söndag 28 september 2008

Höst


Det känns verkligen att det är höst. Det har blivit lite kallare, lite mörkare. Träden har börjat ändra färg. Lönnarna är aldrig så vackra som de är nu - röda, gyllengula och fortfarande kraftigt gröna, på en och samma gång.

Och jag har fullt upp trots att det är så mycket jag borde göra nu inför hösten och vintern. Ta in utemöblerna, fixa blomsterlådorna som mest ser eländiga ut, kratta gräsmattan. Och så vidare.

Mañana. Tentor först.

lördag 27 september 2008

Lördagsdrink


Saften från två apelsiner
Saften från en lime
En skvätt Rose's cranberry
En skvätt ljus rom

Vad jag vet så har den inget namn ...

torsdag 25 september 2008

Gissa ...


Gissa vad jag har gjort idag?

Fast den på bilden plockade jag inte ... Det visade sig att det fantastiska trattkantarellstället från förra året inte gav speciellt mycket lön för mödan i år. De trattisar jag hittade var få och förtorkade och fick hoppa raka vägen ner i en asiatisk soppa när jag kom hem.

onsdag 24 september 2008

Krassefrön


I år planterade jag en hel del blomsterkrasse. Även om de inte blev så stora som jag ville att de skulle bli så prydde de sin plats på altanen. Nu har det börjat bli dags att ta frön från plantorna och torka till nästa år. Det är få plantor som är så lätta att ta frön från som blomsterkrasse (säger jag som amatör). Det ska bli spännande att se vad det blir av det.

tisdag 23 september 2008

Nytt objektiv


Äntligen bestämde vi oss för att köpa det där objektivet som alla säger är så bra. Speciellt med tanke på priset. 1090 kronor kostade det på Media Markt. Köpt och gjort. Vår kamera har fått ett Canon EF 50/1,8 II.

måndag 22 september 2008

Sovrumsgardiner

När vi var på utförsäljningen av tyger på Ljungbergs textiltryck, som jag tidigare skrivit om, så hittade jag ett tyg som jag tyckte skulle passa perfekt som gardin i sovrummet. Tyget tar upp färgen i fondväggen, är lagom tunt och trycket är diskret och smakfullt.

Min sambo sydde upp två snygga panelgardiner som passade jättebra i vårt sovrum.

söndag 21 september 2008

Trådlös telefon


Vår bärbara telefon började fåna sig häromdagen. Den lade av efter några sekunder när folk ringde och fungerade helt enkelt inte som den skulle. Så det var dags att köpa en ny, tyckte vi.

Att hitta en snygg bärbar telefon var inte det lättaste i butikerna där vi tittade. De flesta var väldigt klumpiga med klumpiga och fula hållare. Så vi valde att betala lite mer för att få en lite nättare telefon. Det här var den enda någorlunda snygga av de som fanns, en Siemens Gigaset SL370.

tisdag 16 september 2008

Sushi på midsommarduk


I helgen firade vi min mors 65-årsdag. Med hjälp från min bror så hade de ordnat en fantastisk huvudrätt bestående av en mycket imponerande sushitallrik. Vackert upplagt var det också.

På sushibitarna var det bland annat nån slags mussla, smörfisk, bläckfisk, sejfilé, tonfisk och lax förstås. Jättegott! De får laga sushi åt mig igen när som helst! Gärna nu på en gång!

Det blev också premiäranvändning för tyget som hon köpte till en duk när vi var på Ljungbergs textiltryck. Det är inte något som jag skulle köpa själv men som midsommarduk hemma hos mina föräldrar passar det ju helt perfekt! Praktiskt är det också. Det är nämligen teflonbehandlat så vätskor och spill som hamnar på det sugs inte in i tyget utan stannar på ytan så att man bara kan torka bort det.

torsdag 11 september 2008

Lilla rummet


Det rum på ovanvåningen som vi använder minst kallar vi "lilla rummet". Det tjänar huvudsakligen som bibliotek och hyser även en garderob som vi använder för sopsortering. Rummet ligger nämligen precis intill köket.

Lilla rummet var det rum som vi började med att måla om, efter att vi hade renoverat köket. Det fick bli lite av ett försöksrum. Liksom vi nu gjort i sovrummet så målade vi tre väggar med Nordsjö pärla. Den fjärde väggen är en nougatbrun fondvägg. Här ville jag vara lite kreativ och målade ett träd på väggen med hjälp av en projektor till min sambos stora förtjusning (eh, eller nåt).


