanta grejer kommer fram när man börjar slita i tapeter och gräva sig bakom det ytliga. Tydligen var arbetarna som byggde huset lite slöa, att döma av det här meddelandet som var skrivet på väggen under tapeten. Och "Ingvar" var en aning otålig.

Idag har vi hunnit så långt att vi målat taket och ett lager grundfärg på väggen. Sedan var det tydligen en torktid på 10 timmar innan man kunde måla över den så det får vänta till imorgon. Istället har vi återigen spacklat och spacklat. Många oregelbundenheter man inte sett tidigare kommer fram med det första lagret målarfärg.

Vi blev också tvungna att åka och köpa en spånskiva för att byta ut ett fönsterfoder. Arbetarna som byggde huset var tydligen väldigt ekonomiska (slöa?) och skarvade fönsterfodret mitt på istället för att sätta dit en hel bräda. På så sätt sparade de flera tior i materialkostnad. Alla bäckar små ...

lördag 16 maj 2009

Dekorativa musselskal


Bollar och hjärtan med musselskal känns lockande som dekoration nu när sommaren väntar runt hörnet. Det ger verkligen kustkänsla. Kanske något att ha på verandan? Lätt att göra själv också - bara man har tillgång till musselskal. Jag får lust att ta bilen ut till havet på en gång för att leta strandfynd.

Ett alternativ är annars att köpa i närmaste fiskbil, så har man lördagsmaten fixad också. Och får skrubbade skal på köpet. Recept på blåmusslor med vitt vin och vitlök finns här. Mycket gott!

Ett annat tips är annars att slänga musslorna på grillen. Det brukar vi göra på sommaren när vi plockat egna blåmusslor. Man kan nästan äta hur många som helst. Glöm inte att kasta bort alla musslor som inte stänger sig innan man kokar/grillar dem och inte öppnat sig efteråt.

fredag 15 maj 2009

Hallrenovering pågår


När sambon kom hem från Frankrike så såg hallen inte exakt ut som när han åkte hemifrån. Till hans stora glädje. Jag började nämligen ta ner tapeten där i måndags, efter att ha flyttat ut våra hallmöbler och plastat in alla trappsteg.

Så efter några dagars arbete med tapetnedtagning, slipning inför spackling, bredspackling och slipning så är vi framme vid ytterligare spackling och slipning innan vi kan börja måla. Sen ska fönsterbrädet bytas ut (och slipas och målas) och alla lister ska målas. Det blir några dagars arbete till där.

Här kan man se hur en del av hallen såg ut innan. Det ska bli skönt att bli av med den orange tapeten. Vi målar väggarna helt vita så blir det lite ljusare där nere också!

torsdag 14 maj 2009

Växter i glas


Mitt glas med vattenpärlor har fått fint sällskap av två andra växter i glas. De stora vinglasen och konjakskupan kommer från Ikea (19:- styck) och gör sig väldigt bra i köksfönstret, tycker jag. Vinglasen är köpta för ändamålet men konjaksglaset hade vi innan. Jag vet inte riktigt vad sambon tycker om att jag satt en växt i det men än så länge har han inte sagt nåt ...

I det stora rödvinsglaset har jag satt en hemtrevnad.


Växten i konjakskupan tror jag såldes under namnet sköldpaddsört, men när jag söker på sådana växter så verkar det inte stämma. Ska kolla nästa gång jag är på Blomsterlandet.

tisdag 12 maj 2009

Vattenpärlor


De här vattenpärlorna var en av de lite roligare saker som jag fick med mig från besöket på Lisebergs trädgårdsdagar. De kommer från La Fleuriste och man kan även beställa dem därifrån. En påse kostar 25:-. Jag använde ungefär en halv påse till mitt stora vinglas. Det fanns en större variant också, jättepärlor, och det är nog fint att blanda de båda storlekarna.

Pärlorna är jättesmå från början. När man vill använda dem så lägger man en påse med pärlor i 1 liter vatten och genast börjar de svälla. Efter 3 timmar är de klara och har svällt till 200 gånger sin ursprungliga storlek.


Man kan använda vattenpärlorna till dekorativa arrangemang med snittblommor. Eftersom pärlorna i sig utsöndrar vatten så står sig blommorna på det ett tag. Det som är bra är att man kan använda pärlorna igen när de har torkat ihop eller fylla på vatten regelbundet så att de håller sig stora.

måndag 11 maj 2009

Vilket väder!


Dagen började så fint med sol så jag började fundera på att gå ut och ta en promenad. Det var tur att jag inte gjorde det. Plötsligt började det ösregna och regnet följdes av en ordentlig hagelskur. Jag tror inte sommarblommorna gillade den riktigt.

Kryddlådan på altanen fylldes av hagel. Men lavendeln, citrontimjanen, grönmyntan och persiljan ska väl klara av det.

Äntligen måndag!


Ja, så kul tycker jag oftast inte att det är med måndagar så det gäller att inspirera sig själv lite extra. Än så länge har jag inte gjort så mycket men det blir det förhoppningsvis snart ändring på!

Helgens rosor är fortfarande lika vackra där de står på köksbordet. Ett fynd! 10 rosor för 25 kronor på Blomsterlandet - med hjälp av en rabattkupong från Lisebergs trädgårdsdagar.

söndag 10 maj 2009

Munblåsta trädgårdskulor


Munblåsta glas var några av de lite annorlunda saker som man kunde köpa på Lisebergs trädgårdsdagar. Kulor av glas som man kan hänga i ett träd eller på sin altan och som kan hänga där och se dekorativa ut året runt. De tål ner till 20 minusgrader och är gjorda av återvinningsglas. Väldigt vackert och annorlunda. Jag var helt klart sugen på att köpa några till altanen men min plånbok sa stopp.

Glaskulorna finns att köpa här (under "Återvinningsglas"). De stora kulorna kostar 150:-, mellanstora 65:- och små kostar 55:-.

lördag 9 maj 2009

Senetti och fuchsia


Senetti var en blomma som vi alla föll för när vi var på Lisebergs trädgårdsdagar. De stod där, fulla av blommor som verkligen lyste trots regnvädret. Blåvita, lilavita, helblå, hellila. Det var väldigt svårt att välja vilken av dem som skulle få följa med hem. Vi valde alla olika färger och var lika nöjda. Jag köpte med mig en blomma med en kombination av vita och lila blommor och idag har jag planterat om den i en lite större kruka och den har fått sin plats på altanen.


Jag föll också för ett erbjudande från Blomsterlandet. Tre sommarblommor för hundra kronor. Det blev tre fuchsior i fantastiskt vacker rosa och lila färg. Sköter jag dem rätt kommer de blomma friskt med nya blommor hela sommaren. Jag är mycket nöjd med det inköpet.