Så småningom kompletterade jag väggen med ett gäng vita ramar med fotografier som vi själva tagit. Det är ju bra att kunna byta ut dem med jämna mellanrum.

lördag 6 september 2008

Svampplockning


Trattkantarellerna har äntligen visat sig! Och med tanke på alla småttingar som stod överallt i backarna så lär det finnas stora fina trattisar där i mängder om nån vecka.

En del stora fina, gula kantareller kunde vi också hitta. Och soppar. Så det blev en blandad kompott som fick följa med hem från skogen.

fredag 5 september 2008

By night


Det är inte ofta. Men ibland händer det att jag går ut mitt i natten, när det är mörkt, oftast för att slänga sopor som inte kan ligga till nästa dag. Då tittar jag tillbaka upp på huset. Och njuter.

Vårt hus ser väldigt trevligt ut när det är mörkt och alla lampor lyser. Hemtrevligt. Bebott. Då man inte ser alla skavanker som måste åtgärdas. Det tycker jag om.

onsdag 3 september 2008

Kontaktuttag i köket

En av detaljerna som jag känner mig ganska nöjd med i vårt kök är kontaktuttagen. Det tog ganska lång tid efter att vi renoverat köket innan vi hittade några som dög. De som satt där innan var vanliga vita.

Det bästa hade förstås varit att gömma de där kontaktuttagen någonstans där de inte syns, fast när vi renoverade köket så gjorde vi inte det. Förmodligen för att det hade varit för komplicerat att dra om ledningarna. Eller så glömde vi helt enkelt av det. Hur som helst så var två fula kontaktuttag kvar mitt på väggen över bänkytan.

Jag kollade i en massa affärer och på nätet efter snygga kontaktuttag. Jag fastnade för ett uttag med en gröntonad glasskiva bakom men när det visade sig att de kostade nästan 600 kronor styck så backade vi. Många av de billigare som jag hittade i metall tyckte jag såg så plastiga ut.

Så en dag så dök de här upp på ett oväntat ställe - netonnets lagerbutik. Perfekt! Passar bra in med ugn, spishäll och fläktkåpa.

tisdag 2 september 2008

Dagens inköp


I väntan på min buss så tog jag en snabb sväng inne på Bolagret. Där hittade jag denna lilla ovala zinkkruka (det bronsiga i bilden är speglingen av bordet) som fick följa med hem.

Den ska jag använda för att lägga sådana där smågrejer i. Såna där grejer som alltid hamnar någonstans på en bänk eller ett bord i väntan på vidare transport eller användning. Det är bara det att den vidare transporten brukar dröja väääldigt länge eftersom jag oftast inte vet var jag ska lägga grejerna. Nu blir det i den här som de mellanlandar.

måndag 1 september 2008

Omklädd sänggavel


Det ljusa linnetyget från Ljungbergs köpte vi med tanke på vår sänggavel. Det var dags att den fick lite nya kläder. Då jag hade lite annat att göra så satte min duktiga sambo igång med omklädningsprojektet. Och det blev ju inte så tokigt.

Den här gången häftade han fast tyget. Det förra tyget satte vi som ett överdrag som man kunde ta av och på men eftersom det här är ett så neutralt tyg så kan man ju bara trä över ett annat överdrag om man vill byta (vill man tvätta så får man väl bända upp häftklamrarna ...).

Rea på Ljungbergs


Igår ringde min mor och ville att jag skulle följa med och titta på Ljungbergs textiltryck i Floda. De ska nämligen sälja sin fabriksbyggnad där och flytta tillverkningen så de säljer ut nästan alla sina tyger till halva priset.

Det fanns väldigt mycket tyger att välja på. De som man verkligen kunde fynda var andrahandssorteringen med ganska obetydliga fel på. Jag köpte tre olika tyger för 20 kronor metern (det var dessutom generösa metrar)! Försäljaren övertygade mig om att köpa en hel rulle med 15 meter ljust linnetyg för 200 kronor, trots att vi bara tänkte köpa 4 meter. Men det var ett riktigt bra pris och tyget som är kvar kommer säkert till användning någon gång.

Ljungbergs fortsätter med sin utförsäljning september ut men de populäraste tygerna tar förstås slut fort. Man får dock räkna med lite kö. Det tog nästan två timmar innan vi fick möjlighet att betala för våra grejer.